Kış aylarında sık sık tüketilen balık, birbirinden farklı çeşitlere sahiptir. Genellikle kızartma, fırınlama, ızgara ve buğulama olarak pişirilir. Aynı zamanda çorba ve salata yapımında da kullanılır. Dünyada balık üretiminin en çok olduğu yerler Norveç, İzlanda ve İspanya'dır. Balık tüketimi konusunda ise ilk sırada Japonya ve İzlanda gelir. Ülkemizde en fazla tüketilen balık türleri hamsi, istavrit ve sardalya olsa da bölgeden bölgeye değişiklikler görülür. Karadeniz Bölgesi'nde küçük balıklar rağbet görürken, Marmara'da palamut, lüfer ve mezgit, Ege'de ise tirsi ve kupes balığı tüketilmektedir.
Dilerseniz, hangi balık hangi mevsimde yenir, taze balık seçmenin püf noktaları nelerdir? ve balık nasıl temizlenir? yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir kabın içine ufalanmış ekmek içi ve ceviz içini koyun. Ardından mutfak robotu ile çekin. Ekmek ve cevizleri sos kabına aldıktan sonra; üzerine zeytinyağı, yoğurt, dereotu, sarımsak ve limon suyu ilave edin. Sosu karıştırdıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirin. Bu sosu büyük balıklarda ve kalamar tava tarifinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Sarımsakları soyun ve ezin. Ezilmiş sarımsakların üzerine limon suyu ilave edip karıştırın. Ardından bu karışımı kavanoza koyun ve üzerine zeytinyağı ile tuzu ekleyin. Malzemelerin özdeşleşmesi için kapağı kapatarak çalkalayın. Bu sosu levrek, palamut, mezgit gibi büyük balıkların yanında sunabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Zeytinyağı tavada ısıtılır ve ince doğranan sarımsaklar sararana dek sotelenir. Tava ateşten alınır. Hardal sarımsağın üzerine eklenir ve kar��ştırılır. Limon suyu ve şarapta eklenip tuz ve karabiber ile lezzenlendirdikten sonra kıvam aldığında servis edilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Sarımsakları robottan geçirin ve fesleğenleri suda durulayın suyunu süzün. Fesleğenleri de sarımsakların üzerine ilave edin ve püre haline gelinceye kadar robottan geçirin. Ardından karışımı sos kabına alın ve zeytinyağı, peynir, tuz ve karabiber ekleyerek malzemeler özdeşleşene kadar karıştırın. Pesto sosu bütün balık çeşitlerinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Zeytinyağı ısıtılır ve kaynama derecesine yakın portakal ve limon kabukları içine atılıp ocağın altı kapatılır ve soğutulur. Süzüldükten sonra kullanıma hazırdır. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılır ve iki saat bekletilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp blenderdan geçirilir. Isıtılarak servis edilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Zeytinyağı hariç malzemelerin hepsi tereyağı yumuşayıncaya dek karıştırılır. Ardından zeytinyağı eklenerek kıvamlandırılır ve servis edilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılır. Soğuk halde servis edilmek istenirse rulo yapılıp buzluğa atılır ve dilimlenip servis edilir. Sıcak halde servis edilmek istenirse ısıtılır ve servis edilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Taze soğan incecik doğranır ve zeytinyağı ile beraber kaynama noktasına gelene dek ısıtılır, soğumaya bırakılır. Soğuyan soğan tuz ve limon kabuğu rendesi ile beraber blendırdan geçirilir ve süzülür. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Tereyağı ocağa alınıp ısıtılır ve un eklenip kokusu çıktığında beyaz roux (meyane) hazırlanır. Ançüez ince doğranır ve içerisine ilave edilip ezerek kavrulur. Beyaz biber ilave edildikten sonra krema ile kıvamlandırılır ve sıcak halde servis edilir. Afiyet olsun.
Tarifler: Başak ÖNGEL
Malzemeler;
Yapılışı: Levreğin bütünlüğünü bozmadan içini temizleyip yıkayın. Bir kabın içine zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu alın. İyice karıştırdıktan sonra balığın üzerine dökün. Zeytinleri de ekleyip 175 derece fırında 20 dakika pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Harissa sosu için, kuru biberleri bir gece önceden küçük bir tencereye alın. Üzerine sıcak su ekleyin ve 5 dakika haşlayın. Ocağı kapatın. Bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin. Ertesi gün biberlerin suyunu süzün. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Küçük doğrayın. Kimyon ve kişniş tohumlarını tavaya alın. Yanmamasına dikkat ederek birkaç dakika kavurun. Biber, kimyon ve kişniş, sarımsak, tuz ve zeytinyağını mutfak robotunun haznesine koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı biberleri beklettiğiniz sudan ekleyin ve karıştırın. Balıkları bol suyla temizleyip kağıt havlu ile kurulayın. Balıkların üzerine sostan sürüp salamura asma yapraklarına sarın ve ızgarada pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tarator sos için, bayat ekmek içi, ceviz içi, soyulmuş sarımsaklar, limonun suyu, su ve tuzu mutfak robotunda ezerek püre haline getirin. Alaska Mezgitleri una bulayıp kızgın ayçiçek yağında kızartın. Servis tabağına alıp yanında tarator sosla birlikte servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Sos için, tereyağını tavada ısıtın. Sarımsağı ince kıyıp yağda soteleyin. Safran ve beyaz şarabı ilave edin. Krema, tuz ve karabiberi ilave edin. Lagos filetoları 75 gr’lık parçalara ayırın. Zeytinyağı, tuz, biberiye ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırıp ızgarada pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Yıkayıp süzdüğünüz domateslerin kabuklarını soyun. Rondodan geçirip püre haline getirin. Domates püresini küçük bir tencereye aktarın. Tuz ve zeytinyağını ilave ederek suyunu çekinceye kadar pişirin. İnce kıydığınız yeşillikleri ve iri kırılmış cevizi ekleyip 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Temizlenmiş palamut dilimlerini zeytinyağı ile yağlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Servis tabağına hazırladığınız domates sosunu yayın. Palamut dilimlerini yerleştirerek üzerine tekrar sostan gezdirin.
Daha fazlası için balık yemekleri sayfamıza göz atmayı unutmayın. Balığın yanına ne gider diye merak edenler için en lezzetli 16 meze tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Balığın kokusu ağır olduğu ve tüm evi sardığı için bazı zamanlarda balık pişirmekten kolayca vazgeçiyoruz. Ancak bazı tekniklerle kokudan kurtulmak mümkün. Evdeki balık kokusu nasıl geçer yazımızdan, eve ve üzerinize sinen balık kokusunu gidermenin en etkili yollarını öğrenebilirsiniz.