Yeşil, Sarı, Kırmızı: Hangi Dolmalık Biber Daha Sağlıklı?
Dolmalık biberlerin renklerine göre farklı faydalara sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte, yeşil, sarı ve kırmızı dolmalık biberin faydaları hakkında merak edilenler:

Dolmalık biberler, sadece diyetinize canlı bir katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda besin değeri açısından da zengindir. Kalorisi düşük ancak A ve C vitaminleri açısından zengin olan bu biberler, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir ve cilt sağlığını destekler. Antioksidanları serbest radikallerle savaşarak kronik hastalık riskini azaltır. İster salatalarda çiğ olarak, ister sotelenmiş veya yemeklerde kızartılmış olsun, her öğüne lezzet ve renk katarlar. Yeşil, kırmızı ve sarı olmak üzere üç renkli türü vardır ve her biri benzersiz sağlık yararları sunar. 

Yeşil Dolmalık Biberin Besin Değerleri

100 gram çiğ tatlı yeşil biberin besin değerleri şöyledir;

  1. Kalori: 20 kcal
  2. Protein: 0.86 gram
  3. Karbonhidrat: 4.6 gram
  4. Lif: 1,7 gram
  5. Kalsiyum: 10 miligram (mg)
  6. Magnezyum: 10 mg
  7. Potasyum: 175 mg
  8. C Vitamini: 80.4 miligram

Yeşil dolmalık biberler en yaygın tüketilen biberlerinden biridir. Bağışıklık desteği ve kolajen oluşumu için gerekli olan C vitamini açısından zengindir. Yeşil dolmalık biberler ayrıca hücre bölünmesini ve DNA sentezini destekleyen folat (B9 vitamini) ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum içerir.

Kırmızı Dolmalık Biberin Besin Değerleri

100 gr kırmızı dolmalık biberin besin değerleri şu şekildedir;

  1. Kalori: 26 kcal
  2. Protein: 0,99 gr
  3. Karbonhidrat: 6.3 gr
  4. Lif: 2,1 gr
  5. Kalsiyum: 7 mg
  6. Magnezyum: 12 mg
  7. Fosfor: 26 mg
  8. Potasyum: 211 mg
  9. C Vitamini: 128 mg

Kırmızı dolmalık biberler sadece lezzetli değil aynı zamanda besin açısından da yoğundur. C vitamini ile doludurlar, cilt sağlığı için hayati önem taşıyan bağışıklık fonksiyonunu ve kolajen üretimini desteklerler. Kırmızı biberde bulunan C vitamini, yeşil bibere göre daha fazladır. 

Sarı Dolmalık Biberin Besin Değerleri

100 gr sarı dolmalık biberin besin değerleri şu şekildedir;

  1. Kalori: 27 kcal
  2. Protein: 1 gr
  3. Karbonhidrat: 6.32 gr
  4. Lif: 0,9 gr
  5. Kalsiyum: 11 mg
  6. Magnezyum: 12 mg
  7. Fosfor: 24 mg
  8. Potasyum: 212 mg
  9. C Vitamini: 184 mg

Sarı dolmalık biberler sadece canlı renklere sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli besinler açısından da zengindir. Bağışıklık fonksiyonu, görme sağlığı ve beyin fonksiyonu için önemli olan C, A ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Bu biberler ayrıca kalp sağlığını ve hücre fonksiyonunu desteklediği bilinen potasyum ve folat gibi mineraller de sağlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Dolmalık biber nasıl dondurulur?
  2. Dolmalık biber nasıl seçilir?
  3. Kinoa mı arpa mı?
  4. Altın çilek nasıl yenir?
  5. Patates mi tatlı patates mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı