Kastamonu mutfağı zengin bir kültüre sahip. Kastamonu mutfağının ünlü tarifleri arasında Banduma da var. Peki, Banduma tarifi nereden geliyor? Banduma tarifi nasıl yapılır? İşte Banduma ile ilgili bilinenler... Bazı kaynaklara göre Banduma Kastamonu'da halkın evdeki malzemeleri değerlendirmesiyle ortaya çıkan bir tarifi. Bugün kenti ziyaret eden turistler de kentin bu önemli yemeğini ilgiyle tadıyor. Kentte Banduma genellikle kentte yetişen ürünler yufka, hindi, ceviz ve tereyağı ile yapılıyor. Peki, Banduma yemeği nasıl ortaya çıktı? Bazı kaynaklara göre banduma geçmişte evlerdeki malzemelerin kullanılması sonucu bulundu. Çünkü herkesin evinde tereyağı, yufka, ceviz ya da kapısında tavuk veya hindi vardı.
Kastamonu'nun meşhur 'Devrekani Hindi Banduması' tescilli bir tariftir ve coğrafi işaret almıştır. İlçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan bir tariftir. Banduma, Ramazan ayında sahur yemeği olarak tüketilir.
Banduma tarifini evinizde tavukla da yapabilirsiniz. İşte banduma tarifi ve yapılış aşamaları.
Devrekani ilçesinde yarım asırdır geleneksel olarak siyah ırk hindi yetiştiriliyor. Bu orijinal Hindi Banduması, ilçede yetiştirilen siyah ırk hindilerin 8-12 aylık olanları ile yapılıyor. Alınan patente göre hindiler kesimden önceki bir ay serbest ortamdan alınarak kontrollü ortamda beslenirler, bu sayede hindi eti miktarı ve lezzeti artar. Hindilerin uzun süre pişirilmesi ile hindinin yağı erir ve suyuna geçer, kuru yufkaları ıslatmada kullanılan bu su yemeğe karakteristik özelliğini verir. Orijinal tarif ise şöyle yapılır: