Böbrek Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Böbrek hastaları oruç tutabilir mi? Böbrek hastaları Ramazan ayında nasıl beslenmeli? Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan'dan böbrek hastaları için beslenme önerileri:
Böbrek Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
29 Temmuz 2021, 12:22

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutmak isteyen/oruç tutan birçok kişinin sağlık durumu ile ilgili farkındalığını artırması gerekiyor. Oruç tutmanın yol açabileceği sağlık sorunlarının kronik hastalıkları olanlar için daha büyük bir önem arz ettiği biliniyor. Böbrek hastalıklarına sahip olanların oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler hakkında Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan önemli bilgiler aktardı. 


Böbrek hastaları oruç tutabilir mi?

Böbrek hastalıkları söz konusu olduğunda bir dizi farklı hastalıktan bahsedilebilir, bu tanım oldukça geniş ve belirsizdir. Böbrek hastalığı olanların oruç tutmasının sağlıklı olup olmadığının söylenebilmesi için kişinin sahip olduğu hastalığın türü, bu hastalığın kontrol altında olup olmadığı gibi unsurların bilinmesi gerekir. Böbrekleri vücudun su ve mineral dengesini düzenleme fonksiyonlarını yitiren hastalar oruç tutarken meydana gelebilecek sıvı kaybı ile sağlık durumlarında kötüleşme fark edebilirler. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutmak isteyen böbrek hastalarının öncesinde uzman kontrollerinden geçmeleri ve gerekli tahlilleri yaptırmaları gerekir. Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin etkilerinin azaltılması ve hastaların daha konforlu bir süreç geçirebilmelerinin sağlanması adına uzman görüşleri almaları daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Sağlık kontrolleri neticesinde birkaç tedbirle oruç tutmasında sakınca olmadığı belirlenen hastalar gerekli kurallara uyarak Ramazan ayında oruç tutmaya devam edebilirler.


Böbrek hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? 

Böbrek hastalığı olan veya sahip oldukları diğer hastalıklar neticesinde böbrek sağlıkları risk altında olan hastaların Ramazan ayı boyunca su tüketimlerine de beslenme süreçlerine de her zamankinden daha çok dikkat etmeleri önem taşıyor. Oruçluyken vücut susuz kalacağı için iftar ve sahur zamanları arasında günlük su ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Bu süreçte 2 – 3 litre su tüketilmesi böbrek hastalıkları yaşayanlar için kritik derecede önemli. Su tüketimine ek olarak iftarda çok yağlı ve sağlıksız pişirme yöntemi ile hazırlanan gıdaların ve tuzlu içeceklerin de kısıtlanmasının ihmal edilmemesi gerekiyor. Tuzlu kuruyemişler, çok fazla tuz barındıran yiyecek ve içecekler beslenme programından çıkarılmalıdır.


Böbrek hastaları iftarda ne kadar su içmeli? 

Kontrol altında olsa da böbrek hastalığı bulunan kişilerin iftardan itibaren su tüketmesi büyük bir öneme sahiptir. İftar ve sahur arasında geçen sürede hem hafif ve dengeli beslenmeleri hem de bu süreçte 2-3 litre sıvı tüketmeleri gerekiyor. Tüketilmesi gereken sıvılar arasında elbette su en önemli yerde. Ancak iftar sonrası toplumumuzda çay içilmesi de sıklıkla tercih edilebiliyor. Bu noktada çok demli çaylardan kaçınmaya gayret edilmesi gerekir.


Böbrek hastalarının oruç tutması başka bir hastalığa yol açar mı? 

Her böbrek hastasının durumu aynı değildir. Gerek hastalıkları gerekse böbrek hastalıklarına ek yaşadıkları sağlık sorunları genellemeler ile ifade edilemez. Uzmanların onayı ile oruç tutabilecek hasta grubu da vardır, oruç tutarken sağlık durumlarının riske girme ihtimali olanlar da. Orucun sağlığa olan etkilerini değiştirebilen çeşitli faktörlerden de bahsedilmesi mümkündür. Havanın ne kadar sıcak olduğu, kişinin oruçluyken yaptığı meslek gereği ne kadar efor harcayıp ne kadar sıvı kaybettiği gibi değişkenler bu sorunun yanıtını etkileyebilir. Ancak ileri evre kronik böbrek hastalıkları olanların böbrek işlevlerinde kötüleşme meydana gelebileceği ve bunun sonucunda da damar tıkanıklığı, kalp krizi vb. sağlık sorunları risklerinin artabileceğinin unutulmaması önemlidir. Aynı şekilde böbrek hastalıklarına ek olarak yüksek tansiyon, mide ülseri, diyabet gibi hastalıkları olan kişiler için de oruç tutmak doğru bir tercih olmayabilir. Düzenli olarak kullanılan ilaçların ayarlanması söz konusu değilse hastalar sağlıklarını korumak adına oruç tutmamaları önerilir. 


Böbrek hastaları iftarda nasıl beslenmeli? 

Az önce de ifade ettiğim gibi böbrek hastaları yapılan sağlık kontrollerinin ardından, uzman onayıyla oruç tutmaya karar verdilerse iftar ve sahur arası süreçte bol su tüketmeyi kesinlikle ihtimal etmemelidir. Beslenmelerinde tercih ettikleri yiyeceklerin yağ, protein ve tuz oranına dikkat etmeleri tercihten ziyade bir zorunluluk olarak yorumlanmalıdır. Böylece süreci hem daha sağlıklı hem de daha konforlu atlatabilirler. Bazı kişiler oruç tutarken sahura kalkmayı tercih etmeyebilirler. En sağlıklı kişiler için dahi sorun teşkil edebilen bu tercihten böbrek hastalarının kesinlikle kaçınması gerekir. Sahurda sindirimi yavaş ilerleyen, besin değeri yüksek, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir. 


Böbrek hastalarının iftar ve sahurda kaçınması gereken yiyecekler nelerdir? 

Böbrek hastalarının da sağlıklı bireylerinde iftar ve sahurda ağır, çok yağlı, sağlıksız pişirilmiş gıdalardan uzak durmaları gerekir. Çok tuzlu yiyecek ve içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu şekilde olası şikayetlerin engellenmesi ve sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilmesi mümkün olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Astım hastaları oruç tutabilir mi?
  2. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?
  4. Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?
  5. Karaciğer ve böbrek detoksu
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo