Yağlı Balıklar Nelerdir: En Yağlı 7 Balık Türü
Yağlı balıklar hangileri? Balıklardaki yağ oranı ne kadar? Yağlı balıklar faydalı mı, yoksa zararlı mı? İşte, sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen en yağlı 7 balık ve balıklardaki yağ miktarı:

Balık, dünya çapında en sevilen yiyeceklerden biridir. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar, farklı türlere ayrılır. Omega 3, D vitamini ve DHA açısından zengin olan balıklar, zihinsel ve fiziksel olarak destek sağlar. Kızartma, buğulama, fırınlama, ızgara gibi farklı yöntemlerle pişirilen balıklar, Türk mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Özellikle hamsi, istavrit ve levrek, en çok tüketilen balıklar arasında yer alır. 

Yağlı Balıklar Nelerdir?

Balıkların toplam ağırlıklarının %1-20'si yağdan oluşur. Balıklar, bu yağ oranına göre sınıflandırılır. Kendi ağırlığının %2'sinden az yağ içeren balıklar yağsız, %5'inden fazla yağ içeren balıklar ise yağlı balık olarak sınıflandırılır. İşte, en yağlı 7 balık:

  1. Uskumru

Haftada bir kez tüketilmesi önerilen uskumru, %13 oranında yağ içerir. Akdeniz, Ege ve Marmara'da görülen bu balığın sırt kısmından aşağı doğru yeşil-mavi lekeler bulunur. 

Bakınız; Uskumru nasıl pişirilir?

  1. Somon

Farklı türlere sahip olan somon, %13 oranında yağ içerir. Özellikle Norveç gibi soğuk ülkelerde yaşayan bu balık, dünya çapında en çok tercih edilen balıklardan biridir. Tatlı su ve okyanuslarda yaşayabilir.

Bakınız; Somon tarifleri

  1. Ringa

Sardalyagillerden bir balık türü olan ringa balığı, %9 oranında yağ içerir. Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan bu balık, küçük başlı ve parlak pullu bir yapıdadır. Minik deniz canlılarıyla beslenir.

Bakınız; Ringa balığı nasıl pişirilir?

  1. Kefal

%8 oranında yağ içeren kefal, gümüş renkli ve büyük başlıdır. Beyaz etli ve lezzetli bir balık olan kefal, ülkemizin hemen her yerinde yaşayabilen bir balıktır. 

Bakınız; Kefal nasıl pişirilir?

  1. Orkinos

Uskumrugiller familyasından bir balık olan orkinos, %7 yağ içerir. Ton balığı olarak da bilinen orkinosun eti, özellikle konserve yapımında tercih edilir. 

  1. Sazan

Pullu ve pulsuz olarak ikiye ayrılan sazan balığı, %6 yağ içerir. Tatlı su balığıdır. Özellikle göl ve yavaş akan derelerde yaşar. Akdeniz dışında her yerde bulunabilir.

Bakınız; Sazan balığı nasıl pişirilir?

  1. Alabalık

Somon balığı ile yakın akraba olan alabalık, tatlı ve serin sularda yetişir. Alabalık yetiştiriciliği, genelde tesislerde yapılır. Alabalık, %5 yağ içerir.

Bakınız; Alabalık nasıl pişirilir?

Balıkların içerdikleri yağ oranı, yaşadığı suyun tuzluluğuna, mevsime ve beslenme koşullarına göre değişiklik gösterir. Yukarıdaki oranlar, ortalama olarak verilmiştir. Yağlı balıklar, omega 3 yağ asidi içeriğiyle büyüme ve gelişmeyi destekler, göz sağlığına iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırır. Bu yüzden haftada 1 kez balık tüketilmesi, sağlık açısından önemlidir.

Yağlı balıkların faydalarından yararlanmak için, haşlama, buğulama ve ızgara yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik balık yemekleri
  2. Balığın yanına ne gider?
  3. Balık nasıl temizlenir?
  4. İstanbul'un en iyi balıkçıları
  5. En sağlıklı balık pişirme yöntemi hangisi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı