C vitamini; kolajen, L-karnitin ve bazı nörotransmiterlerin biyosentezi için gereklidir. Protein metabolizmasında rol oynar. Antioksidan aktivitesi ile serbest radikallerin zararlı etkilerini sınırlandırarak, bazı kanserleri, kardiyovasküler hastalıkların ve oksidatif stresin neden olduğu hastalıkların gelişimini önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynar ve bitki bazlı besinlerde bulunan hem olmayan demirin emilimini artırır. Peki, C vitamini hangi besinlerde bulunur? C vitamini eksikliğinde ne olur, faydaları nelerdir?
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
- Portakal ve doğal portakal suyu
- Greyfurt ve greyfurt suyu
- Kırmızı ve yeşil biber
- Kivi
- Brokoli
- Mandalina
- Limon
- Karnabahar
- Çilek
- Brüksel lahanası
- Patates
- Kavun
- Frenk üzümü
- Lahana
- Ispanak
- Domates ve domates suyu
- Bezelye
C Vitamini Eksikliği Risk Faktörleri Nelerdir?
- Sigara içenler ve pasif içiciler
- Buharlaştırılmış veya kaynamış sütle beslenen bebekler
- Sınırlı yiyecek çeşitliliği olan bireyler
- Emilim bozukluğu veya bazı kronik hastalıkları olan bireyler
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- Yaraların daha kolay bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir.
- Diş, kemik ve kıkırdak yapısının onarımını sağlar.
- Gut hastalığı sonucu ortaya çıkan gut ataklarını önler.
- Yüksek kolesterolü dengeler.
- Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
- Kronik hastalıklara karşı vücudu korur.
- Düşünme yeteneğini geliştirir, hafızayı güçlendirir.
Şunlara da göz atın;
- A vitamini içeren besinler nelerdir?
- B vitamini içeren besinler ve çeşitleri
- B12 vitamini içeren besinler nelerdir?
- D vitamini içeren besinler nelerdir?
- E vitamini hangi besinlerde var?