AFAD Gönüllülük Projesi: AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?

Afad gönüllüsü kimler olabilir? AFAD gönüllüsü nasıl olunur, gönüllülük başvurusu nasıl yapılır? AFAD Gönüllüleri hangi eğitimleri alabilir? İşte, AFAD gönüllüsü olmak için başvuru ekranı ve eğitim programları:
AFAD Gönüllülük Projesi: AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?
13 Şubat 2023, 16:59

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 29 Mayıs 2009 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan kurum, afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmeyi amaç edinmiştir. 

Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde görev alan AFAD, sisteme kayıtlı olan gönüllülere gereken desteği ve bilgiyi sağlamak amacıyla eğitimler yürütmektedir. 15 yaşını doldurmuş ve TC vatandaşı olan herkes, Temel AFAD Gönüllüsü olabilir. Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilmek için, 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunur.

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur?

AFAD Gönüllüsü, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda dayanışma ve yardımlaşma amacıyla, fiziksel gücünü, zamanını, yeteneğini, bilgi birikimini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. 

  1. AFAD Gönüllüsü olmak için, e devlet üzerinden başvuru yapılabilir.
  2. Başvurunuz onaylandıktan sonra, gonullu.afad.gov.tr adresinden, kimlik bilgileri ve şifre veya e-devlet üzerinden giriş yapılarak gönüllülük sistemi sayfası açılır.
  3. AFAD gönüllüleri, açılan sayfada yer alan eğitimlere katılabilir, sertifikalı eğitimlerden yararlanabilir, hali hazırda yürütülmekte olan faaliyet ve görevlere katılım sağlayabilir.

İhtiyaç duyulan zamanlarda, AFAD Gönüllüleri ile iletişime geçilir, müsait olan gönüllüler kabul onayı verdikten sonra, ilgili alanda görevlendirilir.

afad

AFAD Gönüllüsü Sosyal Faaliyetleri

AFAD Gönüllüleri, portalda açılan sosyal faaliyetlerden, kendilerine uygun olanlara başvurarak ulusal çapta gönüllülük bilincinin oluşmasına yardımcı olabilir. Portaldaki faaliyetler değişiklik gösterebilir;

  1. Kan Bağışı
  2. Fidan Dikimi
  3. Huzurevi Ziyareti
  4. Okullarda Tehlike Avı
  5. Sergi Evi Ziyareti
  6. Köy Okulu Tadilat ve Tamiratı
  7. Gazi ve Şehit Aileleri Ziyareti
  8. Okullarda Kütüphane Kurmak
  9. Kamp Sonrasında Kamp Alanı Temizliği
  10. Sokak Hayvanları İçin Su ve Yemek Dağıtımı

Ek olarak, AFAD gönüllüsü olarak kendi yetkinliklerinize göre çeviri, yazılım desteği, AFAD gönüllülüğünün tanıtımı ve yaygınlaştırılması, fotoğraf ve kamera çekimi, eğitmenlik ve sosyal faaliyet organizasyonlarına katılım sağlayarak destek verebilirsiniz.

Temel AFAD Gönüllüsü Kimdir?

AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, yangın, tahliye ve ilk yardım konularında ön bilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış gönüllülerdir. Tüm AFAD Gönüllüleri Temel AFAD Gönüllüsü olabilir.

  1. Temel AFAD Gönüllüleri, portalda afet bilinci, yangın ve tahliye gibi konularda yayımlanan uzaktan eğitimlere katılım sağlayarak daha fazla bilgi sahibi olabilir ve toplumsal bilinci artırabilir.
  2. AFAD İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek tanışma ve oryantasyon toplantısına davet edileceksiniz.
  3. AFAD Gönüllü Koordinatörleri eşgüdümünde portalda açılan sosyal faaliyetlerden birine katıldıktan sonra artık Temel AFAD Gönüllüsüsünüz.

Destek AFAD Gönüllüsü Kimdir?

Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, destek olmak istediği alanla ilgili İl Müdürlüklerimizce düzenlenen yüz yüze eğitimleri başarı ile tamamlamış ya da o alanda geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilecektir.

  1. Hafif Arama ve Kurtarma Eğitimi
  2. İlkyardım Eğitimi
  3. Yangın Farkındalık Eğitimi
  4. İnsani Yardım Eğitimi

AFAD Gönüllü Koordinatörleri koordinesinde portalda açılan sosyal faaliyetlerden ikisine katıldıktan sonra artık Destek AFAD Gönüllüsüsünüz. AFAD İl Müdürlüğünde sizin için hazırlanan kimlik kartınızı alabilirsiniz. Destek AFAD Gönüllüsü kimlik kartı size; bölgesel tatbikatlara katılım ile afet ve acil durumlarda profesyonel ekiplere destek olma yetkisi kazandırır.

AFAD gönüllüsü

Uzman AFAD Gönüllüsü Kimdir?

AFAD Gönüllüsü olmuş ve kendi alanlarında (haberleşme, psikiyatri, tercüme, vb) kariyer sahibi, uygun zaman dilimlerinde gönüllü katkı sunabileceğini belirten gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler Uzman AFAD Gönüllüsü olabilecektir.

  1. Kentsel Arama ve Kurtarma Eğitimi
  2. Doğada Arama ve Kurtarma Eğitimi
  3. Akarsu ve Selde Arama Kurtarma Eğitimi

AFAD Gönüllü Koordinatörleri koordinesinde portalda açılan sosyal faaliyetlerden üçüne katıldıktan sonra artık Uzman AFAD Gönüllüsüsünüz. AFAD İl Müdürlüğü kimlik kartınızı, Uzman AFAD Gönüllüsü Kimlik Kartı ile değiştirecektir. Uzman AFAD Gönüllüsü kimlik kartı size; tatbikatlara katılım ile afet ve acil durumlarda profesyonel ekiplerle koordineli bir şekilde olaylara müdahale yetkisi kazandırır.

AFAD Gönüllülük Sistemi İlkeleri

  1. AFAD Gönüllüleri, çalışmalarında her canlının yaşama hakkını öncelikli ilke olarak kabul eder.
  2. AFAD Gönüllüleri; çalışmalarını din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın adalet ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yürütür. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösterir. Tüm paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem verir.
  3. AFAD Gönüllüleri tüm faaliyetlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uyar.
  4. Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gizlilik kaydıyla edindikleri bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmaz.
  5. AFAD Gönüllüleri, gönüllülük faaliyetlerini; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde yürütmeye özen gösterir.

Şunlara da göz atın;

  1. AFAD deprem yardımı nasıl yapılır?
  2. Kimler kan bağışı yapabilir?
  3. Kızılay, AFAD, Akut dijital destek kartları
  4. Deprem yardım kolisi nasıl yapılır?
  5. Deprem sonrası kaygı bozukluğu nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo