Gaziler Helvası
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Edirne'ye özgü bir tatlı olan gazi helvası, Balkan ülkelerinde de tüketilir. Ana malzemeleri un, süt ve şeker olan bu tatlı, genellikle bayram, düğün, asker uğurlaması ve mevlüt gibi törenlerde ikram edilir. Yumuşak bir kıvamla sunulan gaziler helvası, yaklaşık 30 dakika da hazırlanır. İçeriğinde kalsiyum barındırdığı için, kemik gelişimini desteklemesiyle bilinir. Malzemeler hazırsa, kalabalık sofraların baş tacı olan Edirne usulü gaziler helvası tarifine geçebiliriz.

Gaziler Helvası Tarifi İçin

Malzemeler

Gaziler Helvası

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Bademleri ılık suda bekletip kabuklarını soyun. Bir kaç bademi süsleme için ayırın.
  2. Sütü bir tencereye alıp ısıtın. Şekeri ekleyip karıştırın ve tencereyi ocağın üzerinden alın.
  3. Tereyağını geniş bir tavada eritin. Un ve bademleri ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun.
  4. Şekerli sütü azar azar ilave edip karıştırmaya devam edin. Helva pişince ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatın ve yarım saat dinlendirin.
  5. Helvayı streç folyo ile kaplanmış derin ve küçük kalıpların içine paylaştırın. Ters çevirerek servis tabaklarına aktarın.
  6. Üzerine pudra şeker serpiştirin. Kavrulmuş badem, taze nane yaprakları ile süsleyin.
  7. Gaziler helvasını, kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Gaziler Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Helvanın kıvamını tutturabilmek için, kullanacağınız tereyağının kaliteli olması gerekir.
  2. Helvayı pişirirken malzemeler sürekli karıştırılmalıdır. Böylece özdeşleşmesi kolaylaşır.
  3. Karıştırma işlemi için mutlaka tahta kaşık kullanın. Bu sayede helvanın kıvamını daha kolay tutturabilirsiniz.
  4. Dilerseniz, helvanın içerisine ufalanmış ceviz veya fındık parçaları da ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Gaziler Helvası Kaç Kaloridir?

Gaziler helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 300 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Dilerseniz, hemen hemen aynı kalori değerine sahip olan irmik helvası tarifini de deneyebilirsiniz.

Hafifliği ve yumuşaklığı ile bilinen sütlü tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Osmanlı mutfağından miras kalan saray sarması tarifine göz atabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Çay Saati Tarifleri Kolay Sütlü Tatlılar Sütlü Tatlılar Yöresel Tarifler Osmanlı Mutfağı Bayram Tatlıları

Benzer Tarifler

Kedidili tatlısı
Balkabağında süt helvası
Burdur muhallebisi
Tembleque
Süt bombası
Pamuk Tarlası Tatlısı