Türkiye'de Krokan Bush olarak anılan ve MasterChef yarışmalarıyla gündeme gelen gösterişli bir tatlı var... Orijinal adı Croquembouche olan bu klasik Fransız tatlısının adı "ağızda çıtır çıtır" anlamına geliyor. İşte tarifin hikayesi ve ardından yapılışı:
Bazı kaynaklara göre ilk olarak Fransız Devrimi'nden kısa bir süre sonra tarihin ilk şöhretli şefi Marie-Antoine Carême (1783-1833) tarafından hayal edildi. Yüksek bir piramit şeklinde yığılmış ve karamelize şekerle çevrelenmiş, krema dolgulu, pataşu hamuru toplarından (Fransızca'da choux olarak adlandırılır) oluşan bir kuleydi. Croquembouche'nin icadı bu nedenle tarifi 1815 tarihli Le Pâtissier Royal Parisien adlı yemek kitabına dahil eden Antonin Carême'ye atfedildi.
Çroquembouche, 19. yüzyılda imparatorluk ziyafetlerinin ve büyük dini kutlamaların en önemli parçası haline geldi. Şef Somer Sivrioğlu da tarifle ilgili MasterChef'te, "1800'lü yılların başından beri yapılıyor. Hatta kitaplarda da var. Kimin yaptığı ilk olarak bilinmiyor ama ilk olarak kitaba koyan Antoine Careme. Krallara yapılıyor, davetlere yapılıyor. Özel günlere yapılıyor" bilgisini verdi.
Croquembouche ile ilgili en büyük zorluklardan biri, onu başarılı bir şekilde yemektir. Bazı kaynaklara göre tarihsel olarak ağır bir bıçak veya kılıçla kırılarak açılırdı ve konuklar profiterolleri alırdı.
Peki, Krokan Bush tarifi nasıl yapılır? Bu yazımızda Fransız mutfağının klasiklerinden bir tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Profiterol, ekler gibi sevilen tatlılarda kullanılan pataşu hamuru, lezzetli pastacı kreması ve karamel sosu ile sizi kendine hayran bırakacak. Yapması ve yemesi keyifli olan krokan bush için malzemeler aşağıda. Hazırsanız yapılışına geçebiliriz. İşte Krokan Bush tarifi için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları:
Şu (Choux) Hamuru için:
Kreması için:
Karamel için: