Kadın vücudunun beslenme gereksinimleri bir ay süren bir döngü boyunca önemli ölçüde değişir. Yumurtlama, en verimli olduğunuz ve vücudunuzun sağlayabileceğiniz kadar B vitamini açısından zengin gıdalar aradığı anlamına gelir. B vitaminleri yumurtanın sağlıklı salınımını teşvik eder ve destekler. Ne yazık ki yumurtlama dönemi aynı zamanda ağrılara, krizlere, ruh hali değişimlerine ve hatta şişkinliğe karşı en savunmasız olduğunuz zamandır. Bu yüzden yumurtlama döneminde bazı semptomları hafifletmek ve hamile kalma şansınızı artırmak için bazı besinleri daha fazla tüketmeniz gerekebilir.
Tam yağlı süt ve süt ürünleri regl döngüsünün sıklığını artırır. Bu nedenle yumurtlaması düzensiz olan kadınlarda tam yağlı süt tüketimi esasen faydalıdır.
Fasulye ve mercimek vegan protein kaynaklarıdır. Ayrıca fazla miktarda lif ve folik asit içerirler. Böylece bu besinler düzenli olarak yumurtlama şansını artırmaya yardımcı olur. Üstelik bitki bazlı protein, yumurtlama sırasında vücuda hayvan bazlı proteinden daha faydalıdır.
Turunçgiller yalnızca C vitamini açısından zengin değildir. Aynı zamanda diğer önemli besin maddelerini de içerirler. Örneğin turunçgiller zengin bir folat, kalsiyum ve B vitamini kaynağıdır. Bu besinlerin hepsinin yumurtlama sürecini teşvik ettiği ve onu tam olarak koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle limon gibi turunçgillerin tüketilmesi yumurtlamayı düzenlemede etkili bir yöntemdir.
Çiğ yerine pişmiş domates, erkek ve dişilerde doğurganlığı artırır. Bunun nedeni domatesin 'likopen' olarak bilinen aktif bir bileşene sahip olmasıdır. Bu bileşen endometriozis oluşumunun önlenmesinden sorumludur. Bu şekilde anormal yumurtlama olasılığı azalır ve doğurganlık oranı artar.
Tarçın sadece baharat olmaktan çok daha fazla kullanıma sahiptir. Bu baharat, yumurtlama sürecini destekleyen hormonların salınmasından sorumludur. Ayrıca anti-inflamatuardır ve yumurtlamayla ilgili ağrı veya acıyı azaltır.
Avokado, C ve E vitamini açısından zengindir. Ayrıca araştırmalar, avokadoların potasyum, folik asit, antioksidanlar ve lif gibi temel besinleri içerdiğini gösteriyor. Bu besinler tüm yumurtlayan kadınlar ve hamile kalmak isteyenler için uygundur. Ayrıca avokado regl döngüsünü düzenlemeye ve yumurtlama sırasındaki hormonal dengesizlikleri kontrol etmeye yardımcı olur.
Kinoa diyabetik ve obez kişilerde daha yaygın olarak kullanılır. Bu tam tahıl, karmaşık karbonhidratlar ve folat açısından zengindir. Yumurtlayan kadınlarda tekrarlanan karbonhidrat yeme isteği yaygındır. Bu nedenle sık sık yemek yeme isteğini bastırmak için kinoa yiyebilirsiniz. Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kinoadaki folat yumurtlama evresinin artmasına yardımcı olur.
Yunan yoğurdu, kilo kaybını destekleyen birçok yemeğin bir parçasıdır. Yumurtlama döngüsünün sürdürülmesi açısından Yunan yoğurdu da uygundur. Yunan yoğurdu, sabit bir yumurtlama döngüsünü sürdürmek için gerekli tüm besinleri içerir. Folat, kalsiferol, kalsiyum ve probiyotikler içerir. Bu nedenle, Yunan yoğurdu esas olarak kadınlarda normal bir yumurtlama sürecinin şansını arttırır.
Somon, yağlar, proteinler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Tüm bu besinler kadınlarda yumurtlama şansını arttırmak için çok önemlidir. Ancak gıda zehirlenmesini önlemek için en az miktarda cıva içeren somonu seçin.
Kuşkonmaz A, B, C ve K vitaminlerinin deposudur. Kuşkonmaz bu vitaminlerin yanı sıra çinko, selenyum ve folat açısından da zengindir. Bu nedenle günlük kuşkonmaz tüketimi, ay boyunca istikrarlı bir yumurtlama dönemi sürdürme şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
Narın hamile kalma şansını arttırmada olumlu etkisi vardır. Bu nedenle yumurtlama döneminde nar gibi meyveleri her gün ara öğünlerinizde veya sabah kahvaltınızda tüketmeniz iyi olacaktır.
Ceviz, omega-3 yağ asitlerinin ana kaynağıdır ve sık yumurtlama döngülerini teşvik ettiği bilinmektedir. Ayrıca erkeklerde sperm canlılığının ve sperm sayısının arttırılmasında da etkilidirler.
Şunlara da göz atın;