Baklagiller familyasında yer alan mercimek, yemek yapımında sık sık kullanılır. Çok pişirildiğinde bile formu bozulmayan yeşil mercimek, salatalar için ortalama 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilmelidir. Diyabete iyi gelen besinlerden biri olan mercimek, aynı zamanda kolesterolü de düşürür. Folik asit açısından zengin olduğu için, kansızlığa iyi gelmesiyle bilinir. İşte, faydaları saymakla bitmeyen yeşil mercimekle yapabileceğiniz 17 nefis tarif:
Ana malzemeleri kuzu eti ve yeşil mercimek olan harira çorbası, Fas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Sivas mutfağıyla özdeşleşen peskütan çorbası, özellikle bahar aylarında sık sık tüketilir. Yeşil mercimek ve yoğurt ile hazırlanır. Naneli sos eşliğinde ikram edilir. Erzurum ve Sivas mutfağında büyük bir ilgi gören kesme aşı, erişte ve yeşil mercimek karışımından oluşur. Ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Tokat mutfağıyla özdeşleşen bat yemeği, ince bulgur ve reyhan otu ile hazırlanır. Ana yemeklerin yanında ikram edilen bat, asma yapraklarının üzerine servis edilir. Yeşil mercimekle yapabileceğiniz lezzetlerden biri de, haşhaş ezmeli börektir. Hazır yufka ile hazırlanan böreğin porsiyonu, yaklaşık 235 kalori değerindedir. Özellikle Antalya mutfağında tüketilen bu çorba, klasik tarhana çorbasından daha farklı bir şekilde hazırlanır. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilir. Cibes otu ve yeşil mercimek ile hazırlanan bu yemek, vitamin bakımından oldukça zengindir. Yalnızca 4 malzemeden oluşur. Ortalama 40-45 dakikada hazırlanır. Hatay mutfağından yayılan şeyh mualla, patlıcan, biber ve domates ile hazırlanır. Bazı yörelerde patlıcanlı mercimek yemeği olarak da bilinir. İnce bulgur, yeşil mercimek ve salça ile hazırlanan bu köfte, klasik mercimek köftesi ile benzerlik gösterir. Marul yaprakları ile birlikte servis edilir. Bulgur pilavını daha lezzetli bir hale getirmek isteyenler için, yeşil mercimekle zenginleştirilmiş pilav tarifini öneriyoruz. Porsiyonu yaklaşık 340 kalori olan bu pilavı, küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz. Yeşil mercimeği kek yapımında kullanmaya ne dersiniz? Beyaz peynir, biber ve mısır ile zenginleştirilen yeşil mercimekli keki, çay saatlerinde sunabilirsiniz. İç harcı kıyma ve yeşil mercimek ile doldurulan bu poğaça, gün sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Hazırlaması 25, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakikadır. Şık sunumuyla herkesin dikkatini çeken mercimekli çörekimsi börek, Aydan Üstkanat'ın yorumuyla sofralarınıza geliyor. Klasik yeşil mercimek yemeğini kıyma ile zenginleştirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Ortalama 40 dakikada hazırlanan bu yemeği, yoğurtla birlikte sunabilirsiniz. Antakya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan tepsi kebabını, bu kez vegan menüleri için uygun bir hale getirdik. Mantar ve yeşil mercimek ile hazırlanan tepsi kebabını, maydanoz ile zenginleştirebilirsiniz. Yeşil mercimek ile klasik bir lezzet hazırlamak isteyenler şüphesiz kıymalı yeşil mercimek yapabilir. Yanınd bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Hatay mutfağının yöresel lezzetleri arasında yer alan şeyh mualla, patlıcan ve yeşil mercimek ile hazırlanır. Şunlara da göz atın;