Yağlı Ekmek
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Diyarbakır yöresine ait olan yağlı ekmek, yörelere göre farklı çeşitlerle hazırlanabilir. Genellikle ince katlar halinde hazırlanan yağlı ekmek, kahvaltı ve akşam yemeklerinde servis edilir. İsteğe göre içi sade veya peynir ile doldurulabilir. Peki, meşhur yağlı ekmek nasıl yapılır? Klasik ekmek yapımında kullanılan malzemelere ek olarak tereyağı ve kekiği de mutfak tezgahına alıyoruz. Tüm malzemeleri hazırlayıp, kolları sıvadıysanız evde yağlı ekmek yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Ekmek tarifleri arasında çok sevilen mısır ekmeği ve tam buğday unlu ekmek tarifine göz atmayı da unutmayın.

Yağlı Ekmek Tarifi İçin

Malzemeler

Üzeri için

Yağlı Ekmek

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Derin bir kap içerisine ılık suyu ve yaş mayayı ekleyin. Üzerine şeker ilave ederek mayanın erimesini bekleyin.
  2. Maya eridikten sonra, unu eleyerek kabın içerisine dökün.
  3. Geriye kalan 3 bardak suyu yavaş yavaş kabın içine ekleyerek malzemeleri karıştırın.
  4. Hamuru kıvama gelinceye kadar yoğurun. Kıvam aldığında üzerini temiz bir bez ile örterek 1 saat bekletin.
  5. Hamurun mayalanma işlemi tamamlandığında tezgahın üzerini unlayın ve hamurları parçalar halinde ayırın.
  6. Ayırdığınız bezeleri merdane yardımıyla açın. Açtığınız bezeleri sac veya teflon tavada pişirin. 
  7. Tüm hamurların iki yüzünü de pişirdikten sonra, üzerine tereyağı sürün ve susam serpiştirerek servis edin. 
  8. Fırında pişirmek için; Sac yerine fırın kullanacaksanız bezeleri daha kalın bir şekilde açın ve yassı ekmek şekli verin.
  9. Ardından üzerine susam ve kekik serpiştirerek 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  10. Pişirme işleminin ardından ekmeklerin üzerine tereyağı sürerek servis edin. Afiyet olsun.

Yağlı Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa un ilavesi yapabilirsiniz.
  2. Hamuru mayalarken nemli bir bez veya streç film kullanabilirsiniz.
  3. Mayalama esnasında oda ısısının yüksek olması önemlidir. Hamur, sıcak ortamlarda daha çabuk mayalanır.
  4. Sac kullanacaksanız hamurları ince, fırın kullanacaksanız daha kalın bir şekilde açın.

1 Dilim Yağlı Ekmek Kaç Kalori?

  1. Yağlı ekmeğin bir dilimi, yaklaşık 95 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Tarif Kategorileri

Hamur İşi Tarifleri Yöresel Tarifler Ekmek Tarifleri Kahvaltılık Tarifler

Benzer Tarifler

Langos
Gobit Ekmek
Kabaklı kolay ekmek
Avakadolu ekmek
Diyabetik Ekmek
Mercimek Ekmek