Yerli Malı Yemekleri: Yerli Malına Özel 14 Nefis Tarif
Yerli malı için hangi yemekler yapılabilir? Yerli malına ne götürülür? İşte, 'Yerli malına ne yemek yapabilirim?' diye merak edenler için birbirinden lezzetli 14 farklı tarif:

Yerli Malı Haftası, Türkiye'de her sene 12-18 Aralık arasında okullarda kutlanan bir haftadır. Bu haftanın en önemli amacı, yerli ürünleri tüketme bilincinin artmasıdır. Hafta boyunca tutumlu olmak, yatırım yapmak ve yerli ürünler kullanmanın önemi anlatılır. Tüketilecek ürünlerin, ülkemize üretilen ürünler olmasına dikkat çekilir. Özellikle ilk okul ve orta okullarda kutlanan yerli malı haftasında, öğrencilerden yerli malına uygun olacak ürünler getirmeleri istenir. 

Yerli Malı Haftasının Tarihi

I. Dünya Savaşından sonra ekonominin düşmesi ile toplumsal tutum bilincinin oluşması için, yabancı ülkelere giden para akışının azaltılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi, Atatürk başkanlığında toplanmıştır. Yapılan kongrede yerli mallarının üretilmesi ve kullanılması konuları konuşulmuştur. 12 Aralık 1929 yılında ise İsmet İnönü, TBMM'de ulusal ekonomi, tutumlu olma ve yerli malı konularını anlatmıştır. Ülkenin ekonomisi ve bilinçli tüketim için büyük bir öneme sahip olan Yerli Malı Haftası,1946 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır. 1983 yılında ise ismi Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Yerli Malında Ne Yemek Yapılır?

  1. Su Böreği


Türk mutfağında börek denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri, su böreğidir. Özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezi olan su böreğini, yerli malı haftasında kendi ellerinizle hazırlayarak sunabilirsiniz.

  1. Etli Ekmek


Eğer yerli malı haftasında yöresel ürünlere yer vermek istiyorsanız, Konya mutfağının vazgeçilmezi olan etli ekmek tarifini deneyebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı yaprak sarma da, yerli malı haftasında götürülebilecek yemeklerden biridir. Özellikle yapımında has zeytinyağı kullanılan yaprak sarmalar, herkesi kendine hayran bırakmasıyla bilinir.

  1. Bayatlamayan Poğaça


Okullarda kutlanan yerli malı haftasında, ev yapımı poğaça tariflerine de yer verilir. İç harcı beyaz peynir ve maydanozla doldurulan bayatlamayan poğaça, okurlarımız tarafından en sevilen tariflerden biridir.

  1. Simit


Kahvaltı sofralarında sık sık tüketilen, İzmir'de gevrek diye anılan, vapur sefalarının vazgeçilmezi olan simidi evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Eğer simitleri çok kalabalık bir gruba ikram edecekseniz, porsiyon boyutlarını ufaltabilirsiniz.

  1. Havuçlu Cevizli Kek


Türk mutfağında kek tariflerine ayrı bir değer verildiğini herkes bilir elbet.. Ancak kek denildiğinde ön plana çıkan, mis gibi kokusuyla tüm evi dolduran havuçlu cevizli kekin yeri bir başkadır.

  1. Bafra Pidesi


Yerli malı haftasında Karadeniz mutfağını tanıtmak isteyenleri böyle alalım. İç harcı kıyma ile doldurulan bafra pidesi, başta Samsun olmak üzere tüm Karadeniz'i yansıtan bir yemektir. 

  1. Çiğ Köfte


Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağını en iyi temsil eden yemeklerden biri de, çiğ köftedir. Yöresel ürünlerle hazırlanmış çiğ köfteyi, yerli malı haftasında sunabilirsiniz.

  1. Kemalpaşa Tatlısı


Marmara mutfağının sevilen lezzeti olan kemalpaşa tatlısı da, yerli malı haftasına uygun tariflerden biridir. Tuzsuz peynir ile hazırlanan kemalpaşa tatlısı, özellikle Bursa'nın vazgeçilmezidir. 

  1. Hira Tatlısı


Yerli malı haftasında hem lezzetli, hem de yöresel bir tarif sunmak isteyenler için hira tatlısını öneriyoruz. Ortalama 40 dakikada hazırlanan bu tatlıyı, irmiğe bulayarak sunabilirsiniz.

  1. Elmalı Kurabiye


Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan elmalı kurabiyeyi, yerli malı haftasında da sunabilirsiniz. Ancak kurabiyenin içinde kullanılan elmaların, yerli olmasına özen gösterin.

  1. Baklava


Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen baklava, Türk mutfağını dünyaya tanıtan en önemli lezzetlerden biridir. Bu yüzden yerli malı haftasında baklavaya yer verebilirsiniz.

  1. Zeytin


Eğer yerli malı haftasında Ege mutfağını temsil etmek istiyorsanız, ev yapımı zeytin tarifine mutlaka göz atın.

  1. Turunçgiller


Yerli malı haftasında götürülebilecek ürünlerden biri de, yerli meyvelerdir. Özellikle Akdeniz mutfağını temsil etmek isteyenler, turunçgillerden oluşan bir meyve tabağı hazırlayabilir.


Tüm bu tariflerin dışında kuruyemişler, patates salatası, patlamış mısır gibi farklı lezzetlere de yer verebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yöresel tatlı tarifleri
  2. Yöresel pilav tarifleri
  3. Yöresel köfte tarifleri
  4. İç Anadolu yemekleri
  5. Trakya yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı