Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur: 2 Farklı Yöntem
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
33 Tarif       24 Takipçi
Yer fıstığı, hem lezzetli, hem de besleyici kuruyemişlerden biridir. Peki, çiğ yer fıstığı nasıl kavrulur? İşte, kabuklu ve kabuksuz yer fıstığını kavurma teknikleri:

Baklagiller familyasından bir tür olan yer fıstığı, genellikle kuruyemişlerin içerisinde değerlendirilir. Kabuklu bir yapıya sahip olan yer fıstığı, %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein ve %15 oranında karbonhidrat içerir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de ezilerek kahvaltılık fıstık ezmesi yapımında kullanılan yer fıstığı genellikle kavrulmuş bir şekilde satılır. Ancak çiğ bir şekilde alıyorsanız, öncesinde mutlaka kavurmanız gerekir. Evde yer fıstığını kavurmak oldukça kolaydır ve bu sayede lezzetini daha iyi kontrol edebilirsiniz. Kabuklu ve kabuksuz yer fıstığı kavurma yöntemleri birbirine benzer ancak bazı küçük farklılıklar vardır.

Kabuklu Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur?

  1. Kabuklu yer fıstıklarını yıkayıp iyice kurulayın. Eğer tuzlu kavurma yapmak isterseniz, hafif tuzlu su hazırlayıp fıstıkları bu suya batırıp çıkarabilirsiniz.
  2. Fırını 180°C'ye ısıtın.
  3. Fıstıkları fırın tepsisine tek sıra halinde, eşit şekilde dizin.
  4. Fıstıkları fırına koyun ve yaklaşık 25-30 dakika boyunca kavurun. Her 10 dakikada bir tepsiyi karıştırarak tüm fıstıkların eşit kavrulmasını sağlayın. Fıstıkların rengi hafifçe koyulaştığında ve kokusu çıktığında fırından çıkarabilirsiniz.
  5. Tepsiyi fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Kabuklarını açarak iç kısmını tüketebilirsiniz.

Kabuksuz Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur?

  1. Kabuksuz fıstıkları bir kaba alın. İsteğe bağlı olarak tuz ekleyebilirsiniz. Daha çıtır olması için çok az bir miktar zeytinyağıyla harmanlayabilirsiniz.
  2. Eğer fırında kavuracaksanız fırını 180°C'ye ısıtın. Tavada kavuracaksanız orta ateşte geniş bir tava kullanın.
  3. Fırında: Kabuksuz fıstıkları tek kat halinde fırın tepsisine yerleştirin. 15-20 dakika boyunca kavurun. Her 5 dakikada bir karıştırarak yanmasını önleyin.
  4. Tavada: Orta ateşteki tavaya fıstıkları koyun ve sürekli karıştırarak 10-12 dakika boyunca kavurun. Tavada kavururken dikkatli olun, çünkü yanması daha kolaydır.
  5. Fıstıklar kavrulunca ocaktan veya fırından alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Her iki yöntemle de kavrulmuş yer fıstığını soğuduktan sonra cam kavanozda veya hava geçirmez bir kapta saklayarak birkaç hafta boyunca taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Yer fıstıklı tarifler
  2. Ay çekirdeği nasıl kavrulur?
  3. Fındık nasıl kavrulur?
  4. Kaju nasıl kavrulur?
  5. Ceviz nasıl kavrulur?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu