Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Yıldız çiçeği nasıl bakılır? Yıldız çiçeği balkonda yetişir mi? Yıldız çiçeğinin özellikleri nelerdir? İşte, evinize ve balkonunuza renk katacak yıldız çiçeği bakımı hakkında her şey:

Yıldız çiçeği, Asteraceae familyasından bir bitkidir. Yaz ve sonbahar mevsiminde çiçek açar. Anavatanı Meksika olan yıldız çiçeği, Meksika'nın ulusak çiçeği olarak kabul edilir. İspanyollar tarafından bulunan bu çiçek, Hollanda'ya gönderilmiştir. Sarı, pembe, turuncu, mor gibi farklı renkleri mevcuttur. Evde ve balkonlarda en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir. 

Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Kolay drenaj sağlayan, suyu süzebilen verimli topraklarda yetişir. Toprağın pH'sı yüksek olmalı, alkali ve humuslu topraklar seçilmelidir. 
  2. Ekim: Eğer tohum olarak ekecekseniz, saksının buna uygun olmasına dikkat edin. Ekim için saksının yarısından fazlasını toprakla doldurun. Daha sonra tohum veya yumruları yerleştirin. Üzerine tekrar toprak ekleyin. Ancak toprağı bastırmayın, hava alacak şekilde bırakın.
  3. Sulama: Ekim işleminden sonra ilk can suyu verilmelidir. Sulama düzenine, toprağa bakarak karar verebilirsiniz. Toprak kurumaya başladığında sulama işlemi yapabilirsiniz. Fazla suyun saksının altından akıp gitmesi için saksı tablasının içindeki suyu mutlaka boşaltın. Aksi takdirde kökler kısa sürede çürümeye başlar.
  4. Güneş ışığı: Yıldız çiçeği güneşi çok sever. Bu yüzden evin güneş alan yerlerine yerleştirilmelidir. Gün içinde en az 5-6 saat güneş ışığı almalıdır. Çimlenme aşamasına kadar oda sıcaklığından daha sıcak bir alanda tutulmalı, daha sonra oda sıcaklığında büyütmeye devam edilmelidir. 
  5. Havadar ortamları sevdiği için, hava alabileceği balkonlara veya bahçelere de yerleştirebilirsiniz. 
  6. Yıldız çiçeği büyümeye başladığında yanına destek alması için çıta koymanız gerekir. 



Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

  1. İki şekilde yapılır, kök çeliği ve tohum ekme yöntemleri kullanılır.
  2. Yıldız çiçeğinin yumrularından filizlenmeye başlayanlar dikkatlice kesilerek ayrılır ve başka bir saksıya ekilir. Buna kök çeliği yöntemi denir. Kök çeliği yöntemi, Kasım-Şubat arasında yapılabilir. Çünkü bu zamanlarda çiçek uyku dönemindedir.
  3. Tohum ekme yöntemi de tohumların saksıya ekilmesiyle yapılır. Ancak çiçek her yıl tohum vermez, verse de tohum melez olabilir. Yani elde edilen tohum ekildiğinde, bitkide birbirinden farklı şekil ve renkte çiçekler açar. 


Şunlara da göz atın;

  1. Menekşe bakımı nasıl yapılır?
  2. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  3. Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!