Amerika'nın Oregon Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen bal mantarı, hem toprağın altını, hem de ağaçları saran bir yapıdadır. Yaklaşık 3 metre yerin altına inebilen bu mantar, en büyük canlı kolonisi olarak nitelendirilir. 2400 yıldır büyüdüğü saptanan bu mantar, ağaçlara parazit olarak yerleşmiştir. Ticari olarak çok önemli bir ere sahip olan bal mantarı, biyokimyasal aktivite sayesinde meşrubat, sikolosporin ve antibiyotik üretiminde kullanılır.
Hemen hemen tüm ormanlık alanlarda yetişen bal mantarı, çürümüş odun bulunan bölgelerde daha fazla görülür. Amerika'nın Oregon Bölgesi'ndeki Blue Mountains bölgesinin ormanlık alanlarında çok sayıda bulunur. İğne ve geniş yapraklı ağaçlarda parazit olarak yetişebilir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünde bile yetişebilen bu mantar, özel olarak yetiştirilemez. Ülkemizde Belgrat Ormanı'nda doğal olarak ağaçların ve toprağın üzerinde yetişir.
Yoğun bir aromaya sahip olan bal mantarı, kıvam verici olarak çorba ve soslarda kullanılır. Çiğ bal mantarı zehir içerdiği için, yenmeden önce mutlaka haşlanması gerekir. Haşlanma suyu dökülmeli ve yemeklerde kullanılmamalıdır. Sapları kullanılmaz. Şapkaları ızgara şeklinde pişirilebilir.
Bal mantarının şapkası, omlet, sebze yemekleri ve et yemeklerinde de kullanılabilir. Kaşar peyniriyle birlikte makarnalara da eklenebilir.
Şunlara da göz atın;