Salata, hem Türk mutfağında, hem de dünya mutfaklarında çok önemli bir yere sahiptir. Mevsim sebzeleri ve meyveleriyle hazırlanan salatalar, kimi zaman et, kimi zamanda deniz mahsulleri ile zenginleştirilir. Yemeklerin yanında sunulan salatalar, farklı soslarla lezzetlendirerek sofralardaki yerini alır. Dünyanın en kapsamlı veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, hem kullanıcıların, hem de yemek eleştirmenlerinin verdiği puanlara göre dünyanın en iyi salatalarını belirledi. Gelin, listeye yakından göz atalım.
Yunanistan mutfağıyla özdeşleşen dakos, myzithra peyniri, domates, zeytin, kapari ve zeytinyağı ile hazırlanan bir Girit salatasıdır. Bu salata kurutulmuş ekmek veya arpa peksimetinin üzerine eklenerek servis edilir. Salata yapımında koroneiki veya lianes gibi zeytin çeşitlerinin kullanılması önerilir.
Bakınız; Dakos
Geleneksel bir Tunus salatası olan mechouia, ızgarada pişirilmiş soğan, biber, domates ve sarımsakla yapılır. Üzerine zeytinyağı, kimyon, tuz ve karabiber eklenir. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu salata, üzerine eklenen ton balığı ve haşlanmış yumurta eşliğinde servis edilir. Restoranlarda, kızarmış ekmek veya baget dilimleri ile sunulur.
Yunan salatası olarak da bilinir. Domates, kırmızı soğan, salatalık, beyaz peynir ve zeytinden oluşan bu salata, limon ve sirkeli sosla zenginleştirilir. Çiftçilerin temel malzemeleri tarlaya götürüp bunlarla hazırladığı bir salata olduğu için, bazı bölgelerde köy salatası ismiyle de anılır.
Bakınız; Yunan salatası
Pide ekmeğinin küçük parçalara bölünüp kızartılmasıyla hazırlanan bu salata, Lübnan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Pidenin üzeri marul, turp, salatalık, domates, biber ve soğan ile zenginleştirilir. Genellikle nane ve maydanoz gibi şifalı otlar da kullanılır. Zeytinyağı, nar ekşisi ve limonla yapılan sos, salatanın üzerine dökülür. En önemli malzeme, sumaktır.
Bakınız; Fattuş salata
Şopska salatası, Bulgaristan'ın ulusal yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Soğuk salata olarak bilinen şopska, domates, salatalık, biber, soğan ve Bulgar peynirinden oluşur. Bulgaristan'ın hemen her yerinde popüler olan bu salatanın rengi, Bulgar bayrağını hatırlatır.
Yine Bulgaristan'la özdeşleşen bu salata, aslında shopskanın basit bir çeşididir. Mantar, yumurta ve jambon ilavesiyle hazırlanır. Bitkisel yağla karıştırılan salata, özellikle yaz aylarında tercih edilir. Mevsim sebzelerinin kullanılmasına dikkat edilir.
Tunus mutfağıyla özdeşleşen bu salata, havuç, harissa, sirke, sarımsak, kimyon tohumu ve zeytinyağından oluşur. Hazırlaması çok kolay olduğu için, yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilir. Havuç haşlanıp püre haline getirilir ve diğer malzemelerle karıştırılır. Bazı bölgelerde haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kişniş ve zeytin gibi malzemelerle karıştırılarak sunulur.
İtalyan mutfağının meşhur lezzetleri arasında gösterilen caprese salatası, özellikle Napoli mutfağında sık sık tüketilir. Canlı renkleri ile insanı kendine çeken bu salata, domates, kremalı mozzarella ve taze fesleğenin birleşiminden oluşur. Zeytinyağı ve nar ekşisi ile zenginleştirilebilir.
Bakınız; Caprese salatası
Tayland mutfağıyla özdeşleşen bu salata, yeşil papaya salatası olarak da bilinir. Kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates, balık sosu, kurutulmuş karides, palmiye şekeri, demirhindi suyu ve yeşil papaya şeritlerinden oluşur. Çeşitleri oldukça fazladır. Tatlılık ve baharatlık açısından farklı türleri vardır.
Tayland ve Laos'ta popüler olan bu salata, kızarmış pirinç, baharat ve et ile hazırlanır. Salatanın yapımında tavuk, ördek veya balıktan elde edilen kıyma kullanılır. Genellikle marulun içine sarılarak tüketilir.
Bakınız; Larb gai
Japon mutfağıyla özdeşleşen bu salata, yenilebilir yosun, salatalık, soya sosu, pirinç sirkesi ve susam yağından oluşur. Yemeklerin yanında küçük kaplara konularak servis edilir.
Pamuk Prenses salatası olarak da bilinen snezhanka, süzme yoğurt, salatalık, tuz, sarımsak ve dereotu ile hazırlanır. Adını, beyaz renginden alır. Damak zevkine göre közlenmiş biber, ceviz ve maydanozla zenginleştirilebilir.
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan kısır, dünyanın en iyi salatalar listesinde 13. sırada yer alıyor. İnce bulgur, salça, nar ekşisi, marul, domates, taze soğan gibi malzemelerle hazırlanan bu salata, özellikle misafir ağırlarken sunulan lezzetlerden biridir.
Bakınız; Kısır
Buharda pişirilmiş yeşilliklerden oluşan bu salata, limon suyu ve zeytinyağı ile zenginleştirilir. Genellikle ıspanak, karahindiba, hardal yeşillikleri ve ısırgan otu kullanılır. Yunanistan'ın her yerinde tüketilir. Balık ve ızgara et yemeklerinin yanında servis edilebilir.
Japonya'nın salatalık salatası olarak bilinen sunomo, sirke ve soya sosundan oluşur. Basit ve canlandırıcı bir salata türüdür. İnce dilimlenen salatalıklar, deniz yosunu ve susam tohumları ile zenginleştirilir. Garnitür olarak servis edilir.
Listenin devamındaki meşhur salatalara bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;