Asya mutfağı, dünyanın en çok merak edilen mutfaklarından biridir. Bu mutfakta yemek yemek sadece karın doyurmak için değil, bir felsefe ve ritüel olarak da gerçekleştirilir. Yemeklerde hem uyum, hem de zıtlıklara yer verilir. Pişirme tarzları ve sunumu, Asya mutfağını öne çıkaran özelliklerdir. Bu coğrafyada pirinç ve çorba oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünlerine ise hemen hemen hiç rastlanmaz. Ayrıca tatlı olarak da fazla çeşitlilik yoktur. Tatlı kültüründe meyve kızartmalarına ve pudinglere yer verilir.
Asya mutfağında en çok balık, ördek, dana eti ve deniz ürünü kullanılır. Japonya'da çekirge, deniz anası gibi farklı hayvan türleri spesiyal olarak sunulur. Asya mutfağında en çok buharda pişirme yöntemi kullanılır. Hindistan cevizi, mango ve ananas, yemeklere lezzet katması için kullanılan meyvelerdendir. Asya ülkelerinin sayısı oldukça fazla olsa da, Asya mutfağı denildiğinde en çok Çin yemekleri, Kore mutfağı, Japon mutfağı ve Tayland mutfağı ön plana çıkar. İşte, mutfağında Asya yemeklerine yer vermek isteyenler için 20 nefis tarif:
Ana malzemeleri soya sosu, susam ve hamur olan bu çorba, Çin mutfağıyla özdeşleşmiştir. Ortalama 45 dakikada hazırlanan bu çorba, kıymayla zenginleştirilebilir.
Tayland'ın en popüler yemeklerinden biri olan tom yum çorbası, karides ve levrek fileto ile hazırlanır. Besin değerleri bakımından zengindir. Sıcak ve ekşidir.
Miso sosu ve dashi ile hazırlanan miso çorbası, Japon mutfağıyla özdeşleşmiştir. Japonya'nın en temel 2 çorbasından biridir. Porsiyonu, yaklaşık 35 kalori değerindedir.
Uzakdoğu ülkelerinin en popüler tariflerinden biri olan ramen, tavuk, soya sosu ve zencefil ile hazırlanır. Yöreye veya aşçıya göre farklı şekillerde hazırlanması da mümkündür.
Kore mutfağının özgün yemeklerinden biri olan tteokbokki, pirinç keki ismiyle de bilinir. Yeşil lahana, balık suyu, ballı sos gibi farklı malzemelerden oluşur.
Noodle, mezgit, havuç ve jumbo karides ile hazırlanan Çin eriştesi, Çin mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir. İsteğe göre farklı malzemelerle hazırlanması da mümkündür.
Kıyma, yumurta ve pirinç ile hazırlanan bibimbap, Kore mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 20 dakikadır.
Yufka, sebze ve tavuk etinden oluşan spring rolls, 'Çin böreği' olarak da bilinir. Rulo şeklinde sarılır, galeta ununa bulandıktan sonra fırında pişirilir ve ılık bir şekilde servis edilir.
Çin mantısı olarak da bilinen dumpling, soya soslu kıymalı harç ile hazırlanır. Hamur, yarım ay şeklinde kapatılır ve uçları hafifçe döndürülür. Wok tavada kızartıldıktan sonra ikram edilir.
Kızarmış pilav olarak da bilinen fried rice, isteğe göre tavuk eti, sebze ve deniz ürünlerinden oluşabilir. Pirinçler önce haşlanır, ardından sotelenir.
Karidesli pad thai, Tayland başta olmak üzere Asya ülkelerinde sık sık tüketilen bir yemektir. Karides, noodle, soya filizi ve balık sosu kullanılır. Üzeri misket limon ile süslenebilir.
Deniz yosunu, havuç, tuzsuz pilav ve kimchi ile hazırlanan kimbap, Kore mutfağına özgü bir lezzettir. Pikniklerde ve hasta ziyaretlerinde tercih edilir.
Kore turşusu olarak da bilinen kimchi, özellikle son yıllarda ülkemizde popüler olan lezzetlerden biridir. Japon turbu, Çin marulu, pırasa ve zencefil ile hazırlanır. Yemeklerin yanında sunulur.
İç harcı kıyma, pırasa ve susam yağı ile hazırlanan mandu, Kore mantısıdır. Hamur, ay şeklinde kapatılır ve büzülerek iki uçtan birleştirilir. Kızgın yağda pişirildikten sonra servis edilir.
Tayland mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, Güney Asya sütlacı olarak da bilinir. Yapışkan pirinç, mango ve hindistan cevizi sütü kullanılır. Farklı sunumu ve tadıyla mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Çin mutfağından adını duyurmayı başaran Pekin ördeği, İmparatorluk çağından beri hazırlanan bir yemektir. Kalabalık sofralarda yer verilen bu yemek, portakal sosuyla aromalandırılabilir.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu pilav, ortalama 265 kaloridir. İsteğe göre üzerine rendelenmiş limon kabuğu eklenebilir. 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Asya mutfağından bahsederken sushiye yer vermemek olmaz elbet. Birbirinden farklı çeşitleri bulunan sushiyi evde kendi ellerinizle hazırlamak için, tarifi defterinize kaydedebilirsiniz.
Daha öncede söylediğimiz gibi Asya mutfağında meyveli tatlılara yer verilir. Ananas kızartması ise o tatlılardan biridir. Ortalama 20 dakika içinde hazırlanır ve afiyetle tüketilir.
İç harcında lahana, mantar ve havuç kullanılan veggie gyoza, Japon mantısıdır. İsteğe göre, susam yağı, ceviz, zeytinyağı veya fındık yağı da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;