Yemeklerin olmazsa olmazı olan, koyu sohbetlerin en lezzetli eşlikçisi olarak görülen mezeler, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sebze, et, tavuk ve balık yemeklerinin yanında ikram edilen bu mezeler, kısa sürede hazırlanmasıyla da bilinir. Bu kez, mezelerin en sevilenleri olarak da bilinen yoğurtlu meze tariflerini mutfaklarınıza konuk ediyoruz. Kolayca hazırlanan yoğurtlu mezeleri, özel günlerde de sofralarınızdan eksik etmeyin.
Hatay mutfağıyla özdeşleşen babagannuş, patlıcan, yoğurt ve maydanoz ile hazırlanır. Soğuk bir meze çeşididir. Genellikle et yemeklerinin yanında sunulmasıyla bilinir. Yoğurtlu meze denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri de, haydaridir. Yoğurt, nane, fesleğen ve sarımsak ile hazırlanır. Haydarinin lezzetli olması için, süzme yoğurt kullanılması önerilir. Kabak severlerin favorilerinden biri olan kabak salatası, yoğurt, mayonez ve ceviz içi ile zenginleştirilir. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu salatayı, videolu anlatımıyla kolayca sunabilirsiniz. Havuç, yoğurt ve zeytinyağı ile hazırlanan tarator, en kolay meze çeşitlerinden biridir. 15 dakikada hazırlanan havuç tarator, nane veya maydanoz yaprakları zenginleştirilir. Brokoli sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Mayonez, zeytinyağı ve yoğurt ile hazırlanan bu mezeyi, ılık veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. Kavrulmuş ıspanak ile hazırlanan borani, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Ana yemeklerin yanına çok yakışır. Kabak, yoğurt ve dereotu ile hazırlanan tarator, hafif beslenmek isteyenler için idealdir. Diyet listeleri için de uygun olan kabak taratorun porsiyonu, yaklaşık 100 kalori değerindedir. Ege mutfağıyla özdeşleşen kereviz ezmesi, peynir, nane ve sarımsak ile hazırlanır. Lezzetini arttırmak için limon suyu ve zeytinyağı ilave edilir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu meze, pancar turşusunun yoğurtla birleştirilmesiyle hazırlanır. Şık bir sunum için, mezenin üzerine pancar dilimleri ekleyebilirsiniz. İzmir ve Muğla mutfağında sık sık tüketilen paşa mezesi, soğuk bir şekilde servis edilir. Rokfor peyniri, ceviz ve yoğurt ile hazırlanır. Et yemeklerinin yanında sunulur. Van mutfağında kahvaltılarda sunulan bu cacık, biber, lor peyniri ve yoğurt karışımından oluşur. Klasik cacığa göre daha koyu bir kıvama sahiptir. Beyaz peynir, sarımsak ve kırmızı biber ile hazırlanan bu meze, peynirin ezilmesiyle elde edilir. İsteğe göre maydanoz ilave edilebilir. Biberlerin fırında kızartılmasıyla hazırlanan bu meze, közleme usulüyle de pişirilebilir. Kızaran biberler servis tabağına alınır ve sarımsaklı yoğurtla servis edilir. Ispanak, kişniş ve yoğurt ile hazırlanan bu meze, baharatlarla zenginleştirilir. İsteğe göre ılık veya soğuk bir şekilde servis edilir. Şef Aydın Demir'den nefis bir tarifimiz var. Sakız kabağı, süzme yoğurt ve file badem ile hazırlanan bademli kabağı, 20-25 dakika içinde sofralarınızdaki baş köşeye yerleştirebilirsiniz. Şunlara da göz atın;