Arpacık soğan ve soğan, çok çeşitli tariflerde yer alan iki popüler malzemedir. Ancak arpacık soğan ve soğan birçok benzerliğe sahip olsa da birçok farklılık onları birbirinden ayırıyor. Bu yazıda arpacık soğan ve soğanın tadını, görünümünü, besin değerini ve potansiyel kullanımlarını karşılaştırıyor ve karşılaştırıyor.
Hem arpacık soğan hem de soğan, pırasa, frenk soğanı ve sarımsak gibi diğer bitkileri de içeren Allium cinsine ait sebzelerdir. Bununla birlikte, soğan ve arpacık soğanı yakından ilişkili olmasına rağmen, ikisi arasında birkaç önemli fark vardır.
Yeni başlayanlar için, soğanlar kağıt gibi bir kabukla kaplıdır ve bu, soyulduğunda birkaç halka katmanını ortaya çıkarır. Boyut ve renk bakımından farklılık gösterirler ancak en yaygın olarak beyaz, sarı veya kırmızıdırlar.
Soğanların aksine, arpacık soğanları kümeler halinde büyür ve karanfillerin şekli dikdörtgendir ve renkleri griden soluk mora veya kahverengiye kadar değişir. Arpacık soğanlarının keskin, keskin tadından daha hafif, hafif, biraz tatlı bir tadı da vardır. Ek olarak, soğan genellikle çeşitli yemeklerde bulunurken, arpacık soğanı daha az yaygındır ve genellikle çok daha pahalıdır.
Hem arpacık soğanı hem de soğan, lif ve bir dizi önemli vitamin ve mineral dahil olmak üzere besin açısından zengindir. 100 gram çiğ arpacık soğanı ve soğanın besin değeri açısından karşılaştırması şöyledir:
ARPACIK SOĞAN | SOĞAN | |
KALORİ | 72 | 40 |
PROTEİN | 2,5 gram | 1,1 gram |
YAĞ | 0,1 gram | 0,1 gram |
KARBONHİDRAT | 16,8 gram | 9,3 gram |
LİF | 3,2 gram | 1,7 gram |
B6 | %20 | %7 |
MANGANEZ | %13 | %6 |
BAKIR | %10 | %4 |
FOLAT | %9 | %5 |
C VİTAMİNİ | %9 | %8 |
POTASYUM | %7 | %3 |
DEMİR | %7 | %1 |
PANTOTENİK ASİT | %6 | %3 |
MAGNEZYUM | %5 | %2 |
TİAMİN | %5 | %4 |
Soğanlar aynı porsiyon boyutunda daha az kalori içermesine rağmen, arpacık soğanı birçok temel besin maddesi bakımından daha yüksektir. Özellikle arpacık soğanı daha fazla miktarda lif içerir ve B6 vitamini, manganez, bakır, folat ve C vitamini açısından zengindir.
Soğan, kendine özgü lezzeti ve çok yönlülüğü sayesinde çeşitli yemeklerde kullanılır. Özellikle kırmızı soğanın hafif bir tadı vardır ve sandviçlerde, salatalarda ve burgerlerde çiğ olarak servis edildiğinde işe yarar. Bu arada sarı soğanlar sotelenebilir, kavrulabilir veya karamelize edilebilir ve çorbalara, dip soslara ve tuzlu hamur işlerine eklenebilir. Sarı soğanlarla karşılaştırıldığında beyaz soğan biraz daha tatlıdır ve salsa ve guacamole'ye harika bir katkı sağlayan gevrek bir dokuya sahiptir. Öte yandan, arpacık soğanları hafif, narin tadı nedeniyle tercih edilir ve salamura edilebilir, karamelize edilebilir veya kavrulabilir ve salata soslarında, soslarda ve salata soslarında kullanılabilir.
Arpacık soğanları bazen çorbalara ve makarna yemeklerine eklenir veya güveçlerin ve garnitürlerin üst kısmında garnitür olarak kullanılır. Bazen pişmiş soğanları pişmiş arpacık soğanlarıyla değiştirebilirsiniz, ancak boyut farklılıklarını hesaba katarak miktarı ayarlamak önemlidir. Soğan yerine arpacık da kullanılabilir ancak bunun son yemeğin lezzetini değiştirebileceğini unutmayın.
Şunlara da göz atın;