Ana yemeklerde, soslarda, salatalarda ve tatlılarda sık sık kullanılan badem, E vitamini bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve doymamış yağlar sayesinde kalp sağlığını korumasıyla bilinir. Kemik ve diş dayanıklılığını arttırdığı için hem gelişim çağındaki çocukların, hem de kemik erimesi sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi önerilir. Bademin faydalarından yararlanabilmek için günde 10-15 adet tüketilmesi önerilir. Eğer sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, bademle yapabileceğiniz yemekler listemize göz atabilirsiniz. İşte, kolay, hafif ve pratik 13 bademli tarif:
Badem, süt ve muskat ile hazırlanan sütlü badem çorbası, içinizi ısıtacak bir tariftir. Başlangıç menülerinde yer verebileceğiniz bu çorba, düşük kalorisi ile diyet listelerinde de kendine yer bulur.
Ziraat mühendisi Deniz Orhun'dan levrek fileto, badem ve fındık yağı ile yapabileceğiniz nefis bir balık tarifi. Bademli karışıma buladığınız balıkları kızarttıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Sulu yemeklerde ve makarnalarda kullanılan domates sosuna bu kez badem ekledik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Bademli domates sosunu 15 dakikada hazırlayabilir, kapaklı kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Yılbaşı ve davet gibi kalabalık sofralarda yer verilen bademli kestaneli pilav, klasik pilav ile benzer şekilde hazırlanır. İsteğe göre kuş üzümü, kuru kayısı gibi sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan bademli kayısı bar, vücuda enerji veren bir atıştırmalıktır. Yapımında şeker kullanılmamaktadır. Bir porsiyonu, ortalama 200 kalori değerindedir.
Özellikle yaz aylarında çok ilgi gören buzlu badem, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti evde denemek isterseniz, badem, buz parçaları ve sıcak su hazırlamanız yeterlidir.
Tagliatelle kalın hamur ile hazırlanmış bir makarna çeşididir. Krema, file badem ve kabak ile hazırlanan tagliatelleyi, ana yemek olarak sunabilirsiniz.
Evde, okulda ve iş yerinde afiyetle tüketebileceğiniz bir tarifimiz var. Şeker, limon suyu, badem ve tereyağı ile hazırlanan bademli krokanlar, vücuda enerji vererek gün boyu dinç olmanızı sağlar.
Ortalama 30-35 dakikada hazırlayabileceğiniz bademli kurabiye, yalnızca 4 malzeme ile hazırlanır ve yapımında un kullanılmamaktadır. Kolayca hazırlanan bademli kurabiyeleri çay ve kahvenin yanında ikram edebilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan muhallebiyi bu kez badem sütü ile zenginleştirdik. Yemeklerden sonra sunabileceğiniz badem sütlü muhallebiyi, krokan ile süslemeyi unutmayın.
Edirne'nin meşhur lezzetleri arasında yer alan badem ezmesi, toz şeker, su ve badem ile hazırlanır. Püre kıvamına getirilen badem ezmesi, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.
Diyet listelerinde de yer verilen körili badem, tuz, yağ ve köri sosu ile hazırlanır. Genellikle ara öğünlerde tüketilen körili bademin porsiyonu, ortalama 150 kaloridir.
Kuru üzüm ve kavrulmuş badem kullanarak nefis çörekler hazırlamaya ne dersiniz? Çöreklere aroma katmak için tarçın serpiştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;