Bol malzemeli salata tarifleri arasında ilk akla gelenlerden biridir bat yemeği. Tokat mutfağıyla özdeşleşen bat, yeşil mercimek, ince bulgur, rayhan otu ve maydanoz ile hazırlanır. Malzemeler hazırsa, Tokat usulü bat yemeği tarifine geçebiliriz.
Mercimeği yıkayıp suyunu süzün. Tencereye aktarıp 2.5 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü kepçe yardımıyla alın.
Ocağın ısısını düşürüp mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bulguru ekleyip karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp kapağını kapatın ve soğuyuncaya kadar bekletin.
Ceviz içini mutfak robotunda çekin. Biberleri temizleyin. Biberler, taze soğanlar ve diğer otları ince kıyın.
Domatesin kabuklarını soyup küp doğrayın ve hepsini harmanlayın. Soğuyan mercimeğe salça, tuz, pul biber, soğan, domates ve otlu karışımı ilave edip karıştırın.
Ceviz içini de ilave edip salamura veya haşlanmış asma yaprağı üzerinde servis yapın.