Zerdeçal Tozu Nasıl Tüketilir?
Zerdeçal tozu, Güney Asya mutfaklarında uzun süredir lezzetli bir baharat olarak kullanılmaktadır. Peki zerdeçal tozu nasıl tüketilir? Sizler için anlattık. İşte, zerdeçal tozu nasıl tüketilir:

Zerdeçal tozu, Güney Asya mutfaklarında uzun süredir lezzetli bir baharat olarak kullanılmaktadır. Araştırma ayrıca, bu baharatın artrit ve metabolik sendrom gibi durumları hafifleterek önemli antioksidan ve antiinflamatuar sağlık yararları sağlayabildiğini göstermektedir. Bu etkiler, zerdeçal tozu karabiber ile birleştirildiğinde özellikle dikkate değerdir. Zerdeçal ham haliyle biraz acı ve tatsız olabilse de, bu güçlü antioksidanı günlük diyetinize ve sağlık bakımı rutininize dahil etmenin birçok yolu vardır.

Zerdeçalın Farklı Formlarda Tüketilmesi

  1. Kök formunda alın. Zerdeçal, curcuma longa bitkisinin gövdesinde bulunur. Zencefilin yakın bir akrabası olduğundan, acı bir tada sahip olsa da ham kök biçiminde yiyebilirsiniz.
  2. Yiyecek ve sıvılara toz zerdeçal ekleyin. Zerdeçal genellikle toz halinde bulunur. Günde üç kez 400 – 600 mg dahil etmeyi hedeflemelisiniz. Soslara, çorbalara veya süt, çay gibi içeceklere ekleyebilirsiniz.
  3. Zerdeçal çayı yapmak için 1 bardak su kaynatın ve 2 gram zerdeçal tozunu suda eritin. Çayın lezzetini arttırmak için limon, bal ve zencefil de ekleyebilirsiniz.
  4. Çay tercih ettiğiniz bir içecek değilse, antioksidan ve antienflamatuar özellikler katmak için bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu da ekleyebilirsiniz.
  5. Zerdeçal tentürü kullanın. Tentür formunda zerdeçal kökünün tüm faydaları bir sıvı haline getirilmiştir. Suya, çaya, çorbaya veya günlük olarak tükettiğiniz herhangi bir sıvıya iki ila üç damla zerdeçal tentürünü kolayca ekleyebilirsiniz.
  6. Zerdeçal ezmesi yapın. Kesiklerden veya yanıklardan şikayetçiyseniz, zerdeçal macunu faydalarından yararlanmak için en iyi yöntem olabilir çünkü doğrudan etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.
  7. Su, zerdeçal tozu ve zencefil tozunu birlikte karıştırın. Yaralı bölgeye uygulamak için temiz, sterilize edilmiş bir spatula veya fırça kullanın. Ellerinizi kullanıyorsanız, macunu uygulamadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Etkilenen bölgede birkaç saat tutun.
  8. Küçük yanıkları iyileştirmek için zerdeçal ve aloe vera macunu sürebilirsiniz. Bir macun oluşturmak için eşit miktarda zerdeçal tozu ve aloe vera karıştırın.
  9. Hap olarak alabilirsiniz. Zerdeçal ayrıca kapsül formunda da mevcuttur. Doz, farklı paketler arasında değişebilir, ancak haplar genellikle 350 mg'dır. Günde bir ila üç hap almalısın. Mide rahatsızlığınız varsa, daha yüksek bir doz (üç hap) alabilirsiniz. Yerel bakkalınızın vitamin bölümünde bulabilirsiniz.


Zerdeçaldan Ne Zaman Kaçınılacağını Bilmelisiniz

  1. Dozunuzu düzenleyin. Zerdeçal çoğu sağlıklı hasta için çok büyük faydalar sağlasa da, önerilen dozları aşmadığınızdan emin olmalısınız, aksi halde bu mide rahatsızlığına neden olabilir. Günlük diyetinize dahil etmek için uygun miktarda zerdeçal için doktorunuza danışın.
  2. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, zerdeçalı tıbbi olarak almayın. Yiyeceklerdeki normal miktarda zerdeçalın tüketilmesi iyi olsa da, kapsül veya sıvı formda ilave dozlar eklemeyin.
  3. Diyabetiniz varsa kaçının. Anormal kan şekeri seviyeniz varsa, zerdeçal kürüne başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Zerdeçalın kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir; Düşük kan şekerinden şikayetçiyseniz, zerdeçalı tıbbi amaçlarla kullanmaktan kaçınmalısınız.
  4. Aşırı mide asidiniz varsa kaçının.
  5. Safra kesesi problemleriniz varsa zerdeçaldan kaçının. Safra keseniz sağlıklıysa zerdeçal, ürettiği safra miktarını düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak safra kesenizle ilgili problemleriniz varsa, zerdeçal safra kesesini olumsuz etkileyerek safra taşlarına veya safra kanalının tıkanmasına neden olabilir.


Zerdeçalın Faydalarını Öğrenin

  1. Hazımsızlığı rahatlatın. Zerdeçal, kurkumin adı verilen güçlü bir element içerir. Curcumin'in safra kesesi üzerindeki etkisinden dolayı hazımsızlığı kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Safra kesesini daha fazla safra üretmeye teşvik ederek, kurkumin sindirimi iyileştirebilir ve şişkinlik semptomlarını yatıştırabilir.
  2. Enflamasyonu azaltın. Curcumin ayrıca etkili bir anti-inflamatuardır. Bu nedenle, artrit ve sedef hastalığından kronik sırt veya boyun ağrısına kadar çok çeşitli tıbbi durumların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  3. Kesikleri ve yaraları iyileştirin. Zerdeçal, kesikleri iyileştirmeye ve onları enfeksiyondan korumaya yardımcı olabilecek güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  4. Kalp hastalığını önleyin. Kalp hastalığı genellikle kalbe giden arterlerde plak birikmesinden kaynaklanır. Zerdeçalın iltihap önleyici unsurları kan dolaşımını iyileştirirken aynı zamanda atardamarlarınızı plaktan uzak tutar.
  5. Kanseri önlemek. Zerdeçalın kansere karşı bir inhibitör rolü olduğuna dair kesin bir çalışma olmamasına rağmen, ön sonuçlar zerdeçalın kolon, secde ve akciğerlerdeki kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatabileceğini veya önleyebileceğini düşündürmektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Zerdeçal nasıl yetiştirilir?
  2. Fazla zerdeçal tüketmenin zararları nelerdir?
  3. Zerdeçalın faydaları nelerdir?
  4. Zerdeçallı tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı