Dana bacon, sığırın karın, sırt ve döş kısmından elde edilen, tuzda bekletilip tütsülenerek üretilen bir şarküteri ürünüdür. Aslen domuz etinden üretilse de, ülkemizde domuz eti tüketilmediği için sığır etinden üretilen versiyonları mevcuttur. Yaş almamış sığırların tranç, pençata ve döş eti kısmından üretilen bu besin, daha az yağlıdır. Bacon yapılacak et bir süre kuru dinlendirme işlemi için bekletilir. Dinlendirilen et toz şeker, tuz, sodyum nitrat ve baharatlarla kaplanır ve 1 hafta daha bekletilir. Ardından ılık suyla üzerindeki tuzdan arındırılır. Daha sonra isleme (füme) işleminden geçirilir. Ceviz gibi ağaçların talaşları alevsiz bir şekilde yakılır ve elde edilen dumanda kapalı isleme yapılır. 24-36 saat arası tütsülenen et, bacon haline gelmiş olur. İnce ince dilimlenerek sunulur.
Şunlara da göz atın;