Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Sağlıklı yılbaşı sofrasında neler olmalı? Yılbaşı sofrasında hangi yemeklere yer vermeliyiz? İşte, hem sağlıklı, hem de lezzetli bir yılbaşı sofrası hazırlamak için dikkat etmeniz gerekenler:

Yeni yıla sayılı günler kala 'Yılbaşında ne yemek yapsam?' sorusu da gündeme gelmeye başladı. Yeni umutları ve yeni başlangıçları temsil eden yılbaşında, birbirinden lezzetli yemekler, mezeler ve aperatifler de sofralarımıza konuk oluyor. Bu durumda insanın kendini tutabilmesi ise biraz zor olabiliyor. Tam da bu yüzden, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden, Diyetisyen Şeyma Türköner, yılbaşı sofrası hazırlarken nelere dikkat edilmeli konusunda bilgiler verdi.

  1. Hindi


Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi eti, aslında kırmızı ete göre daha az kolesterol içermektedir. Kalp dostu bir besin olduğu için, normal günlerde de tüketilmesi önerilir. Hindi etinin faydaları saymakla bitmese de, kullanılan pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Hindiyi pişirmek için, kavurma veya kızartma yöntemlerinden uzak durmak gerekir. Bunun yerine fırınlama, ızgara veya haşlama yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

  1. İç Pilav


Pirinç, kan şekeri seviyesini anlık olarak yükselttiği için, insülin direncine sebep olabilir. Bu yüzden yılbaşı sofralarında tüketilen iç pilavı, bulgur veya karabuğday ile yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca iç pilav yapımında kullanılan kuru meyveler, yüksek kaloriler içermektedir. Bu yüzden iç pilava ekleyeceğiniz kuru üzüm miktarını da azaltabilirsiniz. İç pilava yağlı tohum ekleyecekseniz, ay çiçek yağı ve zeytinyağı miktarını azaltmanızı öneririz.

  1. Mezeler


Yılbaşı sofrasında meze seçimleri yaparken de dikkatli olmanız gerekiyor. Mümkün olduğunda çiğ sebzelerle veya haşlama usulüyle pişirilmiş mezeleri tercih etmelisiniz.

  1. Deniz Börülcesi


Deniz börülcesi, güzelce temizlendikten sonra buharda pişirilmeli ya da 15 dakika kaynar suda bekletilmelidir. Üzerine sarımsak ve sirke ekleyerek lezzeti arttırılabilir. Hem düşük kalorili, hem de sağlıklı bir tariftir.

  1. Piyaz


Piyazın ana malzemesi olarak bilinen kuru fasulye, hem bitkisel protein içerir, hem de karbonhidrat kaynağıdır. Piyaz yapımında fasulyeyi haşlama yöntemiyle pişirmek gerekir. İçerisine soğan, maydanoz gibi besleyici sebzeler eklenebilir.

  1. Şakşuka


Şakşuka, kızartılmış patlıcan ile hazırlanan bir mezedir. Bu yüzden şakşuka pek tavsiye edilmez. Ancak patlıcanları kızgın yağda kızartmak yerine, fırınlayarak pişirirseniz daha masum bir meze olarak sunabilirsiniz.

  1. Rus Salatası


Rus salatasının içinde nişasta kaynağı olarak da bilinen 3 sebze vardır; Patates, havuç ve bezelye. Rus salatasını daha sağlıklı bir hale getirmek için, mezeyi hazırlarken mayonez kullanmak yerine sadece yoğurt kullanın. İkinci olarak 1 yemek kaşığından fazla tüketmeyin.

  1. Patlıcan Ezmesi


Patlıcanların közlenerek pişirildiği bu meze, kesinlikle yılbaşı sofralarında bulunması gereken tariflerden biridir. Hem hafif, hem de lezzetlidir.

  1. Haydari


Haydari, baharat ve yoğurtla hazırlanan masum mezelerden biridir. Bu yüzden yılbaşı sofralarına ekleyebilirsiniz.

  1. Kuruyemişler


Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezlerinden biri de kuruyemişlerdir. Soslu fıstıklar yerine fındık, çiğ badem ve ceviz tercih edebilirsiniz. Böylece sağlıklı yağ kaynaklarından yararlanabilirsiniz.

  1. Tatlılar


Klasik Türk geleneklerinden biri olan yemek sonrası tatlı yemek, vazgeçilmezlerimizden biridir. Yılbaşında şerbetli tatlılar yerine, meyvenin kendi şekeriyle tatlandırılan sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ayva, kabak, elmalı tatlılar da yılbaşı için idealdir. 

Yılbaşı Sofrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Mezeleri hazırlarken mümkün olduğunda az yağ kullanın.
  2. Meze tabaklarının içerisine yemek kaşığı yerine tatlı kaşığı koyun. Böylece porsiyon kontrolünü daha iyi sağlayabilirsiniz.
  3. Yılbaşı sofrası için kanepe yaparken sağlıklı besinlerden yararlanın. 
  4. Kanepe yapımında tam buğday ekmek dilimlerinin üzerine ton balığı, marul veya roka koyarak servis edebilirsiniz.
  5. Yemek masasına çok aç oturmayın.
  6. Gün içinde daha hafif besinler tüketmeye çalışın.
  7. Yılbaşı sofralarında olabildiğinde küçük lokmalar tüketin ve yavaş yiyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı menüsü
  2. Ekonomik yılbaşı yemekleri
  3. Diyet yılbaşı yemekleri
  4. Yılbaşı pilavları
  5. Yılbaşı salataları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!