Badem sütü, özellikle son yıllarda sık sık tüketilen bitkisel sütlerden biridir. Laktoz alerjisi olan kişilerin tercih ettiği bu süt, ayrıca vegan beslenmeye de uygundur. Bademin içindeki sağlıklı maddeleri koruyan badem sütü, genellikle hazır paketler halinde satılır. Ancak evde hazırlamak isteyenler, birkaç basit malzeme ile bu sütü hazırlayabilir. İşte, laktozsuz ve vegan badem sütünü hazırlamak için yapmanız gerekenler:
Aşağıdaki malzemelerle 1 litre badem sütü hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle bademleri geniş bir kaba alın ve üzerine 1 su bardağı ılık içme suyu ekleyin. Bu şekilde 8 saat bekletin. Suda beklettiğiniz bademleri, suyuyla birlikte blendera alın ve karışım beyaz renk alana kadar çektirin. Üzerine 3 su bardağı suyu ilave edin. Tekrar blenderdan geçirin. Kavanozun üzerine süzgeç ve süzgecin üzerine temiz bir tülbent serin. Blenderdan geçirdiğiniz bademleri tülbentten geçirerek süzdürün. Kavanozda biriken sular, badem sütüdür. İsteğe göre tarçın veya bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Badem sütü yapımının en önemli püf noktası, taze badem kullanmakta saklıdır. Meşhur Datça bademleri bu iş için biçilmiş kaftan olsa da, isteğe göre farklı bir badem türü de kullanabilirsiniz. Ancak tarifi hazırlarken mutlaka çiğ badem kullanın.
Badem sütünü, sterilize edilmiş cam şişe veya kavanozlarda saklamanız gerekir. Kapak sıkıca kapatıldıktan sonra, badem sütü buzdolabında muhafaza edilebilir. Badem sütü, buzdolabında ortalama 3 gün boyunca tazeliğini korur. Ancak daha uzun süre saklamak istiyorsanız, buz kalıplarına dökerek dondurabilirsiniz. Badem sütü buzlukta 2 kadar kadar saklanabilir.
Şunlara da göz atın;