Yemeklerdeki Yağı Azaltmanın 9 Püf Noktası
Yağlı yemekler, hem mide sorunlarına, hem de kilo problemlerine yol açabilir. Peki, yemeklerdeki yağ nasıl azaltılır? İşte, yemeklerdeki yağı azaltmak için 9 püf noktası:

Yağ, yemeklere lezzet vermenin en önemli yolu olsa da, aşırı yağlı besinler tüketmek hem kilo, hem de genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip. Özellikle kızartma olarak tüketilen besinler, vücutta yüksek yağlanma ve kaloriye sebep oluyor. Ayrıca mide sorunlarına ve hazımsızlığa da yol açabiliyor. Tam da bu yüzden, yemeklerdeki yağı azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcut. 

Yemeklerdeki Yağ Nasıl Azaltılır?

  1. Fırınlama

Patates kızartması küçük büyük demeden herkesin en sevdiği ve en pratik yemekler arasında bulunuyor. Ancak kızartma esnasında tüketilen yağ miktarı oldukça yüksek. Bunu önlemek için, patatesleri baharatlarla marine ederek hava fritözünde pişirebilir veya kızartmak yerine fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz. Yağsız çıtır patates kızartması yaparak yağ miktarını azaltabilirsiniz.

Bakınız; Airfryer'da patates kızartması

  1. Et suyu

Et ve kümes hayvanlarını pişirirken arta kalan et suyunu farklı tariflerde kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak et suyunu kullanmadan önce yağdan arındırmanız gerekir. Bunun için et suyunu soğumaya bırakın ve cam kavanoza dökün. Kavanozun kapağını kapatarak buzdolabına baş aşağı yerleştirin. Et suyunu tariflerde kullanacağınız zaman, yağ sertleşecek ve kavanozun dibinde kalacaktır. Yalnızca et suyunu kullanarak fazla yağ alımından kurtulabilirsiniz.

  1. Elma püresi

Hamur işi tarifleri hazırlarken kullanmanız gereken yağın bir miktarını elma püresi ile değiştirebilirsiniz. Örneğin tereyağını elma püresiyle değiştirmek, kaloriyi 850, yağı ise 91 gram azaltır.

  1. Sos

Yağlı soslar hazırladıktan sonra, fazla yağını almak istiyorsanız sosun içine birkaç buz küpü ekleyin. Yağ soğuyup katılaştığında kaşık yardımıyla sostan ayırabilirsiniz. 

  1. Sebzeler

Sevdiğiniz sebzeleri pişirirken, tavaya yapışmaz pişirme spreyi sıkın. Sebzeler pişirirken gerekirse kaynar su veya sebze suyu ekleyin. Bu sayede yağ kullanmadan sebzelerin yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Fıstık ezmesi

Fıstık ezmesi, sağlıklı ve lezzetli bir besin olsa da, içeriğindeki yağ miktarı oldukça yüksektir. Bu yüzden fıstık ezmesi satın alırken, yağı azaltılmış doğal bir ezme satın alın. Dilerseniz, fıstık ezmesini evde kendi ellerinizle de hazırlayabilirsiniz.

Bakınız; Ev yapımı fıstık ezmesi

  1. Patlamış mısır

Film izlerken patlamış mısır yemek çok iyi bir seçenek gibi dursa da, farkına varmadan birkaç yemek kaşığı yağ tüketmiş olursunuz. Yağ tüketimini azaltmak için, mısırları hava patlatıcısında pişirebilir, üzerine pişirme spreyi sıkabilir ve baharatlarla tadını zenginleştirebilirsiniz.

  1. Köfte

Köfteler, kıymanın içindeki yağ miktarı ve kızartma aşamasında kullanılan sıvı yağ sebebiyle oldukça yağlıdır. Bunu azaltmak için, köfteleri fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Cheesecake

Cheesecake'de farkına varmadan yüksek yağ tükettiğimiz besinlerden biri. Cheesecake hazırlarken, yağı azaltılmış krem peynir kullanarak fazladan 310 kalori almaktan kurtulabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Sağlıklı ve zararlı yağlar nelerdir?
  2. Ayçiçek yağı yerine ne kullanılır?
  3. Kızartma yaparken zeytinyağı kullanılır mı?
  4. Kızartma sırasında yağ sıçraması nasıl önlenir?
  5. Kullanılmış yemeklik yağdan nasıl kurtuluruz?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?