Halk arasında şifa verici olarak bilinen, özellikle kış aylarında sık sık tüketilen bitki çayları, yan etkilerine bakılmaksızın tüketiliyor. Çoğunlukla şifa vermesi için bu çaylardan bazıları, yarardan çok zarara yol açabiliyor. Bitki çaylarının doğal olduğu düşünüldüğü için tüketimi de artıyor. Ancak bitki çaylarını tüketirken hastalıklara göre seçim yapmak son derece önemli. Özellikle ciddi kronik rahatsızlığı olan kişilerin bitki çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekiyor. Bilinçsizce içilen bitki çayları, sağlığı daha çok tehlikeye atıyor. Peki, tehlikeli bitki çayları hangileri? Günde kaç fincan bitki çayı içilmeli? İşte, bitki çaylarındaki gizli tehlike:
En fazla tüketilen bitki çaylarının başında yeşil çay geliyor. Fakat kalp çarpıntısı ve hipertansiyonu olan kişiler, yeşil çayı dikkatli bir şekilde tüketmeli. Yeşil çay metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinir, fakat aşırı tüketilmesi halinde başta hipertansiyon ve çarpıntısı olarak kişileri rahatsız edebilir. Bu yüzden çarpıntısı olan kişiler ve hipertansiyon hastaları, bitki çayını 2 fincandan fazla tüketmemeli.
Faydaları saymakla bitmeyen ekinezya çayı, özellikle bağışıklığı güçlendirdiği için son zamanlarda daha fazla tüketiliyor. Soğuk algınlığına karşı çok etkili olan ekinezya çayı, kolesterol, alerji ve doğum kontrol ilaçları ile etkileşime girdiğinde sağlığı tehlikeye atıyor. Bu yüzden, kolesterol, alerji ve doğum kontrol hapı kullanan kişiler, uzman tavsiyesi olmadığı sürece ekinezya çayı tüketmemeli.
Günlük hayatta sık sık kullandığımız kekik, yemeklere aroma katmasıyla bilinir. Son yıllarda kekik sadece baharat olarak değil, kekik suyu ve kekik çayı olarak da tüketiliyor. Kekik suyunun faydalarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Özellikle mide rahatsızlıklarına, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan kekik çayı, tansiyonu da düşürüyor. Bu durum yüksek tansiyon hastalarının daha fazla tüketmesine neden olabiliyor. Ancak yüksek tansiyon hastalarına verilen ilaçlar, kekik çayı ile bir araya geldiğinde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Eğer hipertansiyon hastaları kekik çayı içecekse, ilaçtan 2 saat sonra tüketmeleri gerekiyor. Ayrıca doktor onayı almak da gerekiyor.
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, soğuk algınlığına ve diyabete karşı etkili olan zencefil, hem toz olarak, hem de çay olarak tüketiliyor. Ancak zencefil, safra salgısını arttırıyor. Bu yüzden safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olan kişilerin uzman kontrolünde tüketmesi gerekiyor. Hamilelikte bulantı ve kusmayı gidermek için tüketilen zencefil, 1 gramın üzerinde alınırsa adet söktürücü etkisi yapıyor. Bu da düşük riskini meydana getiriyor. Bu yüzden hamilelerinde doktor kontrolü olmadan zencefil tüketmesi önerilmiyor.
Bitki çayı denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de adaçayı. Sinüsleri ve akciğerleri temizleyen adaçayı, özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde çok sık tüketiliyor. Öksürüğü önlemesiyle de bilinen adaçayı, uykuya eğilimi arttırıyor. Bu yüzden sakinleştirici ilaç alan kişilerin ve gebelerin adaçayı tüketmesi tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Bununla birlikte kasılmalara yol açtığı için gebelikte tüketilmesi önerilmiyor.
Zayıflama çaylarında sık sık kullanılan sinameki, kabızlık tedavisi için de tüketiliyor. Ancak sinameki çayındaki tehlike, oldukça büyük. 3 haftadan daha uzun süre tüketilen sinameki çayı, bağırsakta kalıcı hasarlara, uzun vadede ise tümörlere yol açabiliyor. Ayrıca bağırsakta kronik tembellik olmasına da neden olabiliyor. Bu yüzden günde 1 fincandan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Sinameki çayı 3 hafta tüketildiğinde, uzun bir süre ara vermek gerekiyor. Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler ise uzman onayı olmadan sinameki çayı tüketmemeli.
Bağışıklığı güçlendiren ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı etkili olan kuşburnu, enfeksiyonlu hastalıklarda da tüketiliyor. Fakat günde 3 fincandan fazla tüketilirse, deride kaşıntı, kabarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ayrıca sindirim sisteminde ve ağızda tahrişe neden olabiliyor. Kuşburnu çayının faydalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin, kansere, iltihaba ve vücutta oluşan hasarlara karşı oldukça etkili. Ancak zerdeçal safra akışını arttırdığı için, safra kesesinde taş olan kişilerin kesinlikle tüketmesi önerilmiyor.
Önemli Not: Bitkisel ürünler ve bitki çaylarının kişi üzerindeki etkileri farklılık gösterebilir. Bu yüzden ciddi ve kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, alerjik bünyeye sahip olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler, bitki çayı veya bitkisel ürün kullanmayan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği ürünleri kullanmayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Şunlara da göz atın;