Eti Yeniden Dondurabilir Misiniz?

Taze et çabuk bozulur ve dondurmak yaygın bir muhafaza yöntemidir. Dondurucudan bir kere çıkardığınız eti tekrar dondurabilir misiniz? Sizlere anlattık. İşte, eti yeniden dondurabilir misiniz:
Eti Yeniden Dondurabilir Misiniz?
27 Haziran 2023, 11:35

Taze et çabuk bozulur ve dondurmak yaygın bir muhafaza yöntemidir. Etin dondurulması sadece korunmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda etin -18°C'nin altındaki sıcaklıklarda birkaç gün saklanması toksoplazmoz gibi bazı gıda kaynaklı hastalıkların riskini en aza indirmeye bile yardımcı olabilir.  Yine de etin birden fazla dondurulup dondurulamayacağını merak edebilirsiniz. Dondurucudan bir kere çıkardığınız eti tekrar dondurabilir misiniz? Sizlere anlattık. İşte, eti yeniden dondurabilir misiniz:

donuk et

Eti Tekrar Dondurmak Güvenli Midir?

Dondurulmuş eti çözdürdüğünüz ve ardından bir kısmını veya hiçbirini pişirmemeye karar verdiğiniz bir zaman gelebilir. Bu durumda, et dondurucudan ilk çıkarıldığında çözülmüş ve buzdolabında uygun şekilde saklanmışsa, eti daha sonraki bir tarihe kadar yeniden dondurmak güvenlidir. Eti çözmenin tek yolu buzdolabında çözme olmasa da, etin bir kısmını veya tamamını yeniden dondurmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, bunu yapmanın en güvenli yolu budur. Genel bir kural olarak, et şu koşullar sağlandığı sürece yeniden dondurulabilir:

  1. Çözülürken buzdolabında düzgün bir şekilde saklandı
  2. 3-4 gün içinde yeniden donduruldu
  3. 2 saatten fazla buzdolabından çıkarılmadı
  4. 32°c üzerindeki sıcaklıklarda 1 saatten fazla kalmamış
  5. Etin çözülmesinin ve yeniden dondurulmasının etkileri
  6. Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir ancak etin kalitesi etkilenebilir.

Örneğin etin birden fazla dondurulup çözülmesi renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve protein oksidasyonunun artmasına neden olabilir. Oksidasyon, elektronların bir atomdan diğerine aktarıldığı bir süreçtir. Bu durum etlerde meydana geldiğinde kalitenin önemli ölçüde bozulmasına yol açabilmektedir. Bir etin nemi tutma kabiliyetindeki herhangi bir değişiklik, etin yumuşaklığını ve sululuğunu da önemli ölçüde etkileyebilir. İlginç bir şekilde, bazı durumlarda, soğutulmuş saklama ve birden fazla etin dondurulması, bu faktörler üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte, söz konusu etin türü ve etin geçirdiği donma-çözülme döngülerinin tam sayısı, etin birden çok kez yeniden dondurulmaya nasıl tepki vereceğini etkiler.

  1. Dana Eti

Örneğin, bir çalışma, çeşitli donma-çözülme kombinasyonlarının dana biftek kesimlerini nasıl etkilediğini gözlemledi. Araştırmacılar, bifteklerin dondurulması, çözülmesi ve eskitilmesi kombinasyonunun, yıllanmış ancak dondurulmamış taze bifteklere kıyasla hassasiyeti artırdığını bulmuşlardır.

Ek olarak, soğuk ve donmuş saklamanın kırmızı et üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir araştırma literatür taraması, etlerin daha kısa süre dondurulmasının, dondurmanın kırmızı etin kalitesi üzerindeki bazı olumsuz etkilerinin önlenmesine yardımcı olabileceğini bulmuştur.

  1. Kuzu

Avustralya'da yetiştirilen kuzu kaburgaları üzerine yapılan bir araştırma, kaburgaların dondurulmasının ve çeşitli sıcaklıklarda saklanmasının sululuk, doku ve çekme gibi kalite belirteçlerini nasıl etkilediğini karşılaştırdı.

Araştırmacılar, -50°C ile -80°C arasındaki derin dondurucu sıcaklıklarında saklanan kuzunun, normal -0,4° donma sıcaklıklarında saklanan kuzuya kıyasla çözüldükten sonra daha yumuşak kaldığını buldular.

  1. Kümes Hayvanları

Türkiye'de süpermarkette alışveriş yapan 384 müşteriyi kapsayan bir araştırma, donmuş tavuk için en sık kullanılan buz çözme tekniklerinin buzdolabı, mikrodalga, ılık su, musluk suyu ve tezgah üstü kullanım olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, çözme tekniklerinin hiçbirinin tavuğun rengi veya dokusu üzerinde önemli bir etkisi olmadığını belirlediler. Bununla birlikte, buzdolabında veya mikrodalgada çözme, diğer çözme yöntemlerine göre yaklaşık %18 daha az çekme ile sonuçlandı. Yine de, ek araştırmalar, bir tavuk göğsü ne kadar çok dondurulur ve çözülürse, renginde ve sululuğunda değişiklikler fark etme olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu bulmuştur.

Et Nasıl Çözülür?

Et Güvenli Bir Şekilde Nasıl Çözülür?

Eti yeniden dondurduktan sonra en iyi sonuçları elde etmek için eti pişirmeden önce tamamen eritmek isteyeceksiniz. İşte eti güvenli bir şekilde çözmek için kullanabileceğiniz üç farklı yöntem:

Buzdolabı Eritme: Çözdürme, boyutuna bağlı olarak 1-7 gün arasında sürebilir. Çözüldükten sonra etler 3 gün içinde pişirilmelidir.

Soğuk Su Eritme: Bu, etin soğuk akan su altında plastik bir torbaya yerleştirilmesini gerektiren hızlı bir çözme yöntemidir. Bu şekilde çözülmüş etler hemen pişirilmelidir.

Mikrodalga Çözme: Çözdürme işlemi etin belirli kısımlarının sıcaklığını önemli ölçüde artırabileceğinden, mikrodalgada çözülmüş yiyecekler hemen pişirilmelidir.

Unutmayın, pişirmeden önce etin bir kısmını veya tamamını yeniden dondurmak isteyebileceğiniz küçük bir ihtimal bile olsa, buzdolabında çözdürmeyi kullandığınızdan emin olun. Alternatif olarak, güvenliği sağlamak için soğuk suda veya mikrodalgada çözülmüş et hemen pişirilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Et tarifleri 
  2. Diğer et yemekleri 
  3. Kurban bayramında kuzu eti iyi bir tercih mi?
  4. Kurban eti ile ilgili bilmeniz gerekenler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo