Dibek kahvesi, son yıllarda giderek daha popüler olan kahvelerden biridir. Türk kahvesinin içine farklı aromalar eklenmesiyle hazırlanan bu kahve, Anadolu'da Türk kahvesine başka bir form kazandırılarak elde edilir. Ülkemizin hemen her yerinde tüketilen bu kahve, dünya çapında da sevilen kahve türlerinden biridir. Dibek kahvesinin sade, damla sakızlı, kakuleli, bademli ve fıstıklı gibi çeşitleri mevcuttur.
Dibek kahvesinin köklü tarihi, 15. yüzyıla kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nda kahvenin yaygınlaşması ile birlikte, farklı türler de ortaya çıkmaya başladı. Dibek kahvesi de bu türlerden biridir. Dibek, aslında taş veya mermerden yapılan ve kahve çekirdeklerini öğütmek için kullanılan aletin ismidir. Bu öğütme işlemi sayesinde, kahve çekirdekleri dibekte öğütülür ve toz hale getirilir. Bu da dibek kahvesinin köpüklü ve kalın dokusunu oluşturur. Türk kahvesi gibi toz haline getirilen bu kahveye, menengiç, keçiboynuzu, kakao, zahter veya salep gibi besinlerin tozları eklenerek cezvede pişirilir. Elde edilen dibek kahvesi, halk tarafından çok sevildiği için Orta Doğu ülkelerinde özel günlerde veya misafir ağırlarken sunulan özel bir içecek haline gelmiştir.
Dibek kahvesi, Türk kahvesi ile benzer sunumlara sahiptir. Küçük fincanlara konulan kahveler, su ve şekerlemeler eşliğinde sunulur.
Dibek kahvesi, Türk kahvesi ile benzerlik gösterse de, belirleyici farkları vardır. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş kahve kullanılırken, dibek kahvesinde çekirdekler daha iri boyutlarda öğütülür. Türk kahvesi yoğun ve pürüzsüz bir tada sahiptir. Ancak dibek kahvesi çeşidine ve içine eklenen malzemeye göre farklı aromalar içerebilir.
Dibek kahvesinde genellikle aşağıdaki aromalar kullanılır;
Şunlara da göz atın;