Efeler Gastronomi Festivali Coşkuyla Kutlandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde düzenlenen Efeler Gastronomi Festivali büyük bir coşkuyla kutlandı. 3 gün süren festivalde sergi, panel, söyleşi, mutfak atölyesi ve yemek yarışmaları düzenlendi.
Efeler Gastronomi Festivali Coşkuyla Kutlandı
24 Nisan 2024, 22:19

Aydın’ın Efeler ilçesinde bu sene ilk kez düzenlenen Efeler Gastronomi Festivali ilçe sakinleri tarafından çok sevildi. Festivalin ilk gününde Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Bozkurt Biçer, yaptığı söyleşide zeytinyağındaki yeni trendleri anlattı. Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın festival boyunca devam eden “Mitolojiden Günümüze Zeytin Ağacı” adlı fotoğraf sergisi ziyarete açıldı. Moderatörlüğünü Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın yaptığı; Atay Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Enis, Değirmen Eko Yatırım A.Ş. kurucusu Gürsel Tonbul ve Zetay A.Ş. Fabrika Müdürü Dursun Ertürk’ün konuk olduğu “Batı Anadolu’da Zeytinyağı Kültürü” konulu panel, Aydın Profesyonel Aşçılar Derneği’nin Mutfak Atölyesi çalışmaları, Gastroarkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhrî’nin “Uygarlık Yaratan Bitki Zeytin-Yağı” adlı söyleşisi düzenlendi. 



İkinci gün Slow Food Kurucu Türkiye Lideri Nedim Atilla’nın modere ettiği, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Kurucu Üyesi Pınar Nacak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Coğrafi İşaretler ve Marka Olma” isimli söyleşiyle devam etti. Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in moderatörlüğünü yaptığı, Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Zeynep Kakınç’ın konuk olduğu söyleşide ise gastronomi şehri olmanın incelikleri konuşuldu.



İlk günün son etkinlikleri ise jimnastik-zumba gösterisi ve efelerin zeybek oyunu oldu. Binlerce vatandaşın izlediği gösteriler büyük beğeni aldı.


HAZER AMANİ EFE PİLAVI YAPTI


Şef Hazer Amani mutfak atölyesi etkinliğinde cumartesi pazarından aldığı malzemelerle yemek yaptı.

Efeler Belediyesi’nin %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda üretilen konserve enginar ürünleri de usta şefin tabağına tat kattı. Hazer Amani, tamamen ilçenin yerli ürünlerini kullanarak hazırladığı pilava ise “Efe Pilav” adını verdi. 


DORMEN VE ALABORA’DAN ÖVGÜLER


Türk tiyatrosunun dev isimleri Haldun Dormen ve Mustafa Alabora’nın konuk olduğu “Sağlıklı Uzun Yaşam” söyleşisinin moderatörlüğünü, aynı zamanda Alabora’nın hayat arkadaşı olan iş insanı Banu Zeytinoğlu yaptı.  Söyleşide usta sanatçılar, vatandaşların sorularını da yanıtladı. Başkan Atay’ın çalışmalarından övgüyle bahseden Haldun Dormen ve Mustafa Alabora, özellikle kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılığa dikkat çekti. Sanatçılar, sadece kadınların çalıştığı Tarımsal Ürün Fabrikası’nı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.



BAŞROLÜ ENGİNAR ALDI

Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’in modere ettiği, enginar üreticisi genç girişimci Dilayda Bilge ve ADÜ Didim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Taş’ın konuk olduğu “Efeler’de Şimdi Enginar Zamanı” isimli söyleşide Efeler’in enginarı konuşuldu.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo