Özel günlerin ve kutlamaların kurtarıcısı haline gelen atıştırmalıklar, genellikle hamur işi tarifleri ile hazırlanır. Hafif ve pratik oldukları için, davet sofralarında da yer verilir. Kanepe veya rulo olarak hazırlanan bu besinlerin iç kısmında; sebze, meyve, şarküteri ve kahvaltılık ürünler kullanılır. Soğuk olarak servis edilen aperatifler, özellikle yemeklerden önce ikram edilir. En çok İspanya, İtalya ve Portekiz'de tüketilir. Çayın yanında da servis edilen atıştırmalıklar, mideyi yumuşatmak için de kullanılır. Hamur işiyle hazırlandıkları için karbonhidrat ve yağ değerleri yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Siz de yeni yıla girerken sofranızı çeşitlendirmek istiyorsanız, yılbaşı aperatifleri ile renkli bir sunum hazırlayabilirsiniz. Peki, yılbaşı için yapılabilecek aperatifler nelerdir? İşte, yılbaşı sofralarını ziyafete dönüştürecek 45 pratik aperatif tarifi:
Daha fazla yılbaşı tarifi için yılbaşı yemekleri sayfamıza bakmayı unutmayın!
Derin yağda kızartılmış sebze ve deniz ürünlerine tempura ismi verilmektedir. Özel acı sosuyla hazırlanan karides tempura, yılbaşı sofralarını renklendirmek isteyenlerin favorisi olacak. İtalyan mutfağına özgü bir aperatif olan bruschetta, ordövr tabağı olarak da bilinir. Başlangıç yemeklerine geçmeden önce ikram edilen bruschetta, İtalyan antipasti ismiyle de tanınmaktadır. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan çiğ köfteyi, yılbaşı sofralarını renklendirmek için kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Yaklaşık 20 dakikada kolayca hazırlanan etsiz çiğ köfte tarifini notlarınız arasına eklemeyi unutmayın. Yılbaşı sofraları için hem kolay, hem de lezzetli aperatifler arıyorsanız, kaşar kroket tam size göre! 15 dakikada hazırlanan kaşar kroketleri, ana yemeklerin yanında ikram edebilirsiniz. Mantar sevmeyenleri de bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Fransız mutfağından dünyaya yayılan volovanı, mantar, kaşar peyniri, zeytin ve milföy hamuru ile hazırlayabilir, atıştırmalık olarak sunabilirsiniz. Yılbaşı sofrasını çeşitlendirmek için sunabileceğiniz minik aperatifler, hamur veya milföy ile hazırlanır. İç kısmında isteğe göre şarküteri ürünleri, patates, zeytin ve peynir kullanılabilir. Doyurucu olduğu için, yemekle birlikte servis edilebilir. Altın günlerinde sık sık yer verilen yaprak sarma, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Yoğurt ile birlikte servis edilen bu besin, yılbaşı sofralarına renk katacak! Hafifliği ve düşük kalorisi ile zeytinyağlı yaprak sarmayı listenize eklemeyi ihmal etmeyin! Nevşehir mutfağının gözde tariflerinden biri olan dıvıl, patatesli köfte olarak da bilinir. Ortalama 20 dakikada hazırlanan dıvıl, patates, bulgur ve yumurta ile hazırlanır. Yılbaşında hafif beslenmek isteyenler için, kaşar peynirli mantar tarifini sunuyoruz. Porsiyonu, yaklaşık 185 kalori olan kaşar peynirli mantarı, 20-25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Evde misafir ağırlayacağımız zaman, ilk akla gelen yemeklerden biri de mercimek köftesidir. Kolayca hazırlanan mercimek köftesini, marul ve limonla birlikte sunabilir, yılbaşı sofralarını zenginleştirebilirsiniz. Yılbaşında farklı tarifler denemek isteyenler için önerimiz, somon carpaccio. İtalyan mutfağında sık sık tüketilen somon carpaccio'yu 15 dakikada hazırlayabilir, yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Yılbaşında özel ve büyük bir sofra hazırlamak istiyorsanız, peynirli kabak ruloyu şimdiden tarif defterinize ekleyin. Peynirli kabak ruloları kürdan batırarak şık bir şekilde sunabilirsiniz. Yılbaşı sofrasında mini böreklere yer vermemek olur mu? Haşlanmış patates ile hazırlanan bu besinleri, yemek öncesi veya yemek esnasında ikram edebilirsiniz. Siz de hafiflikten yanaysanız patatesli mini rulolar tam size göre! Diyet ve vejetaryen menülerinin en hafif yemeği olarak bilinen kabak cipsi, yılbaşı sofralarından eksik etmeyin. Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan kabak cipsleri, atıştırmalık olarak sunabilirsiniz. Üstelik porsiyonu yalnızca 70 kalori. Yılbaşı sofralarında yalnızca tuzlu aperatiflere yer vermek olmaz. Kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyvelerle tatlandırılan bademli kayısı bar, yılbaşında enerjinizi yükseltecek, yeni yıla nefis bir başlangıç yapmanızı sağlayacak. Cips çeşitleri yılbaşı akşamlarında en çok tüketilen besinler arasında. Genellikle hazır paketlerde satılan bu ürünleri evde hazırlamak artık çok kolay! Kendi cipsinizi hazırlamak için patates ve fırın olması yeterli. İrlanda mutfağında atıştırmalık olarak sunulan patatesli pankek, 'boxty' ismiyle de bilinir. Tuzlu bir atıştırmalık olsa da, pudra şekeri eklenerek tatlandırılmaktadır. Kış aylarının sembolü olarak da bilinen kestane, odun ateşinde pişirildiğinde kokusu tüm evi sarar. Ancak şimdilerde sobalı evler azaldığı için, kestane pişirmek de zorlaşıyor. Yılbaşı sofralarında bu lezzetin keyfini çıkarmak isteyenler için, fırında kestane tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Yılbaşında farklı kültürlerin yemeklerine yer vermek isteyenler için, Uzak Doğu mutfağında çok sevilen sashimi tarifini öneriyoruz. Bir suşi çeşidi olan saşimiyi, lagos, levrek veya somon balığıyla hazırlayabilirsiniz. Nefis bir süt mısıra kim hayır diyebilir ki? Önce haşlanan, ardından kızartılan mısırları özel sosla birlikte yılbaşı sofralarında sunabilirsiniz. Kış aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan portakalı afiyetle yiyoruz. Fakat bu kez kabuklarını çöpe atmıyor, nefis mi nefis şekerlemeler hazırlıyoruz. Yalnızca 4 malzemeyle hazırlanan portakal kabuğu şekerlemeleri, çocukların da favorisi olacak. Kanepeler özel gecelerin ve davet sofralarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özellikle domates ve peynir ile hazırlanarak atıştırmalık olarak tüketilebilir. Dilerseniz, yılbaşı menüsü ile birlikte servis edebilirsiniz. Yılbaşında sunabileceğiniz sağlıklı ve hafif tatlı atıştırmalıklar arıyorsanız, elmalı tarçınlı çıtır tarifine göz atın. Yalnızca 5 malzeme ile sunulan elmalı tarçınlı çıtırları, çayın yanında servis edebilirsiniz. Rotamızı bu kez İrlanda mutfağına çeviriyor, pratik bir atıştırmalık tarifi öğreniyoruz. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan ve ortalama 15 dakikada hazırlanan deviled eggs'i sos ve baharatlarla hazırlayabilirsiniz. Büyük davetlerde yer verilen muffinler, son zamanların en sevilen tatlıları arasında yer alıyor. Brownie kekleri ile hazırlayabileceğiniz muffinlerin üst kısmını şeker hamurları ve meyve sosları ile süsleyebilirsiniz. Alman mutfağına özgü bir tatlı olarak nussecken, 'fındık köşeleri' ismiyle de bilinir. Almanya'nın yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmezi olan nussecken'i 20-25 dakikada hazırlayabilirsiniz. Davet sofralarının vazgeçilmezi olan peynir ve somon rulo, ıspanak, maydanoz gibi sebzelerle zenginleştirilir. İsteğe göre kürdanla servis edilen peynir ve somon rulo, kolayca hazırlanan bir yemektir. Yılbaşı sofrasının en renkli aperatifi cakepoplar! Hamur ve çikolata sosu ile hazırlanan bu besin, özellikle yemek sonrasında tüketilir. Dış kısmını sevdiğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz. Yılbaşı sofraları için şeker kullanmadan hazırlayabileceğiniz hurma truffle, badem, kakao ve hindistan cevizi ile birlikte sunulur. 20-25 dakikada hazırlanan hurma truffle, diyet listeleri için de uygundur. Yılbaşı aperatifleri listemizi okurumuzdan gelen fit lokum tarifi ile noktalıyoruz. Fındık, kayısı, kakao ve hindistan cevizi ile hazırlanan fit lokumları, yılbaşı sofralarının en özel köşesine yerleştirebilirsiniz. İçi patates ile doldurulan pastırmaları, kürdan batırarak yılbaşı sofralarında ikram edebilirsiniz. Pastırmaya sarılı patates paçasını, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Nohut, salça ve çemen otu ile hazırlanan nohutlu sucuk içi, bisküvilerin üzerinde servis edilir. Dilerseniz, diyet kraker kullanabilirsiniz. İç harcı lor peyniri ve maydanoz ile hazırlanan Alanya bohçası, ince kreplere sarılarak sunulur. Bohça şekli vermek için, maydanoz saplarını kullanabilirsiniz. Tavuk ciğeri ile hazırlanan ciğer terin, yılbaşında mutlaka yer verilmesi gereken tariflerden biridir. Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine sürebilirsiniz. Yalnızca 2 malzemeden oluşan karides cips, deniz ürünleri sevenler için idealdir. Küçük porsiyonlara bölerek sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Kayısıların ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan kayısı lokmaları, bal ve bademli krema ile doldurulur. Yemekten sonra sunulabilecek tatlı atıştırmalıklardan biridir. Yoğunlaştırılmış süt, esmer şeker ve beyaz çikolata ile hazırlanan karamelli fudge, kare şeklinde dilimlenir. İsteğe göre kürdan batırarak sunabilirsiniz. Karabuğday ve kakao ile hazırlanan karabuğday patlaklı çikolata, ortalama 25 dakikada hazırlanır. Mozzarella peyniri ve panko ile hazırlanan kızarmış mozzarella topları, kızgın yağda pişirildikten sonra dip soslar eşliğinde servis edilir. Mantarın parmesan peyniri ve cheddar peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan peynir dolgulu mantar, ince kıyılmış maydanoz ile birlikte sunulur. Kedidili bisküvi, labne, granül kahve ve kakao ile hazırlanan tiramisu topları, yılbaşı sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken atıştırmalıklardan biridir. Özellikle yemek sonrasında sunulabilir. Hellim peynirinin airfryer'da yaklaşık 10 dakika pişirilmesiyle hazırlanan bu tarifi, yılbaşı sofralarında peynir tabağının içerisine yerleştirerek sunabilirsiniz. Videolu anlatımıyla hellim kızartmasını mutlaka deneyin. İspanyol mutfağıyla özdeşleşen romesco crostini, kızarmış ekmek dilimleri, kırmızı biber, domates ve sarımsaklı sos eşliğinde sunulur. Özellikle balık yemeklerinin yanında aperatif olarak yer verilir. Pate a choux hamurunun mocha kremasıyla doldurulmasıyla hazırlanan bu tatlı, kahvenin yanında ikram edilebilir. Üzerine pudra şekeri serpiştirmeyi unutmayın. Karides, kereviz sapı, maydanoz ve limon kabuğu rendesi ile hazırlanan karides roll, yılbaşı gecesi soğuk başlangıç tabağında sunulur. Aynı zamanda yemeklerin yanında ikram edilebilir. Yeni yılda mutlu, sağlıklı ve Lezzet'li başlangıçlar yapmanızı diliyoruz. Şunlara da göz atın;