Dut Pekmezi
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 2 saat
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Ana vatanı Uzakdoğu ve Çin olarak bilinen dut, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilen bir meyvedir. Peki, dutun faydaları nelerdir? Kansızlığa iyi gelen bu meyve, demir bakımından zengindir. Mide hastalıklarının tedavisinde önerilmesinin yanı sıra kemik yapısını da güçlendirir. Karaciğeri temizlerken kan pıhtılaşması riskini düşürür ve göğüs ağrılarını azaltır. Aynı zamanda antioksidan içerdiği için kanser türlerine karşı vücudu korur. Faydaları saymakla bitmeyen dutu ister sade, isterseniz de tatlıların içinde kullanabilirsiniz. Biz bu kez dutu kahvaltı sofralarını güzelleştirecek pekmez yapımında kullanıyoruz. Malzemeleriniz hazırsa, dut pekmezi nasıl yapılır? sorusunun cevabını birlikte görelim.

Kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz ev yapımı vişne reçeli ve denenmiş şeftali reçeli tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Dut Pekmezi Tarifi İçin

Malzemeler

Dut Pekmezi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. İlk olarak dutları temiz bir tülbent veya çuval içine alın ve altına büyük bir kap yerleştirin.
  2. Çuvalı yukarı aşağı hareket ettirerek suyunun süzülmesini sağlayın.
  3. Ardından dut ve suları büyük bir tencere içine alın. Ocağı açın ve kaynamaya bırakın.
  4. Dutlar kaynamaya başladığında üzerine çıkmaya başlayan kefiyi alın.
  5. Dutun rengi kızarana ve çiğliği gidene kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
  6. Kaynayan dutlu karışımı tekrardan süzgece alın ve süzülmesi için bir kap kullanın.
  7. Dut tamamen süzüldüğünde, süzülen suyu tekrar pişirme kabına alın.
  8. Su kaynadıkça ortaya çıkan köpükleri kaşık yardımı ile alın.
  9. 10 dakika daha kaynattıktan sonra dut pekmezini kaplara koyun ve güneş gören bir yerde muhafaza edin.
  10. Güneş altında 2 gün bekletilen pekmezin üzerinde sarı bir tabaka oluşacaktır.
  11. 2 günün sonunda pekmezi tülbent ile süzün ve cam kavanozlara koyun. Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Dut Pekmezi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Dutları pişirirken ara sıra tadına bakın. Şekerin tamamen eriyip tatsızlaşması, pekmezin lezzetini arttırır.
  2. Dutları pişirirken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Bu sayede dağılmasını önleyebilirsiniz.
  3. Dutları güneşte bekletmek için kullanacağınız kapların, az ıslatılmış kül ile ovulması ve yıkanması gerekir.
  4. Kül ile ovulan, durulanan ve kurulanan kaplar pekmezin ekşimesini önleyecektir.
  5. Nemli ve güneş görmeyen ortamlar pekmezin ekşimesine ve daha geç olgunlaşmasına neden olacaktır.
  6. Pekmezin ekşimemesi için hem pişirme, hem de tüketme esnasında pekmeze ıslak bir nesne değdirmeyin.
  7. Eğer kuru dut kullanacaksanız; 2 ölçü suya, bir ölçü kuru dut kullanmanız gerekir.

1 Porsiyon Dut Pekmezi Kaç Kalori?

  1. Dut pekmezinin bir porsiyonu, yaklaşık 45 kaloridir. Peki, dut pekmezi kilo aldırır mı? Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kalorisi düşük olsa da, dut pekmezinin iştah açma özelliği de mevcuttur. Bu nedenle çok fazla tüketildiğinde kilo almaya yardımcı olur.

Tarif Kategorileri

Tahinli ve Pekmezli Tarifler Kahvaltılık Tarifler Diğer Tarifler

Benzer Tarifler

Avokado Puding (+6 Ay)
Tahin
Karsambaç
Pekmezli dondurma
Tahinli köz patlıcan
Pekmezli şekersiz scone