Zeytin Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Zeytin fidanı en hızlı nasıl yetiştirilir? Zeytin ağacı ne kadar sürede büyür? Zeytin fidanı ne zaman dikilir? İşte, bahçede zeytin fidanı yetiştirme teknikleri:

Zeytin, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ülkemizde Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen zeytin ağacı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Zeytin ağacı, belli bir süreye kadar saksıda yetiştirilebilse de, bir süre sonra mutlaka bahçeye ekilmesi gerekir. Zamanla büyüyen bu ağaç, doğru bakım yapıldığı takdirde meyve vermeye başlar. Zeytini tohum yerine fidan olarak almak ise, büyüme sürecini hızlandırır. Saksılar halinde çiçekçilerde ve botanik marketlerde satılan zeytin fidanı, bir süre saksıda yetiştirildikten sonra köklerinden çıkartılarak toprağa yerleştirilebilir. 


Zeytin Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

  1. Fidan dikilmeden önce toprak, sonbahar ayında derin bir şekilde işlenmelidir.
  2. Toprağın drenaj ve tesviye işlemleri yapılmalıdır.
  3. Çukur açılırken, ilk 30 cm'ye kadar olan toprak çukurun bir tarafına, alttaki toprak ise diğer tarafa doğru açılır.
  4. Bu işlem fidan ekiminden 1 ay önce yapılmalıdır. Üst toprak, 1 kürek gübre, 3 kürek toprak olacak şekilde karıştırılır ve çukurun dibine doğru atılır.
  5. Elde edilen karışıma yarım çay bardağı kompoze gübre eklenir. Üzerine bir miktar daha toprak eklenerek, fidan köklerinin gübreyle temas etmesi önlenir.
  6. Zeytin fidanlarının Ekim-Mart ayları arasında dikilmesi gerekir. Bu yüzden, yukarıda bahsedilen işlemler Ağustos ve Eylül aylarında yapılmalıdır.
  7. Fidanın dikileceği zaman toprak donuk olmamalıdır. Dikim aralıkları, koşullara göre değişiklik gösterebilir.
  8. Zeytin fidanı toprağa yerleştirildikten sonra, üzeri toprak ile örtülür. Ancak toprak çok şiddetli bir şekilde bastırılmamalıdır.
  9. Fidan dikildikten sonra ilk can suyu verilir. Dikimden sonra ilk yıllarda toprak düzenli ve bol şekilde sulanmalıdır.
  10. Fidanın etrafındaki yabancı otlar, düzenli olarak temizlenmelidir. Toprak tahliline göre arada bir gübreleme işlemi tekrarlanır.
  11. Gübre toprakla karıştırılarak bekletilmeden sulanmalıdır. İklime göre sulama düzeni değişiklik gösterse de, zeytin ağacı genellikle 20-30 günde bir sulanır.
  12. Zeytin fidanı topraktan 40-50 cm yüksekliğe çıktığı zaman, sürgünlerde uç alma işlemi yapılır. Bu işlemden sonra fidanlara 2 yılda bir budama yapılabilir.

Zeytin Ağacı Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Zeytin ağaçları bir yıl çok, bir yıl az meyve verir. Zeytin ağacı 7-8 yaşına geldiğinde ilk meyvesini verir. 35 yaşına kadar ağacın verimi artar ve meyvelerin kalitesi de çoğalır. 35'ten sonra ise meyve veriminde azalma görülür. 


Şunlara da göz atın;

  1. Evde gül nasıl yetiştirilir?
  2. Kekik yetiştirme teknikleri
  3. Mutfakta hangi bitkiler yetişir?
  4. Evde kayısı nasıl yetiştirilir?
  5. Hanımeli nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı