Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Kahvaltıların vezgeçilmezi, lezzet ve sağlık deposu zeytin hakkında bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaştık. İşte, zeytinin faydaları ve özellikleri:

Zeytin, zeytin ağaçlarında yetişen küçük meyvelerdir. Bunlar, drupes veya çekirdekli meyveler adı verilen bir meyve grubuna aittir ve mango, kiraz, şeftali, badem ve antep fıstığı ile ilgilidir. Zeytin, E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar bakımından çok yüksektir. Araştırmalar, bunların kalbe iyi geldiğini ve osteoporoz ve kansere karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor. Zeytinlerdeki sağlıklı yağlar, inanılmaz derecede sağlıklı Akdeniz diyetinin temel bileşenlerinden biri olan zeytinyağını üretmek için çıkarılır. Zeytin genellikle kahvaltılarda, salatalarda, sandviçlerde tüketilir. Ortalama bir zeytin yaklaşık 3-5 gram ağırlığındadır. Bazı olgunlaşmamış zeytinler yeşildir ve olgunlaştıklarında siyahlaşır. Diğerleri tamamen olgunlaştığında bile yeşil kalır. Akdeniz bölgesinde zeytinlerin %90'ı zeytinyağı yapmak için kullanılır.


BESİN DEĞERLERİ

Zeytinler 100 gram başına 115-145 kalori içerir. 100 gram zeytin aşağıdaki besin değerlerini içerir;

-Kalori: 115

-Su: %80

-Protein: 0.8 gram

-Karbonhidrat: 6.3 gram

-Şeker: 0 gram

-Lif: 3.2 gram

-Yağ: 10.7 gram

-Doymuş: 1.42 gram

-Tekli doymamış: 7.89 gram

-Çoklu doymamış: 0.91 gram


  1. Yağ

Zeytinler %11-15 oranında yağ içerir ve bunların %74'ü bir tür tekli doymamış yağ asidi olan oleik asittir. Zeytinyağının ana bileşenidir. Oleik asit, inflamasyonun azalması ve kalp hastalığı riskinin azalması dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile bağlantılıdır. Hatta kanserle savaşmaya bile yardımcı olabilir.


  1. Karbonhidrat Ve Lif

Zeytinlerin %4-6'sını karbonhidratlar oluşturur ve bu da onları düşük karbonhidratlı bir meyve yapar. Bu karbonhidratların çoğu liflidir. Aslında, lif toplam karbonhidrat içeriğinin %52-86'sını oluşturur. Net sindirilebilir karbonhidrat içeriği bu nedenle çok düşüktür. Bununla birlikte, 10 zeytin sadece yaklaşık 1.5 gram sağladığından, zeytinler hala nispeten zayıf bir lif kaynağıdır.


VİTAMİNLER VE MİNERALLER

Zeytinler, bazıları işleme sırasında eklenen çeşitli vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır. Bu meyvenin faydalı bileşikleri şunları içerir:

-E Vitamini: Yüksek yağlı bitkisel gıdalar genellikle bu güçlü antioksidandan yüksek miktarda içerir.

-Demir: Siyah zeytin, kırmızı kan hücrelerinizin oksijen taşıması için önemli olan iyi bir demir kaynağıdır.

-Bakır: Bu temel mineral, tipik Batı diyetinde genellikle eksiktir. Bakır eksikliği kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

-Kalsiyum: Vücudunuzdaki en bol mineral olan kalsiyum kemik, kas ve sinir fonksiyonu için gereklidir 

-Sodyum: Çoğu zeytin, tuzlu suda veya tuzlu suda paketlendiğinden yüksek miktarda sodyum içerir.


ZEYTİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Zeytin, Akdeniz diyetinin temelidir. Özellikle kalp sağlığı ve kanserin önlenmesi için birçok sağlık yararı ile ilişkilidirler.


  1. Antioksidan Özellikler

Diyet antioksidanlarının kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalık riskinizi azalttığı gösterilmiştir. Zeytinler, iltihapla mücadeleden mikroorganizma büyümesini azaltmaya kadar çeşitli sağlık yararları ile antioksidanlar açısından zengindir. Bir çalışma, zeytinlerden etli bir kalıntı yemenin, vücudunuzdaki en güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyonun kan seviyelerini önemli ölçüde artırdığını gösterdi.


  1. Kalp Sağlığını Destekler

Yüksek kan kolesterolü ve kan basıncı, kalp hastalığı için risk faktörleridir. Zeytinlerdeki ana yağ asidi olan oleik asit, kalp sağlığının iyileştirilmesi ile ilişkilidir. Kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyabilir. Ayrıca, bazı araştırmalar zeytin ve zeytinyağının kan basıncını düşürebileceğini belirtiyor.


  1. Kemik Sağlığının Gelişimini Destekler

Osteoporoz, azalmış kemik kütlesi ve kemik kalitesi ile karakterizedir. Kırık riskinizi artırabilir. Akdeniz ülkelerinde osteoporoz oranları Avrupa'nın geri kalanından daha düşüktür ve bu da zeytinlerin bu duruma karşı koruma sağlayabileceği spekülasyonlarına yol açar. Zeytin ve zeytinyağında bulunan bazı bitki bileşiklerinin hayvan çalışmalarında kemik kaybını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.


  1. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Zeytin ve zeytinyağı, kanser ve diğer kronik hastalıkların diğer Batı ülkelerinden daha düşük olduğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak tüketilmektedir. Bu nedenle, zeytinlerin kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olması mümkündür. Bu kısmen yüksek antioksidan ve oleik asit içeriklerinden kaynaklanabilir. Test tüpü çalışmaları, bu bileşiklerin meme, kolon ve midedeki kanser hücrelerinin yaşam döngüsünü bozduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte, bu sonuçları doğrulamak için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu noktada, zeytin veya zeytinyağı yemenin kanser üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı belirsizdir.


Şunlara da göz atın;
  1. Evde zeytin nasıl yapılır?
  2. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
  3. Salamura zeytin nasıl saklanır?
  4. Zeytinden gelen mucize, zeytin sütü

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı