Zeytinyağının Kullanım Alanları: 14 Farklı Kullanımı
Zeytinyağı nerelerde kullanılır? Zeytinyağı temizlikte nasıl kullanılır? İşte, yemeklerin içerisine lezzet katan zeytinyağının hiç bilmediğiniz 14 farklı kullanımı:

Zeytin ağacının meyvesinden elde edilen zeytinyağı, Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Farklı yöntemlerle elde edilen zeytinyağı, yemeklerde ve salatalarda sık sık kullanılır. Zeytinyağlılar grubuna ismini veren bu besin, lezzetiyle ön plana çıkmayı başarmıştır. Ancak zeytinyağının kullanımı yemeklerle sınırlı değildir. Bu mucizevi yağı mutfaklarda, cilt bakımında ve hatta temizlikte bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İşte, zeytinyağının hiç bilmediğiniz 14 farklı kullanımı:

  1. Ayakkabıları parlatır.

Zeytinyağı, özellikle deri ayakkabıların daha parlak görünmesini sağlar. Bir beze az miktarda zeytinyağı dökün ve ayakkabınızı nazikçe ovalayın. Farkı kısa sürede görebilirsiniz.

  1. Kapı gıcırtılarını giderir.

Kapı gıcırtısının ne kadar rahatsız edici olduğunu bilmeyen yoktur elbet. Kapı gıcırtılarını gidermek için temiz bir pamuğa, 1 çay kaşığı zeytinyağı dökün ve menteşeleri yağlayın. İşte, çözüm bu kadar basit.



  1. Sıkışmış fermuarları açar.

Sıkışmış fermuarı kolayca açabilmek için, pamuğun ucunu zeytinyağına batırın ve fermuarı pamukla silin. 

  1. Pişiğe iyi gelir.

Bebek bezleri yüzünden meydana gelen pişik ve kızarıklıklar için, az miktarda zeytinyağını bölgeye sürebilirsiniz.

  1. Mobilyaları parlatır.

Zeytinyağı, özellikle tahta yüzeyli mobilyaları parlatma konusunda çok etkilidir. Temiz bir beze, 1 çay kaşığı zeytinyağı damlatın ve tahta yüzeyleri bu bezle ovalayın. 

  1. Boya lekelerini çıkarır.

Ele bulaşan boya lekelerini çıkarmak için, ellerinizle zeytinyağıyla ovun ve 5 dakika bekleyin. Ardından sabun ve ılık suyla ellerinizi durulayın.



  1. Saç kırıklarını giderir.

Saç kırıklarını gidermek için,, bir kahve fincanı zeytinyağını ısıtın. Daha sonra tüm saçınıza maske şeklinde uygulayın ve 20 dakika bekletin. Ardından bol su ve şampuanla saçınızı durulayın.

  1. Makyaj fırçalarını temizler.

Makyaj fırçaları, düzenli olarak temizlenmediğinde cilt açısından ciddi sorunlara yol açabilir. 1 ölçü zeytinyağı ve 2 ölçü antibakteriyel sabunu ılık suya ekleyerek karıştırın. Makyaj fırçalarını bu suda 10 dakika beklettikten sonra ovalayın ve bol suyla durulayın.

  1. Antibakteriyeldir.

Zeytinyağı antibakteriyel özellikte olduğu için, elinizi yıkamadan önce zeytinyağı ile ovalayabilirsiniz. Daha sonra antibakteriyel sabun ile elinizi güzelce ovalayın ve yıkayın. Bu durum ellerinizin nemlendirilmesine de yardımcı olur.

  1. Göz makyajını çıkartır.

Makyajınızı çıkartırken doğal ürünler kullanmak istiyorsanız, makyaj pamuğuna 1 çay kaşığı zeytinyağı dökün. Pamuk yardımıyla gözlerinizin üzerini bastırmadan silin. Ancak yağın gözünüze girmemesine dikkat edin.



  1. Dudaklarınıza peeling yapın.

Zeytinyağını, peeling yapmak için de kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağına 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. Bu karışımı dudaklarınıza sürdükten sonra 10 dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın.

  1. Saç maskesi olarak kullanılır.

Saçları besleyen ve daha canlı görünmesini sağlayan zeytinyağı, saç maskesi yapımında da kullanılabilir. Bunun için 2 yemek kaşığı zeytinyağına 2 yemek kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız maskeyi saçınıza fırça yardımıyla sürün. Daha sonra saçınızı şampuanla yıkayın.

  1. Tencere temizliği için kullanılır.

Kurumuş ve zorlu yağ lekeleri için zeytinyağından faydalanabilirsiniz. Zeytinyağı, sirke ve karbonatı karıştırarak tencerenin içerisinde 10 dakika bekletin. Ardından hafifçe ovalayarak tencerenizi temizleyin.



  1. Nemlendirici olarak kullanılır.

Özellikle dirsek ve diz kapaklarında meydana gelen çatlakları, zeytinyağı ile kolayca giderebilirsiniz. Bunun için parmağınızın ucuna 2 damla zeytinyağı alın ve dirseklerinizi güzelce ovalayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Sütün kullanım alanları
  2. Yumurta kabuğu nasıl kullanılır?
  3. Limon kabuğu nasıl kullanılır?
  4. Turşu suyunun kullanım alanları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi