Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?
Zerdeçal, zencefili andıran güçlü, acı bir tada sahip bir baharat olan zerdeçal tozu yapmak için hasat edilebilen bir bitkidir. Faydaları ile bilinen zerdeçal nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, zerdeçal nasıl yetiştirilir:

Zerdeçal, zencefili andıran güçlü, acı bir tada sahip bir baharat olan zerdeçal tozu yapmak için hasat edilebilen bir bitkidir. Büyümek için, olgunlaşmamış bir zerdeçal kökü olan bir zerdeçal köksapı dikmeniz gerekecek. Köksapınızı sürekli olarak izleyip sulayabildiğiniz sürece zerdeçal yetiştirmek kolaydır. Büyüme sürecinin çoğu iç mekanlarda gerçekleşebileceğinden ve güneş ışığı gerektirmediğinden, bu çok uzun bir düzen olmamalıdır. Zerdeçal yetiştirmek için zerdeçal rizomları satın alın, bunları daha küçük saksılara veya ekicilere dikin ve hasattan 6-10 ay sonra dışarıya aktarın. Faydaları ile bilinen zerdeçal nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, zerdeçal nasıl yetiştirilir:

Zerdeçal Rizomu Nedir?

Zerdeçal rizomu bitkinin ana köküne bağlı olan yatay köklere verilen isimdir.

Dikim için Rizomların Hazırlanması

  1. Zerdeçalınızı kışın sonlarında iç mekana dikin. Zerdeçalın filizlenmesi uzun zaman alır, ancak neyse ki kışın iç mekanlarda yapılabilir. Ayrıca filizlenmeye başlayana kadar ışığa ihtiyaç duymaz, bu nedenle sapların filizlenmesi için gereken 5-6 ay boyunca pencerenin yanında büyük bir yer kaplama konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  2. Bir marketten veya sağlıklı gıda mağazasından biraz zerdeçal rizomları satın alın. Zerdeçal yetiştirmek için zerdeçal rizomları satın almanız gerekir. Zencefil kökü gibi görünüyorlar ve çoğu bakkalda veya sağlıklı gıda mağazasında bulunabilirler. Kökten dışarı çıkan yuvarlak kısımda çok sayıda küçük tümsek bulunan rizomları arayın. Bunlara tomurcuk denir ve köksaptaki tomurcukların sayısı bitkinin ne kadar büyüyeceğini belirler.
  3. En az 30 cm derinliğinde ve 30–46 cm genişliğinde saksılar alın. Köksaplarınızı diktikten sonra, büyümek için saksıda bol miktarda alana ihtiyaçları olacaktır. Zerdeçal 1,1 m uzunluğa kadar büyüyebilir, bu nedenle büyüdükçe onu destekleyecek kadar büyük olacak bir saksı seçin. Seramik veya plastik kaplar veya ekiciler zerdeçal için gayet uygundur.
  4. Biriyle birlikte geldiyse, köksapın sapını kesin. Satın aldığınız köksapın markasına ve tarzına bağlı olarak, köksaplar hala gövdeye yapışık olabilir. Sap, büyük bir kurutulmuş sarımsak parçasına benziyor ve ondan küçük saç benzeri dallara sahip olabilir. Köksaplar kurumuşsa çekerek çıkarabilirsiniz. Aksi takdirde, rizomlarınızın sapını kesmek için bir bıçak kullanın.
  5. Rizomlarınızı 5,1–15,2 cm parçalar halinde kesin, böylece her parçada 2-3 tomurcuk olur. Köksapın uzunluğunu inceleyin ve kaç tane tomurcuk olduğunu sayın. Tomurcuklar, köksapın gövdesinden dışarı uzanan küçük tümseklerdir. Köksap kısımlarını daha küçük parçalar halinde kesin, böylece her bir parçanın üzerinde 2-3 tomurcuk bulunur.

Rizomlarınızı Dikmek

  1. Her ekiciyi veya saksıyı 7,6–15,2 cm saksı toprağı ile doldurun. pH'ı 6-8 arasında olan hafif alkali bir toprak bulmak için bir torba toprak üzerindeki etikete bakın. Toprağınızı kabın alt üçte biri dolacak şekilde tencereye dökün. Toprağı hafifçe vurmanıza gerek yok, ancak isterseniz elinizle kaydırarak düz olmasını sağlayabilirsiniz.
  2. Köksapın bir bölümünü, tomurcukları yukarı bakacak şekilde toprağın üzerine düz bir şekilde yerleştirin. Toprağın ortasına bir köksap yerleştirin. Köksapı, tomurcukların çoğu saksının ağzına bakacak şekilde döndürün. Tomurcuklar köksapın rastgele taraflarındaysa, tomurcukların çoğu, açılı olsalar bile saksının ağzına bakacak şekilde döndürün.
  3. Köksapı, üstte 2,5–5,1 cm bırakarak saksı toprağı ile örtün. Saksının veya ekicinin geri kalanını saksı toprağınızla doldurun. Toprağınızın açık torbasını saksınızın veya ekicinizin üzerine eğin ve toprağı dökmek için aşağı doğru eğin. Üstte biraz yer kalana kadar tencerenin veya ekicinin her bir bölümünü eşit şekilde örtün.
  4. Toprak gözle görülür şekilde ıslanana kadar saksılarınızı veya ekicilerinizi iyice sulayın. Bir su filizini veya büyük bir bardağı musluk suyuyla doldurun ve toprağın her bir bölümünü ıslatana kadar saksınızın veya ekicinizin yüzeyine bolca dökün. Toprak gözle görülür şekilde nemli olana kadar su. Köksapınızı boğmamak için bunu yavaşça yapın.
  5. Saksılarınızı veya ekicilerinizi şeffaf plastik torbalara koyun. Saksı torbaları veya büyük plastik çöp torbaları alın ve saksılarınızı içine kaydırın. Her bir tencereyi ayrı bir torbanın tabanına yerleştirin ve açıklığı biraz kısıtlayacak şekilde yukarıdan katlayın. Zerdeçalınızı saklamayı planladığınız alana yerleştirin.[9]
  6. Saksılarınızı veya ekicilerinizi sıcak bir yerde saklayın. Zerdeçal rizomları, sıcaklık 21–35 °C olduğunda büyür. Sıcaklık 10 °C'nin altına düşerse, bitkiniz filizlenme şansı bulamadan ölebilir.
  7. Toprağı nemli tutmak için zerdeçalınızı 2-3 günde bir sulayın. Özellikle suyun çok çabuk buharlaşabileceği daha sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, köksaplarınızın düzenli olarak sulanması gerekecektir. Toprağın nemli olup olmadığını görmek için zerdeçalınızı birkaç günde bir kontrol edin. Hala biraz nemliyse, kontrol etmeden önce bir gün daha bekleyebilirsiniz. Rizomlarınızı, üst kısımdaki toprak gözle görülür şekilde nemli olana kadar musluk suyuyla sulayın.
  8. Zerdeçalınızın büyümesi için 6-10 ay bekleyin. Sıcak bir iklimde 6-10 ay suladıktan sonra zerdeçalınız filizlenmeye başlayacaktır. Saksıdan veya saksıdan bir sapın çıkmaya başladığını gördüğünüzde, olgun bir bitkiye dönüşmeye başlamıştır.

Saplarınızı Dış Mekana Aktarma

  1. Saplar 10–20 cm uzunluğa geldiğinde saplarınızı son saksılarına aktarın. Saplarınız ortaya çıktıktan sonra, onları daha büyük bir saksıya veya bahçenizin güneş ışığına maruz kalabilecekleri bir bölümüne aktarmanız gerekir. Bir bitkiyi nakletmek için toprağı yeni saksınıza yarıya kadar dökün. Köksapı bulmak için ellerinizi zerdeçal saksınızın toprağına kök çevresinde kazın. Gerektiğinde üst toprağı elle hareket ettirerek dikkatlice topraktan kaldırın.
  2. Bitkilerinizi daha büyük bir saksıya veya ekiciye koyduktan sonra kısmi gölgeye taşıyın. Yapraklarınızın güneş ışığına alışırken yanmasını önlemek için kısmi gölgeli bir yer bulun. Bitkilerinizi daha büyük bir kaba aktardıktan sonra, güneş ışığına maruz kalabilmeleri ve büyümeye devam edebilmeleri için onları dışarıya taşıyın. Zerdeçalın sağlıklı kalması için çok fazla ışığa ihtiyacı yoktur ve günün en azından bir kısmında kısmi gölgede tutmak, yapraklarının çabuk kurumasını engeller.
  3. Dış mekan bitkilerinizi 2-3 günde bir sulayın. Bitkinin büyümesi için güneş ışığına ihtiyacı olacağından, yapraklar büyüdükten sonra bitkileri dışarıya taşımak çok önemlidir. Bitkinizin kurumasını önlemek için normalde kapalıyken yaptığınız gibi bitkiyi sulamaya devam edin. Bitki yeterince su almazsa ölmeye başlar.
  4. Bitkinizde hasar veya renk değişikliği olup olmadığına dikkat edin.

Zerdeçalın Hasadı

  1. Yapraklar ve gövde kahverengileşmeye ve kurumaya başladığında zerdeçalınızı hasat edin. Önümüzdeki 2-3 ay içinde bir noktada zerdeçal bitkisi kahverengileşmeye ve kurumaya başlayacak. Bu, zerdeçalınızı hasat etmek için en iyi zamandır. Bitkinin büyümesine izin verirseniz, zamanla yavaş yavaş çürür ve çıkarabileceğiniz potansiyel zerdeçalları mahveder.
  2. Bitkinizin saplarını topraktan 2,5–7,6 cm kesin. Zerdeçalı hasat etmek için toprağın altındaki yetişkin rizomlarına erişmeniz gerekir. Başlamak için, toprağa yakın sapları çıkarmak için bahçe makası veya bir kesme bıçağı kullanın. Yaprakları gübreleyerek atın.
  3. Köksapı çıkarın ve lavaboda yıkayın. Sapı kestikten sonra, bitkinin geri kalanını elle topraktan çekin. Sapın kalan kısımlarını kesin veya koparın ve olgun rizomu yıkamak için bir lavaboya götürün. Ilık su altında çalıştırın ve köksaptaki kiri ve kiri çıkarmak için elinizle hafifçe ovun.
  4. Kullanmayı planlamıyorsanız, olgunlaşmış köksapları buzdolabında saklayın. Kullanmayı planlamadığınız rizomları hava geçirmez bir plastik torbaya veya saklama kabına koyun. Zerdeçalın lezzetine herhangi bir zarar vermeden buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
  5. Öğütmeye hazırlamak için bir köksapı kaynatın ve soyun. Köksapı öğütmek üzere hazırlamak için temiz bir köksapı suyla bir tencerede kaynatın. Su yuvarlanan bir kaynamaya ulaştığında, kaynamaya bırakın. 45-60 dakika sonra tencereyi bir kevgir veya süzgeçte süzün. Kaynattıktan sonra köksapın derisini sıyırabilirsiniz, ancak açık bırakmak da gayet iyidir.
  6. Zerdeçal tozu yapmak için köksapınızı öğütün. Köksapınızın gece boyunca güneşte kurumasına izin verin. Zerdeçal tozu yapmadan önce lastik eldiven giyin, çünkü oluşturduğunuz portakal tozu ciltten kolayca çıkmayacaktır. Köksapınızı daha küçük parçalara ayırın ve ardından ince bir toz elde edene kadar bir baharat değirmeni, öğütücü veya havan ve tokmakla öğütün.

Şunlara da göz atın;

  1. Zerdeçal tüketmenin yan etkileri
  2. Zerdeçalın faydaları nelerdir?
  3. Zencefil nasıl rendelenir?
  4. Zencefil yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları