Patlıcan Silkme
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilen patlıcan silkme, hem ana yemek, hem de meze olarak sunulmaktadır. Patlıcan silkme yapımında patlıcan, domates, sarımsak ve biber kullanılır. Ortalama 35-40 dakikada hazırlanır. Genellikle et yemekleri ile birlikte sunulur. Peki, patlıcan silkme nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, patlıcan silkme tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak boston patlıcan kebabı, patlıcan musakka ve patlıcan reçeli tarifini deneyebilirsiniz.

Patlıcan Silkme Tarifi İçin

Malzemeler

Patlıcan Silkme

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Patlıcanları yıkayıp, alacalı soyun ve tercihen tuzlu suda 30 dakika bekletin. Bu, acılığını alır ve köklerinin daha az acı olmasını sağlar. Ardından patlıcanları iyice yıkayıp, kurulayın ve küp şeklinde doğrayın.
  2. Yeşil biberleri ve kırmızı biberi ince ince doğrayın. Soğanı da yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince ince kıyın veya rendeleyin. Domatesleri rendeleyin veya doğrayın.
  3. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Patlıcanları ekleyin ve hafifçe kızarana kadar soteleyin. Patlıcanlar yumuşayınca, tavadan alıp kenara koyun.
  4. Aynı tavada, doğranmış soğanı ekleyin ve soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Ardından sarımsakları ekleyin ve 1 dakika daha kavurun. Doğranmış biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha soteleyin.
  5. Rendelediğiniz domatesleri tavaya ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Sosu kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin, domatesler iyice ezilene ve karışım koyulaşana kadar.
  6. Pişirdiğiniz patlıcanları tavaya ekleyin ve karıştırın. Karışımı birkaç dakika daha pişirin, patlıcanlar tamamen sosun içine karışmalı ve lezzetler birbirine geçmelidir.
  7. Patlıcan silkme piştikten sonra ocaktan alın ve üzerine taze nane veya maydanoz ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Patlıcan silkme ile birlikte yoğurtlu mezeler, özellikle cacık veya yoğurtlu salata ile servis edebilirsiniz.
  • Domatesli bulgur Pilavı ile servis edebilirsiniz.
  • Tereyağlı pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Patlıcanları doğradıktan sonra tuzlu suda bekletmek, acılığını alır ve suyun emilmesini azaltır. Bu, pişirme sırasında patlıcanların fazla yağ çekmesini engeller. En az 30 dakika bekletip sonra iyice durulayın ve kurulayın.
  • Patlıcanları kızartmak yerine sotelemek, daha hafif bir yemek yapmanızı sağlar. Patlıcanları az zeytinyağı ile sotelemek, yemeğin lezzetini artırır ve daha az yağlı olmasını sağlar.
  • Soğan ve sarımsağı kavururken, soğanlar şeffaflaşana kadar soteleyin. Sarımsağı ekledikten sonra kısa süre kavurun, aksi takdirde yanabilir ve acı bir tat verebilir.

Tarif Kategorileri

Zeytinyağlı Yemek Tarifleri Vejetaryen Yemekleri Ege Mutfağı Yemekleri Farklı Sebze Yemekleri Öğle Yemeği Patlıcanlı Tarifler MasterChef Tarifleri Sebze Tarifleri Vegan Yemek Tarifleri Yöresel Tarifler Tencere Yemekleri

Benzer Tarifler

Tire Köfte
Bükme
Ege Usulü Enginar Yemeği
Enginarlı balık
Heraklion tarzı Kallistsounia
Kabak çiçeği dolması (Dolmathes)