Emmental peyniri, İsviçre kökenli, delikli, sarı renkli, yarı sert bir peynir türüdür. Bu peynir ismini İsviçre'de Bern yakınlarında bulunan Emme nehri vadisinden alır. Kökeni de buraya dayanır. İnek sütünden elde edilir. İsviçre'den başka Hollanda, Almanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerinde de üretilir.
Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?
- Peynir üretimi için süte Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus ve Propionibacterium shermanii kültürleri eklenir. Kültürlerin dehidre olması için ortalama 30 dakika beklenir.
- Yaklaşık 33 derecede peynir mayası kestirilir. Daha sonra ortaya çıkan telemeler bezelye büyüklüğünde kesilir.
- Telemeler bez torbalara doldurulur ve süzülmeye bırakır.
- Suyunu attıktan sonra yaklaşık 80-90 cm çapındaki kalıplara doldurulur ve peynir kalıbının büyüklüğüyle orantılı ağırlık altına alınır.
- Tuz oranı %18-%20 olan salamuraya alınır.
- Kurutma amaçlı olarak üzeri ince bir tabaka halinde kaplanır. Ortalama sıcaklığın 22-27 derece olduğu depolarda 2 aya kadar dinlenmeye bırakılır.
- Bu süreç içinde peynirde karbondioksit atılımı olur. Peynirdeki geniş delikler ortaya çıkmaya başlar.
- Bu süreçten sonra ise olgunlaşma ve dinlenme süreci gelir. Peynir, özgün aromasını bu dönemde kazanır.
Emmental Peynir Çeşitleri
Emmental peynir, olgunlaşma süresine göre farklı isimlerle adlandırılır.
- Olgunlaşma süresi 4 ay: Classic
- Olgunlaşma süresi 8 ay: Reserve
- Olgunlaşma süresi 12 ay: AOP Extra
- Olgunlaşma süresi 24 ay: Le Roi d'Emmental
Emmental Peyniri Nerede Kullanılır?
Pizza, sos, ızgara, sandviç ve fondü yapımında kullanılır. Ayrıca peynir tabağında da yer verilebilir.
Emmental Peyniri Besin Değerleri
100 gram emmental peyniri;
- Kalori: 393 kcal
- Karbonhidrat: 1 g
- Protein: 27 g
- Yağ: 31 g
- A vitamini: 1047 IU
- Potasyum: 72 mg
- Kalsiyum: 890 mg
Şunlara da göz atın;
- Mozzarella peyniri nasıl kullanılır?
- Hellim peynirli tarifler
- Obruk peyniri nasıl kullanılır?
- Brie peyniri nasıl yenir?
- Küflü peynir çeşitleri nelerdir?