Yumurtlama Dönemine İyi Gelen 12 Besin
Yumurtlama döneminde yedikleriniz, hamile kalma şansınızı artırabilir. Peki, yumurtlama döneminde hangi besinler tüketilmelidir? İşte, yumurtlama dönemine iyi geldiği düşünülen 12 besin:

Kadın vücudunun beslenme gereksinimleri bir ay süren bir döngü boyunca önemli ölçüde değişir. Yumurtlama, en verimli olduğunuz ve vücudunuzun sağlayabileceğiniz kadar B vitamini açısından zengin gıdalar aradığı anlamına gelir. B vitaminleri yumurtanın sağlıklı salınımını teşvik eder ve destekler. Ne yazık ki yumurtlama dönemi aynı zamanda ağrılara, krizlere, ruh hali değişimlerine ve hatta şişkinliğe karşı en savunmasız olduğunuz zamandır. Bu yüzden yumurtlama döneminde bazı semptomları hafifletmek ve hamile kalma şansınızı artırmak için bazı besinleri daha fazla tüketmeniz gerekebilir.

Yumurtlama Döneminde Hangi Besinler Tüketilir?

  1. Süt ürünleri

Tam yağlı süt ve süt ürünleri regl döngüsünün sıklığını artırır. Bu nedenle yumurtlaması düzensiz olan kadınlarda tam yağlı süt tüketimi esasen faydalıdır.

  1. Fasulye ve mercimek

Fasulye ve mercimek vegan protein kaynaklarıdır. Ayrıca fazla miktarda lif ve folik asit içerirler. Böylece bu besinler düzenli olarak yumurtlama şansını artırmaya yardımcı olur. Üstelik bitki bazlı protein, yumurtlama sırasında vücuda hayvan bazlı proteinden daha faydalıdır.

  1. C vitamini içeren meyveler

Turunçgiller yalnızca C vitamini açısından zengin değildir. Aynı zamanda diğer önemli besin maddelerini de içerirler. Örneğin turunçgiller zengin bir folat, kalsiyum ve B vitamini kaynağıdır. Bu besinlerin hepsinin yumurtlama sürecini teşvik ettiği ve onu tam olarak koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle limon gibi turunçgillerin tüketilmesi yumurtlamayı düzenlemede etkili bir yöntemdir.

  1. Domates

Çiğ yerine pişmiş domates, erkek ve dişilerde doğurganlığı artırır. Bunun nedeni domatesin 'likopen' olarak bilinen aktif bir bileşene sahip olmasıdır. Bu bileşen endometriozis oluşumunun önlenmesinden sorumludur. Bu şekilde anormal yumurtlama olasılığı azalır ve doğurganlık oranı artar. 

  1. Tarçın

Tarçın sadece baharat olmaktan çok daha fazla kullanıma sahiptir. Bu baharat, yumurtlama sürecini destekleyen hormonların salınmasından sorumludur. Ayrıca anti-inflamatuardır ve yumurtlamayla ilgili ağrı veya acıyı azaltır. 

  1. Avokado

Avokado, C ve E vitamini açısından zengindir. Ayrıca araştırmalar, avokadoların potasyum, folik asit, antioksidanlar ve lif gibi temel besinleri içerdiğini gösteriyor. Bu besinler tüm yumurtlayan kadınlar ve hamile kalmak isteyenler için uygundur. Ayrıca avokado regl döngüsünü düzenlemeye ve yumurtlama sırasındaki hormonal dengesizlikleri kontrol etmeye yardımcı olur. 

  1. Kinoa

Kinoa diyabetik ve obez kişilerde daha yaygın olarak kullanılır. Bu tam tahıl, karmaşık karbonhidratlar ve folat açısından zengindir. Yumurtlayan kadınlarda tekrarlanan karbonhidrat yeme isteği yaygındır. Bu nedenle sık sık yemek yeme isteğini bastırmak için kinoa yiyebilirsiniz. Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kinoadaki folat yumurtlama evresinin artmasına yardımcı olur. 

  1. Yunan Yoğurdu

Yunan yoğurdu, kilo kaybını destekleyen birçok yemeğin bir parçasıdır. Yumurtlama döngüsünün sürdürülmesi açısından Yunan yoğurdu da uygundur. Yunan yoğurdu, sabit bir yumurtlama döngüsünü sürdürmek için gerekli tüm besinleri içerir. Folat, kalsiferol, kalsiyum ve probiyotikler içerir. Bu nedenle, Yunan yoğurdu esas olarak kadınlarda normal bir yumurtlama sürecinin şansını arttırır. 

  1. Somon

Somon, yağlar, proteinler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Tüm bu besinler kadınlarda yumurtlama şansını arttırmak için çok önemlidir. Ancak gıda zehirlenmesini önlemek için en az miktarda cıva içeren somonu seçin. 

  1. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz A, B, C ve K vitaminlerinin deposudur. Kuşkonmaz bu vitaminlerin yanı sıra çinko, selenyum ve folat açısından da zengindir. Bu nedenle günlük kuşkonmaz tüketimi, ay boyunca istikrarlı bir yumurtlama dönemi sürdürme şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.  

  1. Nar

Narın hamile kalma şansını arttırmada olumlu etkisi vardır. Bu nedenle yumurtlama döneminde nar gibi meyveleri her gün ara öğünlerinizde veya sabah kahvaltınızda tüketmeniz iyi olacaktır.

  1. Ceviz

Ceviz, omega-3 yağ asitlerinin ana kaynağıdır ve sık yumurtlama döngülerini teşvik ettiği bilinmektedir. Ayrıca erkeklerde sperm canlılığının ve sperm sayısının arttırılmasında da etkilidirler. 

Yumurtlama Döneminde Kaçınılması Gereken Besinler

  1. Abur cubur: Abur cubur ve kızarmış yiyecekler doymuş yağ içerir ve her durumda bunlardan kaçınmanız veya sınırlandırmanız gerekir. İşlenmiş gıdalar üreme ömrünün azalmasına ve genel sağlığın bozulmasına neden olur. Bu nedenle fast food tüketimini en aza indirmek yumurtlamayı iyileştirir ve hamile kalma süresini kısaltır.
  2. Kahve: Her türlü kahve veya kafein yumurtlamayı büyük ölçüde etkiler. Ancak günde 200 miligramın altındaki kafein alımı yumurtlamayı etkilemez. Bu nedenle kendinizi günde 200 mg'dan daha az kafeinle sınırlamaya çalışın. Ya da yumurtlama döneminde bir fincan kahveden fazlasını içmeyin.
  3. Alkol: Yumurtlamanın düzensiz olması durumunda bırakmak isteyeceğiniz ilk şey alkoldür. Vücudunuzdaki ortalama hormonal dengeyi bozan ve öncelikle karaciğerinizi ve rahminizi etkileyen bir faktördür. Genel sağlık için alkol tüketiminden kaçının.

Şunlara da göz atın;

  1. Yüksek asitli besinler
  2. Ergenlikte tüketilen besinler
  3. Kan yapıcı besinler
  4. Vertigoya iyi gelen besinler
  5. Hormonlara iyi gelen besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Kahvaltı Yapmak Neden Önemli?
İstanbul Kore Restoranları: En Lezzetli 10 Kore Yemeği Mekanı
Ev Yapımı 12 Çikolata Tarifi
Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
24 Ekim 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlık Oynandı
Hindistan Cevizi Şekeri Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?