Profiterol, İsmi Fransızca'dan gelse de bir Fransız tatlısı olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 1910 yılında Türkiye'ye gelen Luca Zgoni, babasını kaybettikten sonra bir pastacının yanında çıraklık yapmaya başlar ve profesyonel profiterol yapmayı bu şekilde öğrenir. Ardından dört ortak İstiklal Caddesi'nde kendi pastanelerini açarlar. Ancak uzun bir süre neredeyse hiç kar etmeden çalışırlar. Zgoni, karı arttırmak için yeni bir tatlı uydurmaya ve ona farklı bir isim vermeye karar verir. Bunun sonucunda da ortaya Fransızca'da 'kar' anlamına gelen 'profit' sözcüğünü barındıran profiterol tatlısı çıkar. Profiterol ne demek diye merak edenler için, bu sözcüğün kar anlamından geldiğini söyleyebiliriz.
1 Porsiyon Profiterol Kaç Kalori?
Profiterol yapımı için top şeklinde hazırlanan pataşu hamuru kullanılmaktadır. Özel krema ile doldurulan bu hamur, pişirildikten sonra profiterol sosu ile tatlandırılır. Peki, evde profiterol nasıl yapılır? Profiterol kreması nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırlayıp kolları sıvadıysanız, nefis profiterol yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.
Tarifi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız profiterol hamuru nasıl yapılır sorusuna, pataşu hamurunun püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Profiterol hamuru için:
Profiterol kreması için:
Çikolata sosu için: