Yoğurt, zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Bebeklik döneminden itibaren tüketilmeye başlanan bu besin, her yaş grubuna hitap eder ve beslenmede büyük bir rol oynar. İçeriğinde bulunan kalsiyum, gelişim çağında ve menopoz sürecinde oldukça etkilidir. Beslenme ve Diyet Bölümünden, Dyt. Berna Ertuğ yoğurdun içeriği hakkında bilgi verdi.
Yoğurt, sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasına da yardım eder. Yoğurttaki laktoz içeriği, süte göre daha az olduğu için sindirimde avantaj sağlar. Probiyotik içeriği ile vücut bağışıklığını destekler. Yoğurdun en önemli etkileri arasında ise, kemikleri güçlendirme ve kemik sağlığını koruma konusundaki faydalarıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile, kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığının gelişimini destekler. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde, hamilelikte ve emzirme döneminde, vücudun kalsiyuma ihtiyacı artış gösterir.
Bununla birlikte yoğurt fosfor bakımından da zengindir. Fosfor minerali, DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşını oluşturur. Hücrelerdeki enerji döngüsünü sağlar. Yoğurt bakterileri, faaliyetleri esnasında B1, B2 ve B3 vitaminleri sentezler. Bu vitaminler, cilt sağlığını destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, yemeklerde kullanılmalı veya tüketilmelidir.
Yoğurt, günün her öğününde tüketilebilen besinlerden biridir. Eğer süt ürünleri grubundakiler tüketilmiyorsa, yoğurt tüketimi kişiye göre artırılabilir. Gün içinde süt ve peynir tüketiliyorsa, günlük en az 1 kase yoğurt tüketmek yeterlidir. Hazır yoğurtların bazıları, ilave şeker ve katkı maddelerine sahiptir. Bu yüzden, beslenme için güvenilir ve tamamen doğal yoğurtlar tercih edilmelidir. Mümkünse ev yapımı yoğurtlar tüketilmelidir.
Yazar:
Dyt. Berna Ertuğ
Şunlara da göz atın;