Yumurta Kabuğunun Kullanım Alanları Nelerdir?
Yumurta kabuklarını asla çöpe atmayın! Yumurta kabuklarının faydaları nelerdir? Yumurta kabuğu nasıl ve nerelerde kullanılır? İşte, yumurta kabuğunun hiç bilmediğiniz kullanım alanları:

Yemeklerin içerisinde sık sık yer verilen yumurtaları kullandıktan sonra kabuklarını çöpe atıyorsanız, orada durun. Yumurta kabuklarının kullanım alanlarını duyduktan sonra, artık çöpe atmayacaksınız. Yumurta, tatlıdan tuzluya, kahvaltıdan et yemeklerine kadar hemen her şeyin yanında tüketiliyor. Kızartması, poşesi, fırınlaması ve kaynatması yapılan yumurta, sarı ve beyaz olarak ikiye ayrılıyor. Yumurtanın içi kullanıldıktan sonra ise, kabukları direkt çöpe atılıyor. Yumurta kabuğu içeriğinde bulunan yüksek kalsiyum ve protein sayesinde birçok farklı şekilde kullanılabilir. Peki, yumurta kabukları nasıl kullanılır? İşte, yumurta kabuklarının kullanım alanları:


Yumurta Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Yumurta kabuğunu kullanmak için öncelikle uygulamanız gereken bazı adımlar var. Çünkü, yumurta kabuğu kırılgan ve ince bir yapıya sahip. Bu yapısını güçlendirmek için de kaynatma işleminden geçmesi gerekiyor. Ayrıca yumurta kabuğunda bulunan bakterilerden de arındırmak gerekiyor. Yumurta kabuklarını sirkeli su dolu bir tencereye koyarak 30 dakika kaynatın. Ardından fırın tepsisine dizin ve en az 100 derecede 30 dakika bekletin. 


Yumurta Kabuklarının Kullanım Alanları

  1. Maske Yapımı:

Yumurta kabuklarını güzelce temizleyip fırınladıktan sonra rondodan geçirerek toz haline getirin. Yumurta akı, bal veya zeytinyağı ile bu tozu karıştırarak maske hazırlayın. Yumurta kabuğu maskesini 10 dakika cildinizde beklettikten sonra ılık suyla temizleyin. İçindeki kalsiyum sayesinde cildi temizler ve yaşlanma karşıtı etkileri vardır.


  1. Kemik Erimesine Karşı:

Yumurta kabuklarını toz haline getirdikten sonra yemeklerinizin içerisine bir miktar serpiştirebilirsiniz. Kalsiyum bakımından zengin olan yumurta kabuğu, kemik erimesine karşı etkilidir. Fakat, ciddi bir rahatsızlığınız varsa yumurta kabuklarını tüketmeden önce mutlaka doktora danışın.


  1. Çay ve Kahve Lekeleri:

Bardak ve çaydanlıkta kalan inatçı lekelere karşı yumurta kabuklarını kullanabilirsiniz. Bunun için çaydanlığın veya bardağın içini sıcak suyla doldurun ve birkaç adet yumurta kabuğu atın. Su ılımaya başladığında süzün ve yumurta kabuklarıyla iç kısmını ovuşturun. Lekelerin gittiğini görebilirsiniz.


  1. Beyaz Çamaşırlar İçin:

Beyaz kıyafetlerin ilk gün ki gibi olmaması ve gün geçtikçe renginin solmasından yakınıyorsanız, sizi böyle alalım. Keten bir bezin içerisine soyduğunuz yumurta kabuklarını ve bir dilim limonu koyun. Bezi açılmayacak şekilde sıkıca sarın. Kirli çamaşırlarınızda birlikte bu bezi de makineye atın. Çamaşırlarınızın beyazlığını bu şekilde koruyabilirsiniz.


  1. Kahve Tadını Yumuşatmak İçin:

Eğer filtre kahve seviyor fakat tadının daha hafif olmasını istiyorsanız, yumurta kabuklarından destek alabilirsiniz. Kahvenizi demlemeden önce içerisine küçük parçalı yumurta kabukları atarak tadını yumuşatabilirsiniz. Ancak kahveyi içmeden önce kabukları süzmeyi ihmal etmeyin.


  1. Bahçe ve Saksı Çiçeklerini Korumak İçin:

Bahçe ve saksı çiçeklerine zarar veren haşerelerden korunmanın en doğal yollarından biri, yumurta kabuklarıdır. Küçük parçalı yumurta kabuklarını, bahçe veya saksıdaki toprağa serpiştirin. Bu sayede haşerelerin gelmesini önleyebilirsiniz.


  1. Saksı Yapımı:

Yumurta kabukları, minik bitkiler için ideal saksılardır. Yumurta kabuklarını toprakla doldurup küçük bitkileri yerleştirebilirsiniz. Fakat bitkiyi alırken mutlaka çiçekçiye danışın ve küçük bitkiler edinin. Yumurta kabuğundan saksı yapmak, büyük bitkilerin hava alamayıp solmasına neden olur.


  1. Şişe Temizliği:

Yumurta kabuğu, derin şişelerin temizliğinde de kullanılır. Cam şişe ve kavanozların içerisine bir miktar ılık su ve ezilmiş yumurta kabuğu ekleyin. Şişe ve kavanozu bu şekilde çalkaladıktan sonra boşaltın.


  1. Dekorasyon:

Yumurta kabuklarını küçük parçalara ayırıp dilediğiniz renge boyayın. Boyadığınız yumurta kabuklarını çerçeve, saksı gibi dekor malzemelerine yapıştırarak evinize farklı bir hava katabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtalı tarifler
  2. Yumurta üzerindeki kodların anlamları
  3. Muz kabuğunun bilinmeyen kullanım alanları
  4. Limon kabuğu kullanım alanları
  5. Farklı makarna pişirme teknikleri
  6. Kızartma yağı kaç kere kullanılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı