Sonbaharın sonlarına yaklaşırken tezgahta kendine yer bulan ayva, en şifalı meyvelerden biridir. Kış boyunca sofralarda farklı kullanımlarıyla ön plana çıkar. Pilavların, et yemeklerinin dolmalarının eşlikçisidir. Ancak ayva denildiğinde ilk aklımıza gelen, hem kokusu, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan ayva tatlısı oluyor. Bazen pişirme esnasında yapılan hatalar, renginin dönmesine, kıvamının çok sert veya yumuşak olmasına neden olabiliyor. Gelin, tam kıvamında ayva tatlısı yapmak için bilmeniz gereken püf noktalarına birlikte bakalım.
Tarife geçmeden önce nefis mi nefis ayva tatlısı tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.
Ayva tatlısı yapmak için yumuşak ayvalar tercih ediyorsanız, baştan hata yapıyorsunuz demektir. Hafif yumuşayan ayvaların kıvamını tutturmak daha zor olabiliyor. Bu yüzden ayva tatlısı yapımında hafif sert, sulu ve dışı sarı olan ayvaları kullanın. Tatlı yapımında çürük olan ayvaları mutlaka ayıklayın.
Ayva, bilindiği üzere oda sıcaklığında durdukça hemen kararan bir meyve. Bunu önlemek için, ayvanın kabuklarını soyduktan sonra, hemen limonlu suyun içine alın. Limonlu su, asidik yapısı sayesinde ayvanın kararmasını önler.
Ayvaları limonlu sudan çıkarıp ikiye böldükten sonra çekirdeklerini temizleyin ve tencereye dizin. Bu aşamada şeker oranına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer az şeker koyarsanız, kıvamı çok sulu olacaktır. Her ayva için yarım su bardağı şeker kullanmanız yeterli olacaktır. Şekeri ekledikten sonra, üzerine karanfil, tarçın çubuğu ve ayva çekirdeklerini ilave edip dinlenmeye bırakın.
Şeker eridiği ve ayvalar sulanmaya başladığı zaman, tencereyi ocağa alıp kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. Şekeri yoğunlaştırmak için, içerisine limon suyu ilave edebilirsiniz. Eğer daha hızlı pişirmek istiyorsanız, ayvaları fırın poşetine alıp fırında pişirmeyi de deneyebilirsiniz.
Ayva tatlısının kıvamı istediğiniz gibi olduğunda, ocağın altını kapatın ve içindeki karanfil, tarçın çubuğu gibi aromaları çıkartın. Bu esnada ayvaları hemen servis etmeyin. Bunun yerine kapağını kapatarak en az 15 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen ayvaları servis tabağına aldıktan sonra, üzerine kaymak ve ceviz ekleyerek sunabilirsiniz.
Ayva meyvesinin çekirdeği kendinden jel oluşturma özelliğine sahiptir. Ayva tatlınızın suyunun kıvamlı olması için çekidekilerini mutlaka ayva tatlısı yaparken içerisine atın.
Ayva tatlısının doğal olarak pembe renge sahip olması için kabuklarını soyduktan sonra tencerenizin içerisine atın. Bu sayede pembe rengi doğal yollarla olur. Rengini daha net isterseniz hibiskus ekleyebilirsiniz.
Ayva tatlısını videolu anlatımıyla daha kolay bir şekilde hazırlamak için;
Şunlara da göz atın;