Dil balığı, aşırı yassı ve oval vücutlu, minik ağızlı bir balık türüdür. Genelde açık kahverengi tonlarında olan dil balıklarının üzerinde siyah beyaz benekler bulunur. Bu balıklar çok fazla hareket etmediği için, fazla göç etmezler. Boyları ortalama 20-25 cm olan dil balıkları, suyun dibinde yaşar. Ege ve Akdeniz kıyılarında sık sık rastlanırlar. Kasım-Şubat ayları, dil balıklarının en lezzetli olduğu zamanlardır. Kamuflaj yeteneğine sahip olan bu balıklar, omurgasız canlılar ile beslenirler. Omega 3 bakımından çok zengindir.
Fransız mutfağına özgü bir yemek olan menüer soslu dil balığı, yalnızca 7 malzemeden oluşur. Amerikalı şef, Julia Child'ın Fransız mutfağında en sevdiği yemek olarak da bilinir.
Yumurta sarısı, zeytinyağı ve maydanoz ile terbiye edilen dil balığı, tavada kızartılır. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Biber, mısır unu ve zerdeçal ile marine edilen dil balığı, tavada kızartılır. Haydari eşliğinde servis edilen bu balığın taze olması son derece önemlidir.
File badem ile çok yakışan dil balığı, aromatik tadıyla hemen her zevke hitap eder. Bezelyeli garnitür eşliğinde sunarak eşsiz bir menü hazırlayabilirsiniz.
Dışı kadayıfa batırılarak hazırlanan dil balığı, çıtır çıtır lezzeti ile sofraların favorisi olacak niteliktedir. Yapımında yalnızca 7 malzeme kullanılır. Kızartma usulüyle pişirilir.
Portakal, portakal suyu ve tarhun ile hazırlanan dil balığı, soslu balık sevenler için idealdir. Özellikle turunçgillerin aromasını alabileceğiniz bu balığı, limonla zenginleştirebilirsiniz.
Carpaccio, incecik kesilmiş etin sosla marine edilmesi ve çiğ bir şekilde sunulmasıyla hazırlanır. Sos yapımında, mandalina, mayonez ve limon suyu kullanılır.
Brüksel lahanası, brokoli ve kabak ile hazırlanan dil balığı buğulama, sebzelerin eşliğinde sunulur. Hem hafif, hem doyurucu, hem de lezzetlidir.
Dil balığı, karides ve domatesin şişe dizilmesiyle hazırlanan bu yemek, ızgarada pişirilir. Tavaya göre daha az yağ içerir. Defne yaprağı ile birlikte sunulabilir.
Tahin, yeşil soğan, antep fıstığı ve limon kabuğu ile hazırlanan soslu dil balığı, fırında 15 dakika pişirilir. Balıklar piştikten sonra tahinli sos dökülür ve sıcak sıcak servis edilir.
Şunlara da göz atın;