Tropik bölgelerde yetiştirilen aloe vera, 'sarısabır' ismiyle de bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu bitki, uygun koşullar sağlandığında evde de yetiştirilebilir. Aloe veranın içinde bulunan jel, özellikle cilt bakımı için oldukça önemlidir. Kozmetik sektöründe sık sık kullanılan aloe vera bitkisini evde yetiştirmek için bazı temel prensipleri öğrenmeniz gerekebilir. 'Evde aloe vera nasıl bakılır?' diye merak edenler için, aloe vera bitkisini yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız püf noktalarını sizlere sunuyoruz. İşte, 10 adımda aloe vera bakımı:
Aloe vera güneşi seven bir bitkidir. Tamamen gölge olan yerlerde aloe vera bitkisi büyümez. Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde 6-8 saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir. Azcık soğuk havalar bile aloe vera jelinin donmasına ve pelte pelte olmasına yol açabilir.
Aloe vera fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden sulama işlemi oldukça önemlidir. Yüzeyin 5 cm altındaki toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapılmamalıdır. Bitkiyi fazla sulamak köklerin çürümesine ve mantara yol açabilir. Bu da bitkinin kısa sürede ölmesine yol açar. Sulama zamanının gelip gelmediğinden şüphelenirseniz, birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin.
Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz. Gübreyi suyla seyreltip, sulama yapacağınız günler ekleyebilirsiniz. Kış aylarında gübreleme yapmamaya dikkat edin.
Aloe vera bitkisini çok seven unlu bitler ve bazı haşereler, bitkinin özünü emebilirler. Bitkinin böceklenmesini büyümesini olumsuz etkiler. Bu durumdan korunmak için zehirsiz ve doğal haşere ilacı kullanabilirsiniz.
Aloe vera bitkileri genellikle küçük plastik saksıların içinde satılır. Bitkinin yıllarca dayanmasını istiyorsanız, büyümesine imkan verecek büyük bir saksıyla değiştirebilirsiniz. Aloe vera bitkisi, altında drenaj delikleri olan sağlam toprak saksı içindeyse, saksısını değiştirmeye gerek yoktur.
Aloe vera bitkisi kuru ve kumlu toprağı tercih eder. Nemli toprak aloe vera bitkisi için uygun değildir. Bu yüzden kaktüsler için özel olarak hazırlanan karışımlardan faydalanabilirsiniz. Eğer donma ihtimalinin olmadığı bir yerde yaşıyorsanız, bitkiyi bahçede büyütebilirsiniz. Bitkinin büyüme ortamı için 1/3 toprak, 1/3 kum ve 1/3 oranında çakıl kullanabilirsiniz.
Aloe vera yayılarak büyümeyi seven bir bitkidir. Bu yüzden bitkinin büyümesine bolca yer veren bir saksı seçilmelidir. Süzgeç delikleri olan kil saksı ve fazla suyu tutmak amacıyla bir tabla kullanabilirsiniz. Birkaç aylık bakımdan sonra aloe vera bitkisi saksıdan dışarıya doğru büyür. Yapraklar saksının boyuna ulaştığında mutlaka daha büyük bir saksı kullanmak gerekir. Saksı boyutuna karar verebilmek için, bitkinin köklerinde bulunan toprak karışımına (kök topu) bakabilirsiniz. Saksı boyutu, kök topundan 3 kat fazla olmalıdır.
Yeni aldığınız saksıyı kısmen toprakla doldurun. Daha sonra aloe veranın kök topunu ortaya yerleştirin. Yaprakların tabanına gelinceye kadar saksıyı toprakla doldurun. Toprak kök topunu kapladıktan sonra hafifçe elinizle vurun. Bu sayede bitki, toprağa daha iyi yerleşecektir.
Toprağın üzerine çakıl taşları veya deniz kabukları yerleştirin. Bu işlem aloe veranın doğal ortamını yaratmaya ve nemin içerde kalmasına yardımcı olur. Taşları toprağa koyduktan sonra hafifçe bastırın.
Ana bitkiden filizlenen küçük bitkiler, aloe veranın bebekleridir. Oluşumu tamamlanmış bir bebek gördüğünde, bıçakla dikkatli bir şekilde keserek ana bitkiden ayırın. Sertleşmesini sağlamak için bebek bitkileri 1-2 günlüğüne rafın üzerinde bekletin. Daha sonra saksı kumu alarak bebek bitkiyi, saksıya güzelce ekin.
Şunlara da göz atın;