Kortizol, vücudun stres hormonu olarak bilinir. Hafıza, inflamasyon azaltma, kan şekeri regülasyonu ve metabolizma düzenlemesinde görev alan kortizol hormonu, sağlık açısından önemlidir. Ancak bu hormonun fazlası vücuda zarar verebilir.
Yüksek Kortizol Belirtileri Nelerdir?
- Orta ve üst bölümde kilo artışı
- Yüzün yuvarlaklaşması
- Cilt incelmesi
- Ciltte kolay morarma
- Akne
- Kas güçsüzlüğü
- Yavaş iyileşme
- Kızarmış yüz
- Sinirlilik hali
- Yüksek tansiyon
- Baş ağrısı
- Şiddetli yorgunluk
- Konsantrasyon zorluğu
Yüksek kortizol, Cushing sendromu olarak adlandırılır. Bu durum, vücudun çok fazla kortizol üretmesinden kaynaklanır. Kortizolün yükselmesi, özellikle kilo alımı, mor çatlaklar ve yaraların yavaş iyileşmesiyle ilişkilidir.
Yüksek Kortizol Neden Olur?
- Stres, hem hormonları, hem de sinirleri etkiler. Stresli durumlar kortizol, adrenalin gibi hormonların salınmasına neden olur. Sürekli stres altında olmak, bu hormonları artırmanın yanı sıra kalp hastalığı, anksiyete gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini de artırır.
- Hipofiz bezi, beyin tabanında çeşitli hormonların salgılanmasını kontrol eder. Hipofiz bezindeki sorunlar, bazı hormonların yetersiz veya aşırı üretilmesine neden olabilir.
- Adrenal bezleri, böbreklerin üzerinde bulunur. Bu bezlerdeki tümörler, kortizol gibi hormonların yüksek salgılanmasına neden olabilir. Eğer tümör organlara baskı yapacak kadar büyükse, karında dolgunluk ve ağrı hissi fark edebilirsiniz.
- Bazı ilaçlar, kortizol seviyelerinde artışa neden olabilir. Özellikle astım, artrit ve belirli kanser türleri için verilen bazı ilaçlar, yüksek kortizole neden olabilir.
- Kan dolaşımındaki östrojen, kanınızdaki kortizolü artırabilir. Bu durum östrojen tedavisi veya hamilelikten kaynaklanabilir.
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaç tanesi sizde varsa veya yüksek kortizolünüzün olduğunu düşünüyorsanız, bir doktora başvurabilirsiniz. Doktorun yapacağı kan, idrar testi, tükürük testi ve görüntüleme testlerinin ardından kortizol seviyenizi öğrenebilir, kendiniz için en uygun tedaviye başlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Stresin hangi türleri var?
- Kolera belirtileri nelerdir?
- Göz nezlesi neden olur?
- Safra taşı belirtileri nelerdir?
- Bademcik iltihabı neden olur?