Zencefil Nasıl Hasat Edilir?
Zencefilgiller ailesinden gelen ve ince ve uzun yaprakları olan zencefil, hem sağlıklı hem de şifalı bir bitkidir. Sizlere zencefil nasıl hasat edilir anlattık. İşte, zencefil nasıl hasat edilir:

Zencefil, baharatlı ve zengin aromasıyla bilinen bir bitkidir. Zencefil dikmek aslında oldukça basit bir işlemdir, ancak hasat söz konusu olduğunda birkaç seçeneğiniz vardır. Çoğu insan, yer altında gelişen ve en yoğun aromayı içeren rizomlar (veya kökler) için zencefil yetiştirir. Zencefili hasat etmek için bitkiyi tamamen kazmanız veya köksapın sadece bir parçasını kesmeniz gerekir. Ardından iyice yıkandıktan sonra zencefiliniz pişirmeye veya dondurmaya hazır olacaktır. Sizlere zencefil nasıl hasat edilir anlattık. İşte, zencefil nasıl hasat edilir:

İyi Yetiştirme Koşulları Yaratmak

  1. Zencefilinizi iyi drene edilmiş toprağa ekin. Zencefil, kolayca akan ve yüzeyinde nadiren su bulunan toprakta en iyi şekilde yetişir. Yağmurdan sonra toprağın nasıl tepki verdiğini izleyerek ekim için iyi bir yer bulun. Su saatler sonra yüzeyde birikirse, başka bir alan düşünün veya daha fazla drenaj ekleyin.
  2. Zencefil bitkinizi 2 haftada bir gübreleyin. Zencefilinizi ilk kez suladığınızda, yavaş salınan bir gübre ile karıştırın. Daha sonra 2 hafta arayla sıvı gübre ile bitkinizi sulayın. En iyi sonuçları almak ve güvende olmak için gübre paketlerinin üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun ve uygulayın.
  3. Ürün rotasyonu veya solarizasyon ile nematodları öldürün. Kök düğüm nematodları, zencefil mahsulünüze bulaşabilen ve zarar verebilen küçük solucanlardır. Onlardan kurtulmak için, zencefilinizi çıkardıktan sonra, aynı toprağa brokoli veya lahana gibi bir lahana cinsi bitki dikin. Ayrıca, güneş ışınlarını hapsetmek için sürgünlerin tabanını plastik bir örtü ile çevreleyerek zencefil bitkinizin etrafındaki toprağı (hasattan önce) ısıtabilirsiniz.

Zencefilin Topraktan Çıkarılması

  1. Zencefilinizi sonbahar mevsiminde toplayın. Çoğu iklimde, zencefilinizi ilkbaharın başlarında veya yazın ekmeniz gerekir. Bu, bitkiye ısıyı emmesi ve kapsamlı bir kök sistemi geliştirmesi için birçok fırsat verir. Daha sonra bitki olgunlaşacak ve sonbahar aylarının ortasında veya sonunda yerden kaldırılmaya hazır olacaktır.
  2. Zencefilinizin çiçeklenmesini bitirmesini bekleyin. Çoğu zencefil çeşidi, çiçeklenme döngüsünü tamamladıktan sonra olgunlaşacak ve hasat etmeye hazır olacaktır. Çiçeklerin öleceğini ve bitkiden uzaklaşacağını fark edeceksiniz. Sonra yapraklar kurur ve aynı şeyi yapar.
  3. Yeşil sürgünlerin etrafında bir daire kazmak için bir el malası kullanın. Bir mala ve ellerinizi kullanarak filizlerin kenarlarından 5,1 ila 10,2 cm bir daire şeklinde kazın. Köksapa ulaşana kadar kazmaya devam edin.
  4. Zencefil bitkisini yerden çekin. Kök sistemini açığa çıkardıktan sonra, tüm bitkiyi yerden kaldırmak için malanızı kullanın. Yukarı doğru çekerken kökün parçalarını koparırsanız sorun değil. Malanızı kullanarak topraktaki kırık kısımları kazın.
  5. Köksapın tamamı yerine tek bir parça zencefil kazın. Yeşil sürgünlerden 5,1 ila 10,2 cm uzakta bir nokta seçin ve 5,1 ila 10,2 cm aşağıda küçük bir delik açın. Kazarken bir köksap arayın ve bulursanız, malanızı kullanarak bir uç parçayı dilimleyin. Ardından deliğinizi toprakla doldurun ve zencefil olgunlaşmaya ve büyümeye devam edecektir.


Zencefili Saklamak ve Pişirmek

  1. Hasat ettiğiniz zencefili ılık suyla yıkayın. Tüm zencefil bitkisini ılık su altında tutun ve ellerinizle veya temiz bir sert fırçayla kuvvetlice ovalayın. Alışılmadık şekli nedeniyle zencefili temizlemek zor olabilir, bu nedenle tüm köşe ve çatlakları yıkadığınızdan emin olun.
  2. Tüm zencefil parçasını bir kesme tahtasına koyun ve 2 bölümü temiz bir şekilde ayırın. Sürgünleri atabilir veya yemek pişirmek için garnitür olarak kullanabilirsiniz.
  3. Pişirmeden önce cildi bir soyma bıçağıyla soyun. Zencefilinizi bir kesme tahtasına koyun. Bir elinizle sıkıca tutun ve diğer elinizi bıçağı tutmak için kullanın. Bıçağın ağzını pürüzlü dış derinin hemen altına kaydırın ve şeritler halinde çıkarın. Amacınız alttaki daha açık renkli eti ortaya çıkarmaktır.
  4. Kalan zencefili 2,5 cm'lik parçalar halinde dondurun. Soyulmamış zencefil kökünüzü bir kesme tahtasına koyun ve küpler halinde kesin. Ardından, parçaları bir çerez kağıdına tek bir katman halinde düzenleyin. Üstü açık olarak 1-2 saat dondurun. Küpleri çıkarın ve saklamak için dondurucu poşetlerine koyun.

Şunlara da göz atın;

  1. Zencefil shot nedir?
  2. Zencefil nasıl rendelenir?
  3. Zencefilin faydaları nelerdir?
  4. Zencefil nasıl yenir?
  5. Zencefil şurubu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları