Göbete Tarifi
Selin Hıdır
587 Tarif       0 Takipçi
 Göbete Tarifi
Hazırlanma Süresi : 55 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Göbete Tarifi: Kat kat açılan yumuşacık hamurun, bol soğanlı ve baharatlı kıymayla buluştuğu göbete; Orta Asya’dan Anadolu sofralarına uzanan geleneksel bir lezzet. İster özel misafirlerinize ikram edin, ister kalabalık aile sofralarına sıcak sıcak çıkarın; bu tarif, herkesin favorisi olacak. Katmanlı yapısıyla göz dolduran, doyuruculuğuyla tek başına bir öğün olan göbete tarifi, hem görünümüyle hem lezzetiyle fark yaratıyor. Eğer siz de çıtır dış katmanları ve yumuşacık iç dokusuyla damakta iz bırakan bir göbete tarifi arıyorsanız, bu klasik kıymalı versiyonu tam size göre! Peki; göbete nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

El Açması Kıymalı Börek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon göbete kaç kaloridir?

Bir porsiyon göbete 500 kaloridir.

Göbete Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

İç harcı için:

Üzeri için:

Göbete Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Geniş bir tavada sıvı yağı ısıtın, soğanları ekleyip pembeleştirin. Kıymayı ilave edip kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın. (İsterseniz haşlanmış pirinç ya da maydanoz da ekleyebilirsiniz.) Soğumaya bırakın.
  2. Yoğurt, süt, yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 5-6 eşit bezeye ayırın.
  3. Her bezeyi un yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Aralarına çok az sıvı yağ sürerek üst üste koyun. (Katmer gibi.) En üsttekine yağ sürmeyin. 10 dakika dinlendirin.
  4. Dinlenen katlı hamuru tepsi büyüklüğünde açın. Yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine kıymalı içi serin.
  5. Kalan bezeleri de aynı şekilde açıp aralarına yağ sürerek üst üste koyun. Sonra açarak kıymalı harcın üzerine kapatın.
  6. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürün. Çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar (yaklaşık 35-45 dakika) pişirin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Haydari, yoğurtlu semizotu, cacık gibi mezelerle zenginleştirilebilir.
  • Ev yapımı kornişon ya da acur turşusu çok yakışır.
  • Fırından çıktıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin, ardından üçgen ya da kare dilimler halinde keserek servis yapın.
  • Büyük bir tahta ya da tepsi üzerinde, ortası kesilmiş halde servis ederek sofrada görsel bir şölen yaratabilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Hamurları yağlayıp üst üste koyduktan sonra kısa süre dinlendirirseniz daha kolay açılır ve kat kat olur.
  • Sıcak iç harç, hamuru yumuşatır ve hamurun içini pişirme sırasında hamurlaştırır. Harcın tamamen soğuk olması gerekir.
  • Göbete kalın bir börek olduğu için fırının alt rafına yakın pişirin ve gerekirse son dakikalarda sadece üstünü kızartmak için yukarı alın.
  • Üst katmanın kabarmaması ve buharın çıkması için çatalla mutlaka birkaç yerden delikler açın.
  • Sadece yumurta değil, 1 kaşık yoğurtla karıştırılmış yumurta sarısı sürerseniz üstü hem daha parlak hem de daha çıtır olur.
  • Soğuyunca buzdolabına kaldırın. Servis öncesi 150°C’de ısıtın, ilk günkü gibi olur.

Tarif Kategorileri

Börek Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler Tuzlu Hamur İşi Tarifleri Pratik Hamur İşi Tarifleri Yöresel Tarifler Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Kahvaltılık Çörek
Çekirdekli Simit
Semsek Tarifi
Ispanaklı Pişi
Çubuk Simit
Tahinli kandil simidi