Baca Keki
Selin Hıdır
192 Tarif       0 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Belgrad’ın meşhur "baca keki" veya diğer adıyla kürtőskalács, Macar mutfağından çıkıp popülerleşmiş ve özellikle Orta Avrupa’da sokak lezzeti olarak yaygınlaşmıştır. Hamurun silindirik bir şekle getirilip kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılan bu lezzet, üzerinin şekerle kaplanması sayesinde karamelize bir tat kazanır. İşte evde deneyebileceğiniz baca keki tarifi:

Valassky tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon baca keki kaç kaloridir?

Bir porsiyon baca keki 300 kaloridir.

Baca Keki Tarifi İçin

Malzemeler

Kaplama için:

Baca Keki

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Unu geniş bir kaba alın. Üzerine instant mayayı, toz şekeri ve tuzu ekleyip karıştırın. Ilık sütü, yumurta sarılarını ve eritilmiş tereyağını ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  2. Hamuru bir kaba alıp üzerini örtün. Sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
  3. Mayalanan hamuru unlanmış bir zeminde açın ve yaklaşık 2 cm genişliğinde uzun şeritler kesin. Hazır olan şeritleri yağlanmış bir çubuk veya konserve kutusuna spiral şeklinde sarın, uçlarını iyice bastırın.
  4. Bir tabağa toz şekeri ve tarçını koyun. Hazırlanan hamuru bu karışıma bulayın.
  5. Eğer fırında yapıyorsanız, 200 derece'de önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika, üzeri altın rengini alana kadar pişirin. Eğer mangalda pişiriyorsanız, ateşin üzerinde sürekli çevirerek pişirin.
  6. Baca kekini sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • İçine isteğe bağlı olarak sürülebilir çikolata, dondurma ya da meyve ekleyebilirsiniz.
  • Geleneksel olarak tarçın ve toz şeker kaplamasıyla servis edilir; ancak dilerseniz kakao tozu, Hindistan cevizi tozu veya ince çekilmiş fındık gibi alternatifler kullanabilirsiniz.
  • anına taze meyveler (çilek, muz dilimleri, yaban mersini gibi) veya orman meyveleri koyarak servis yapabilirsiniz. 
  • Çikolata sosu, karamelli sos veya bal gibi tatlandırıcılarla yanında sunum yapabilirsiniz. Kekin üzerine hafifçe sos gezdirerek de lezzetini artırabilirsiniz.
  • Baca kekini küçük boyutlarda yaparak, atıştırmalık bir ikram haline getirebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Hamuru iyice yoğurmak, mayalanmasını hızlandırır ve kekin daha yumuşak olmasını sağlar. Hamur kıvamına göre biraz daha un ekleyebilirsiniz ancak hamurun yumuşak kalmasına dikkat edin.
  • Hamur şeritlerini eşit kalınlıkta kesmek, pişme süresini dengeleyerek daha güzel bir görüntü elde etmenizi sağlar.
  • Fırında pişiriyorsanız, yüksek sıcaklıkta pişirin ancak yakmamaya dikkat edin. Fırında fazla kalırsa, dışı fazla sertleşebilir. Mangalda pişirme şansınız varsa, sürekli çevirerek eşit pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Hamuru şekere buladıktan sonra, pişirme sırasında şekerin karamelize olup hafifçe çıtır bir doku kazanmasını sağlamak için sıcaklığa dikkat edin. Karamelize olmadan pişirirseniz, kek yeterince tatlı ve gevrek olmaz.
  • Baca keki taze yapıldığında en lezzetli halindedir. Eğer önceden hazırlamak isterseniz, servis etmeden önce fırında hafifçe ısıtarak tazeliğini geri kazandırabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Çay Saati Tarifleri Pratik Kek Tarifleri Kek Tarifleri Pratik Tatlı Tarifleri Pratik Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Misa rezy
Air Fryer'da Brownie
Sernik cheesecake
Armutlu kek
Krem şantili ıslak kek
İki Renkli Kek