Yumurta dünya çapında temel bir besindir ve yüksek protein içeriği ve yemek ve tariflerdeki çok yönlülüğü nedeniyle sıklıkla tüketilir. Bazı insanlar hazırladıkları yumurtalı yemekleri bir oturuşta tüketirken, pişmiş yumurtaların artık olarak saklanıp daha sonra yemek için tekrar ısıtılıp ısıtılamayacağını merak edebilirsiniz. Bu yazıda, yumurtaları yeniden ısıtırken dikkat etmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.
Her türlü artığın yeniden ısıtılması, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebilir. Örneğin sebzeleri ısıtmanın çiğ, pişmemiş sebzelerle karşılaştırıldığında vitamin içeriğini azalttığı gösterilmiştir. Konu yumurtalara gelince, bazı araştırmalar çiğ ve pişmiş yumurtalar arasında bazı besin ve bileşim farklılıkları bulmuştur. Ancak önceden pişirilmiş yumurtaların yeniden ısıtılmasının besin içerikleri üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığına ilişkin araştırmalar eksiktir. Tekrar ısıtılan yumurtalı yemekler kuruyabilir veya lastik gibi hale gelebilir. Güvenlik açısından, yumurtalı yemekler uygun şekilde saklandığı ve daha sonra önerilen sıcaklıkta ısıtıldığı sürece, kalan yumurtaları yemek genellikle güvenli kabul edilir. Ancak birden fazla kez ısıtılması güvenli değildir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Genel olarak yeniden ısıtılan yumurtalar ve yumurtalı yemekler, başlangıçta 160 dereceye kadar pişirildiği ve uygun şekilde saklandığı sürece güvenlidir. Çiğ yumurtalar başlangıçta sertleşene ve artık akıcı olmayana kadar pişirilmelidir. Bu, ishal, ateş, kramp ve kusma gibi semptomlarla karakterize ciddi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen Salmonella gibi bakterilerin yutulması riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Yumurtalar iyice pişirildikten sonra hızlı ve eşit soğumaya izin vermek için sığ bir kaba yerleştirilmeli ve ardından buzdolabında saklanmalıdır. Artan yumurtalar, ertesi gün tüketilebilir.
Mikropları öldürmek ve hastalık riskini azaltmak için genel kural, kalan yumurtaların ve yumurtalı yemeklerin yemeden önce iyice 74°C'ye kadar ısıtılması gerekir. İşte, yumurtalı yemekleri yeniden ısıtmanın püf noktaları;
Şunlara da göz atın;